Ουγγαρία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Τι τρώνε οι άνθρωποι στην Ουγγαρία;

Γκούλας

Γκούλας: εθνικό πιάτο στην Ουγγαρία

Το γκούλας θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό ουγγρικό πιάτο. Είναι το εθνικό πιάτο της χώρας. Ωστόσο, στην Ουγγαρία, η λέξη gulyás αναφέρεται σε σούπα γκούλας. Η λέξη pörkölt, από την άλλη πλευρά, παραπέμπει περισσότερο σε αυτό που καταλαβαίνουμε από το γκούλας.

Το κρέας, χοιρινό ή μοσχαρίσιο, μαγειρεύεται με κρεμμύδια και πάπρικα. Η σούπα γκούλας, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται παραδοσιακά σε καζάνι. Αφού σιγοβράσει το μοσχάρι, το όλο πράγμα συμπληρώνεται με νερό. Πατάτες και πιπεριές προστίθενται επίσης στη σούπα, η οποία αρωματίζεται με κύμινο. Παρεμπιπτόντως, η λέξη gulyás αναφερόταν αρχικά σε βοσκό.

Πάπρικα: Ουγγρικό λαχανικό και μπαχαρικό

Κοτόπουλο με πάπρικα

Η πάπρικα είναι επίσης χαρακτηριστική της ουγγρικής κουζίνας - τόσο το λαχανικό όσο και το μπαχαρικό με τη μορφή σκόνης πάπρικας. Και τα δύο είναι επίσης απαραίτητα για το κοτόπουλο πάπρικα, το οποίο είναι ένα αγαπημένο πιάτο στην Ουγγαρία. Η γεμιστή πάπρικα είναι επίσης νόστιμη για τους Ούγγρους.

Για το lecsó, οι κίτρινες μυτερές πιπεριές μαγειρεύονται με ντομάτες και κρεμμύδια και τρώγονται ως κύριο πιάτο. Τυπικά συνοδευτικά πιάτα είναι γενικά πατάτες και ζυμαρικά (μικρά ζυμαρικά από ζύμη παρόμοια με τα ιταλικά νιόκι).

Töltött káposzta- Γεμιστα Λαχανοφυλλα

Ένα πιάτο που θυμίζει τους δικούς μας λαχανοντολμάδες και είναι γνωστό στα περισσότερα μέρη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η ουγγρική εκδοχή είναι με γέμιση από χοιρινό κιμά, ρύζι, τομάτες και ξινολάχανο. Για άλλη μια φορά πασπαλίζεται με μπόλικη πάπρικα. Σερβίρονται με ξινόκρεμα και αν θέλετε με λάχανο τουρσί και κομμάτια από καπνιστό χοιρινό.

Κέικ Esterházy και άλλες λιχουδιές

Εδώ Dobostorte.

Στην Ουγγαρία αρέσουν επίσης τα γλυκά. Τα πιο διάσημα κέικ εδώ είναι το κέικ Dobo και το κέικ Esterházy. Το κέικ Dobo φτιάχνεται από πολλές στρώσεις παντεσπάνι και κρέμα σοκολάτας. Στην κορυφή του κέικ προστίθεται γλάσο καραμέλας. Το κέικ Esterházy αποτελείται επίσης από πολλές στρώσεις, αλλά εδώ χρησιμοποιείται ζύμη μακαρόν και ανοιχτόχρωμη βουτυρόκρεμα.

Kürtőskalács- Καμιναδα

Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά γλυκά της Βουδαπέστης, το οποίο θα το βρείτε σε όλες τις υπαίθριες αγορές. Πρόκειται για μακριές λωρίδες γλυκιάς ζύμης, οι οποίες τυλίγονται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος, πασπαλίζονται με ζάχαρη και ψήνονται στα κάρβουνα. Καθώς ψήνονται τις αλείφουν με ζάχαρη και βούτυρο σχηματίζοντας μια τραγανή κρούστα. Όταν η ζύμη αφαιρεθεί από το κυλινδρικό σκεύος απελευθερώνει ατμούς στο κέντρο της, δίνοντας της την ονομασία καμινάδα. Στο τέλος πασπαλίζονται με κανέλα ή τριμμένη καρύδα, ενώ θα βρεις και άλλες εκδοχές με γέμιση σοκολάτας, παγωτού και σαντιγί.

 

Leave a Reply