Ουγγαρία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Η ζάχαρη του σαλονιού κρέμεται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ουγγαρία.

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι Ούγγροι;

Την περίοδο των Χριστουγέννων, τα παιδιά πηγαίνουν στις οικογένειες της γειτονιάς και παίζουν ένα θεατρικό έργο. Συγκεντρώνουν δωρεές για τους φτωχούς. Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Άγιος Νικόλαος φέρνει γλυκά στα παπούτσια που έχουν καθαριστεί και ετοιμαστεί το βράδυ. Ο Άγιος Νικόλαος ονομάζεται εδώ Mikulás.

Ημέρα Luca στην Ουγγαρία - Luca Napja

Η 13η Δεκεμβρίου είναι επίσης μια ξεχωριστή ημέρα. Ενώ η γιορτή Lucia γιορτάζεται στη Σουηδία, η Ημέρα Luca - ή Luca Napja στα ουγγρικά - γιορτάζεται στην Ουγγαρία. Παραδοσιακά, οι γυναίκες κατασκεύαζαν μια καρέκλα την ημέρα αυτή, η οποία στη συνέχεια θα ήταν έτοιμη την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόνο ένα κομμάτι μπορούσε να προστεθεί κάθε μέρα και η καρέκλα έπρεπε να κατασκευαστεί από επτά διαφορετικά είδη ξύλου. Στη συνέχεια, την έπαιρναν στην εκκλησιαστική λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων, στεκόταν πάνω της και έδιωχναν τις μάγισσες. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι η γυναίκα της οποίας η καρέκλα έσπασε ήταν η ίδια μάγισσα.

Οι νεαρές γυναίκες συγκεντρώνονταν επίσης την ημέρα της Λούκας. Η καθεμία έγραφε 13 ονόματα νεαρών ανδρών σε ένα κομμάτι χαρτί. Κάθε μέρα, ένα χαρτί επιλέγονταν τυχαία και πετιόταν. Ο άνδρας που παρέμενε ήταν τότε ο μελλοντικός σύζυγος της κοπέλας.

Χριστουγεννιάτικη αγορά Βουδαπέστη

Ζάχαρη στο σαλόνι την παραμονή των Χριστουγέννων

Οι άνθρωποι στην Ουγγαρία στήνουν επίσης ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο την παραμονή των Χριστουγέννων. Μια τυπική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι η szaloncukor .Πρόκειται για σοκολάτες τυλιγμένες σε πολύχρωμο αλουμινόχαρτο. Διατίθενται με διάφορες γεμίσεις, όπως μάρσιπαν (αμυγδαλόπαστα), ζελέ ή καρύδα.

Τα δώρα φέρνει ο μικρός Χριστός, που στην Ουγγαρία ονομάζεται Jesuska. Η ψαρόσουπα είναι ένα τυπικό πιάτο της παραμονής των Χριστουγέννων. Το Bejgli είναι ένα ρολό ζύμης γεμισμένο με ξηρούς καρπούς ή σπόρους παπαρούνας, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο τα Χριστούγεννα.Η συνταγή γι' αυτό συνήθως μεταβιβάζεται στην οικογένεια.

Leave a Reply