Φινλανδία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία     Ιστορία και πολιτική       Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία;

The original Finnish Christmas ornament - thisisFINLANDΌπως και εδώ, οι άνθρωποι στη Φινλανδία στήνουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο τα Χριστούγεννα. Μια τυπική φινλανδική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι το Himmeli: ένα κρεμαστό φτιαγμένο από καλαμάκια. Ωστόσο, τα Himmeli είναι επίσης δημοφιλή στις χώρες της Βαλτικής και στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αρέσκονται επίσης να πηγαίνουν μαζί στη σάουνα την παραμονή των Χριστουγέννων. Πολλές οικογένειες επισκέπτονται επίσης το νεκροταφείο και στολίζουν τους τάφους με κεριά και στεφάνια.

Πολλές χριστουγεννιάτικες γιορτές λαμβάνουν χώρα κατά την προετοιμασία των Χριστουγέννων. Η 6η Δεκεμβρίου δεν είναι μόνο η Ημέρα του Αγίου Νικολάου, αλλά και η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας.

Ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Joulupukki στη Φινλανδία. Φέρνει δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων. Φτάνει στα σπίτια με το έλκηθρο των ταράνδων του. Χτυπάει την εξώπορτα και ρωτάει: "Onkos täällä kilttejä lapsia?" Αυτό σημαίνει: "Υπάρχουν καλά παιδιά εδώ;"

Φινλανδικό χριστουγεννιάτικο δείπνο

Joulukinkku

Το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν τρώγεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων. Είναι το τυπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Φινλανδία και ονομάζεται Joulukinkku. Συχνά συνοδεύεται από κατσαρόλα με πατάτες και γογγύλια, ρέγκα ή σαλάτα με παντζάρια (rosolli). Σε ορισμένες περιοχές σερβίρεται επίσης κρέας ελαφιού ή ελαφιού. Το μελομακάρονο ψήνεται ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Joulutortut

Τα Joulutortut είναι επίσης αγαπημένα. Αυτά είναι σφολιάτες σε σχήμα αστεριού που γεμίζονται με μαρμελάδα δαμάσκηνο. Για επιδόρπιο, μπορεί να υπάρχει ρυζόγαλο με χυμό βατόμουρου. Συνοδεύεται από glögi, ένα ζεστό κρασί που διατίθεται και χωρίς αλκοόλ.

Η χριστουγεννιάτικη ειρήνη

Στη Φινλανδία η 24η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη ημέρα της περιόδου των Χριστουγέννων. Οι εορτασμοί αρχίζουν το μεσημέρι, οπότε σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση η ειρήνη των Χριστουγέννων καλείται να ξεπροβάλει με κάθε επισημότητα στη πόλη «Turku» της Φινλανδίας. Η ειρήνη των Χριστουγέννων  προβάλλεται στην τηλεόραση - πολλοί άνθρωποι στη Φινλανδία την παρακολουθούν κάθε χρόνο.

Hauskaa Joulua! Καλά Χριστούγεννα!

Πού ζει ο Άγιος Βασίλης; Στη Φινλανδία!

Το χωριό του Άγιου Βασίλη

Λέγεται ότι ο Άγιος Βασίλης ζει στη Φινλανδία. Έχει μια κατοικία στο βουνό Korvatunturi και μια άλλη στην πόλη Ροβανιέμι. Αυτό είναι ακριβώς πάνω στον Αρκτικό Κύκλο. Το χωριό του Άγιου Βασίλη βρίσκεται επίσης εκεί. Εδώ μπορείτε να συναντήσετε τον Άγιο Βασίλη όλο το χρόνο. Ζει με τη σύζυγό του Joulumuori και τους Tonttus. Αυτά είναι τα χριστουγεννιάτικα ξωτικά που βοηθούν τον Άγιο Βασίλη. Κάποια από αυτά φτιάχνουν τα δώρα, άλλα είναι υπεύθυνα για το ταχυδρομείο, φροντίζουν τους ταράνδους ή βοηθούν στην κουζίνα.

Όσοι θεωρούν το ταξίδι πολύ μακρινό μπορούν επίσης να γράψουν στον Άγιο Βασίλη, καθώς έχει το δικό του ταχυδρομείο εδώ. Η διεύθυνση είναι: Santas Main Post Office, FIN-96930 Napapiiri.

 

Αφήστε μια απάντηση