Φινλανδία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Οι βραχογραφίες Astuvansalmi δημιουργήθηκαν από το 3000 π.Χ. Βρίσκονται σε έναν βράχο που μοιάζει με ένα μεγάλο κεφάλι.

Πρώτοι κάτοικοι: πρώιμη ιστορία της Φινλανδίας

Η Φινλανδία αποικίστηκε για πρώτη φορά από ανθρώπους γύρω στο 8500 π.Χ. Εμφανίστηκαν διάφοροι πολιτισμοί της Λίθινης Εποχής. Γύρω στο 1700 π.Χ., οι κυνηγοί-συλλέκτες μετατράπηκαν σε ανθρώπους που έχτισαν σπίτια και ασχολήθηκαν με τη γεωργία.

Οι Σαάμι ζούσαν στο βορρά. Στο νότο ζούσαν οι Φινλανδοί, οι οποίοι μιλούσαν μια φιννο-ουγγρική γλώσσα. Στα ανατολικά ζούσαν επίσης οι Καρελιανοί από την περιοχή της Καρελίας  ή γη των Καρέλιων, είναι μια περιοχή στη Βόρεια Ευρώπη ιστορικής σημασίας για τη Φινλανδία, τη Ρωσία και τη Σουηδία. Ένα μέρος της Καρελίας ανήκει στη Ρωσία (Δημοκρατία της Καρελίας και την Περιφέρεια Λένινγκραντ) ενώ το υπόλοιπο στη Φινλανδία (επαρχίες της Νότιας και Βόρειας Καρελίας)). Το εμπόριο γινόταν προς τα δυτικά και τα ανατολικά.

Σουηδική κυριαρχία

Η καταγεγραμμένη ιστορία της Φινλανδίας ξεκίνησε τον 12ο αιώνα.

Ο Έρικ Θ' της Σουηδίας και ο επίσκοπος Ερρίκος καθ' οδόν προς τη Φινλανδία.

Μέχρι το 1120 δραστηριοποιούνταν εκεί χριστιανοί ιεραπόστολοι. Ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία για να προσηλυτίσουν τη Φινλανδία! Ο Σουηδός βασιλιάς Έρικ ηγήθηκε σταυροφορίας το 1157. Ένας Άγγλος, ο επίσκοπος Ερρίκος της Ουψάλας, τον βοήθησε. Ο Ερρίκος παρέμεινε μετά την αποχώρηση των Σουηδών στρατιωτών και μαρτύρησε. Αργότερα έγινε ο προστάτης άγιος της Φινλανδίας. Ωστόσο, το 1172 ο Πάπας είπε ότι οι Φινλανδοί θα προσηλυτίζονταν και στη συνέχεια θα απαρνιόντουσαν την πίστη τους μόλις οι εχθροί τους θα έφευγαν. Συνέστησε στους Σουηδούς να υποτάξουν τους Φινλανδούς επανδρώνοντας μόνιμα φρούρια στη Φινλανδία.

Οι  Σουηδοί είχαν αντιπάλους στη Φινλανδία. Οι Δανοί εισέβαλαν στη Φινλανδία δύο φορές, το 1191 και το 1202. Επιπλέον, οι Νοβγκοροντιανοί (από μέρος της σημερινής Ρωσίας) ήλπιζαν να ελέγξουν τη Φινλανδία και να προσηλυτίσουν τον λαό στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολέμησαν τους Σουηδούς στον ποταμό Νέβα το 1240 και κέρδισαν μια αποφασιστική νίκη. Ωστόσο, οι Σουηδοί επέστρεψαν το 1249. Ο κόμης Μπίργκερ ηγήθηκε αυτής της δεύτερης σταυροφορίας. Κατάφερε να κατακτήσει το Χάμε και έχτισε ένα κάστρο στο Χάμεενλιννα. Τέλος, το 1291 ένας ντόπιος Φινλανδός έγινε επίσκοπος του Τούρκου.

Οι Σουηδοί επιθυμούσαν διακαώς να κατακτήσουν την Καρελία (σύνορα Ρωσίας - Φιλανδίας). Το 1293 έστειλαν εκστρατεία υπό τον στρατάρχη Τόρκελ Κνούτσον. Αρχικά, είχαν επιτυχία, αλλά το 1381 οι Νοβγκοροντιανοί αντεπιτέθηκαν. Οι δύο πλευρές έκαναν ειρήνη το 1323. Η Καρέλια παρέμεινε στα χέρια των Νοβγκορωδών.

Εν τω μεταξύ, Σουηδοί άποικοι μετανάστευσαν στη Φινλανδία σε μεγάλους αριθμούς και μετά το 1323 η Φινλανδία έγινε επαρχία της

Ένωση του Κάλμαρ

Σουηδίας. Το σουηδικό δίκαιο άρχισε να εφαρμόζεται στη Φινλανδία (αν και μετριάζονταν από τα φινλανδικά έθιμα). Το 1362 οι Σουηδοί επέτρεψαν στους Φινλανδούς να συμμετάσχουν στην εκλογή Σουηδού βασιλιά.

Στη συνέχεια, το 1397, η Φινλανδία, η Νορβηγία  η Σουηδία  ενώθηκαν από τη βασίλισσα Μαργαρίτα Α'. Η Ένωση αυτή ονομάστηκε Ένωση Κάλμαρ και διαλύθηκε το 1523, όταν η Σουηδία - και μαζί της η Φινλανδία - αποχώρησε.

Επικεφαλής της μεταρρύθμισης στη Φινλανδία ήταν ο Μίκαελ Αγκρίκολα , ο οποίος έγινε επίσκοπος του Torsby το 1554. Όταν πέθανε το 1557, η Φινλανδία ήταν σταθερά λουθηρανική. Στη συνέχεια, το 1581, η Φινλανδία έγινε Μεγάλο Δουκάτο. Εν τω μεταξύ, το Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1550.

Το 1596-97 οι Φινλανδοί αγρότες εξεγέρθηκαν στον πόλεμο των ρόπαλων (ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή οι αγρότες ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα). Οι ευγενείς κατέστειλαν αδίστακτα την εξέγερση. Στη συνέχεια, η κατάσταση των αγροτών δεν βελτιώθηκε, αλλά η Φινλανδία έγινε αναπόσπαστο τμήμα της Σουηδίας.

Το τέλος του 17ου αιώνα και οι αρχές του 18ου ήταν χρόνια σκληρής δοκιμασίας για τους Φινλανδούς. Το 1696-97 υπήρξε σοβαρός λιμός. Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες μείωσαν τον πληθυσμό της Φινλανδίας κατά το ένα τρίτο περίπου.

Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος

Ακολούθησε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος του 1709-21. Το 1713 οι Ρώσοι εισέβαλαν στη Φινλανδία και την διέσχισαν. Ο σουηδο-φινλανδικός στρατός έκανε μια τελευταία αντίσταση στο Στόρκιρο, αλλά ηττήθηκε. Η ρωσική κατοχή από το 1713 έως το 1721 είναι γνωστή ως Μεγάλη Οργή. Οι πλούσιοι Φινλανδοί κατέφυγαν στη Σουηδία, αλλά οι αγρότες δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Ο βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ διέταξε τους Φινλανδούς να ξεκινήσουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ρώσων, γεγονός που φυσικά οδήγησε σε αντίποινα. Το 1721 έγινε ειρήνη, αλλά ο Κάρολος ΧΙΙ έπρεπε να παραδώσει το νοτιοανατολικό τμήμα της Φινλανδίας στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, το 1710 η πανούκλα έφθασε στο Ελσίνκι και κατέστρεψε τον πληθυσμό.

Ο πόλεμος ξέσπασε ξανά μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας και Ρωσίας το 1741. Οι Σουηδοί ηττήθηκαν στο Villmanstrand (σημερινή Λάπεενραντα πόλη της Φινλανδίας). Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε ολόκληρη τη Φινλανδία, αλλά η συνθήκη του Άλμπο, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο το 1743, άφησε το status quo αμετάβλητο, εκτός από το ότι η Ρωσία πήρε ένα μικρό μέρος της Φινλανδίας.

Ο πόλεμος ξέσπασε και πάλι το 1788. Αυτή τη φορά ένας άνδρας με το όνομα Magnus Sprengtporten ηγήθηκε ενός αυτονομιστικού κινήματος. Ωστόσο, προσέλκυσε λίγους οπαδούς και ο πόλεμος έληξε το 1790.

Ρωσική κυριαρχία (1808-1917)

Η Φινλανδία αποσπάστηκε τελικά από τη Σουηδία το 1809. Οι Ρώσοι εισέβαλαν στη Φινλανδία στις 21 Φεβρουαρίου 1808. Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα φρούριο στη Σουομενλίνα τον Μάιο, αλλά ο σουηδο-φινλανδικός στρατός κέρδισε μια νίκη στη Λάπουα τον Ιούλιο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 1808, οι Ρώσοι κέρδισαν μια αποφασιστική νίκη στο Όροβαϊς. Στη συνέχεια τα σουηδικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη Φινλανδία και οι Φινλανδοί αφέθηκαν στην τύχη τους, κάνοντας ειρήνη με τον Τσάρο. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η Σουηδία παρακμάζει και η Ρωσία γίνεται όλο και πιο ισχυρή, οπότε οι Φινλανδοί υποτάχθηκαν στο αναπόφευκτο.

Τον Μάρτιο του 1809 η Φινλανδική Δίαιτα (μια μορφή κοινοβουλίου) αποδέχθηκε τον Τσάρο Αλέξανδρο ως κυβερνήτη τους. Συμφώνησε ότι η Φινλανδία θα γινόταν Μεγάλο Δουκάτο και όχι τμήμα της Ρωσίας και υποσχέθηκε να σεβαστεί τους φινλανδικούς νόμους. Το 1812 ο τσάρος μετέφερε την πρωτεύουσα της Φινλανδίας από το Τούρκου στο Ελσίνκι.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο φινλανδικός εθνικισμός άρχισε να αναπτύσσεται. Ήδη από το 1835 ο Έλιας Λένροτ δημοσίευσε μια συλλογή φινλανδικών λαϊκών ποιημάτων με την ονομασία Kalevala. Μετά το Έλιας Λένροτ1850 το ενδιαφέρον για τη φινλανδική γλώσσα και τον φινλανδικό πολιτισμό έγινε εντονότερο. Το 1858 άνοιξε το πρώτο φινλανδικό σχολείο γυμνασίου. Μέχρι το 1889 τα μισά από τα γυμνάσια της Φινλανδίας μιλούσαν μόνο φινλανδικά.

Ωστόσο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο τσάρος Νικόλαος Β' προσπάθησε να πατάξει τον φινλανδικό εθνικισμό. Το 1899 εξέδωσε ένα μανιφέστο, το οποίο έλεγε ότι είχε την εξουσία να θεσπίζει νόμους για τη Φινλανδία, χωρίς τη συγκατάθεση της φινλανδικής Βουλής, εάν οι νόμοι αυτοί έθιγαν τα ρωσικά συμφέροντα.

Γύρω στο 1900, η επιθυμία για ανεξαρτησία αυξήθηκε καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα φινλανδικά εδάφη. Όταν η Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 τερμάτισε την τσαρική κυριαρχία στη Ρωσία, η Φινλανδία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Το 1902 τα φινλανδικά έγιναν επίσημη γλώσσα μαζί με τα σουηδικά και το 1905 ο τσάρος απέσυρε το μανιφέστο του 1899. Το 1907 εξελέγη μια νέα συνέλευση που αντικατέστησε την παλιά Βουλή. Αυτή τη φορά όλοι οι άνδρες είχαν δικαίωμα ψήφου.

Από το 1906 επιτράπηκε και στις Φινλανδές γυναίκες να ψηφίζουν. Η Φινλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η τρίτη στον κόσμο, μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, που επέτρεψε στις γυναίκες να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Επιπλέον, το 1907 οι Φινλανδές έγιναν οι πρώτες στον κόσμο που κέρδισαν έδρες σε εθνικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το 1910 ο Τσάρος περιόρισε σημαντικά την εξουσία του φινλανδικού νομοθετικού σώματος. Δήλωσε ότι είχε την εξουσία να ψηφίζει νόμους για τη Φινλανδία, εάν οι επιπτώσεις τους δεν περιορίζονται στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής αυτής.

Αλλά η βασιλεία του τσάρου σύντομα τελείωσε. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 1917. Τον Ιούλιο του 1917 η φινλανδική Βουλή δήλωσε ότι είχε εξουσία σε όλα τα θέματα εκτός από την εξωτερική πολιτική. Στη συνέχεια, στις 6 Δεκεμβρίου 1917, η Δίαιτα ανακήρυξε τη Φινλανδία ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο του 1917 εξελέγη συντηρητική κυβέρνηση στη Φινλανδία. Η άκρα αριστερά αποφάσισε να προσπαθήσει να καταλάβει την εξουσία με τη βία. Οι Κόκκινοι Φινλανδοί κατέλαβαν το Ελσίνκι και άλλες πόλεις. Ωστόσο, ο στρατηγός Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ ηγήθηκε των Λευκών Φινλανδών. Τον Απρίλιο του 1918 κατέλαβαν το Τάμπερε. Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί επενέβησαν. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Ελσίνκι. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, η εξέγερση είχε συντριβεί. Στη συνέχεια, 8.000 ερυθρόδερμοι εκτελέστηκαν. Άλλοι 12.000 πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πόλεμος Συνέχειας

Ιστορία της Φινλανδίας από το 1917 έως σήμερα

Την ανεξαρτησία ακολούθησε αρχικά ένας εμφύλιος πόλεμος στον οποίο οι σοσιαλιστές προσπάθησαν να αποκτήσουν την εξουσία. Αυτός αποκρούστηκε και το 1919 η χώρα υιοθέτησε σύνταγμα ως κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Προέκυψε διαμάχη με τη Σουηδία για τα νησιά Åland, τα οποία τελικά παραχωρήθηκαν στη Φινλανδία από την Κοινωνία των Εθνών το 1921 - υπό τον όρο ότι τα νησιά θα είχαν εκτεταμένη αυτονομία.

Υπήρξαν δύο πόλεμοι με τη Ρωσία το 1939-1940 και το 1941-1944: ο Χειμερινός Πόλεμος και ο Πόλεμος Συνέχειας, όπως είναι επίσης γνωστοί. Η Φινλανδία έχασε ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Καρελίας από τη Ρωσία.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε ανασυγκρότηση και οικονομική ανάπτυξη. Τις επόμενες δεκαετίες, η Φινλανδία προσπάθησε να διατηρήσει την ουδετερότητά της και τις καλές σχέσεις με τον μεγάλο της γείτονα, τη Σοβιετική Ένωση. Η Φινλανδία μετατράπηκε από ένα αγροτικό κράτος σε μια σύγχρονη βιομηχανική χώρα.

Ο Ούρχο Κέκονεν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1956 έως το 1982. Συνέχισε την πολιτική της ουδετερότητας. Έμεινε έξω από τη σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε σοβαρή οικονομική κρίση τη δεκαετία του 1990, καθώς ο κύριος εμπορικός εταίρος της Φινλανδίας δεν υπήρχε πλέον.

Η Φινλανδία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και υιοθέτησε το ευρώ ως νόμισμά της το 2002.

Ο Σάουλι Νιινίστο είναι πρόεδρος της Φινλανδίας από το 2012. Η Σάννα Μάριν είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 2019. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023.

 

Leave a Reply