Λευκορωσία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο  

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συνδέονται στενά οικονομικά.

Οικονομία στη Λευκορωσία

Ακόμη και μετά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της, η Λευκορωσία έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία από οικονομική άποψη. Οι αρχές της οικονομίας της αγοράς εφαρμόστηκαν μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η πλειονότητα των εταιρειών εξακολουθεί να είναι κρατική. Οι τιμές ελέγχονται από το κράτος. Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος.

Η Ρωσία πωλεί αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Λευκορωσία σε ευνοϊκές τιμές, η οποία μπορεί στη συνέχεια να πουλήσει τις πρώτες ύλες στη Δυτική Ευρώπη σε υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, μόλις η Ρωσία αυξήσει τις τιμές της, η λευκορωσική οικονομία υποφέρει. Ο πετρελαιαγωγός Druzhba (που στα ρωσικά σημαίνει φιλία) διέρχεται από τη Λευκορωσία.

Γεωργία στη Λευκορωσία

Θεριζοαλωνιστική μηχανή στη Λευκορωσία: Η γεωργία παίζει μικρό ρόλο στη Λευκορωσία

 

Η γεωργία παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στη Λευκορωσία. Αντιπροσωπεύει το 8,1% της οικονομίας και το 9,7% των εργαζομένων εργάζεται σε αυτόν τον τομέα. Οι κύριες καλλιέργειες που καλλιεργούνται είναι οι πατάτες, καθώς και τα δημητριακά, τα ζαχαρότευτλα, τα λαχανικά και το λινάρι. Ασκείται επίσης κτηνοτροφία, κυρίως βοοειδών, αλλά και χοίρων και κοτόπουλων.

Η εταιρεία BelAZ κατασκευάζει στη Λευκορωσία μεγάλα ανατρεπόμενα φορτηγά όπως αυτό.

Βιομηχανία στη Λευκορωσία: μηχανήματα κατασκευών, αυτοκίνητα και ελαστικά

 

Με ποσοστό λίγο κάτω από το 40%, η βιομηχανία αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής οικονομίας. Για παράδειγμα, κατασκευάζονται μηχανήματα κατασκευών, αυτοκίνητα, ρολόγια χειρός, τηλεοράσεις, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ραδιόφωνα. Εξορύσσονται άλατα ποτάσας.

Το αργό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από τις εξαγωγές, περίπου το ένα τρίτο. Ωστόσο, λιπάσματα, τρακτέρ, ψυγεία, ελαστικά, ζάχαρη, τυρί, βούτυρο και βοδινό κρέας πωλούνται επίσης σε άλλες χώρες.

Leave a Reply