Λευκορωσία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο  

Ιστορία της Λευκορωσίας

Η περιοχή εγκατάστασης των Ανατολικών Σλάβων κατά τον 7ο και 8ο αιώνα σημειώνεται με σκούρο πράσινο χρώμα. Ήταν οι πρόγονοι των Λευκορώσων.

Πρώτοι άποικοι και άφιξη των Ανατολικών Σλάβων

Οι άνθρωποι που ζούσαν στη λίθινη εποχή στο έδαφος της σημερινής Λευκορωσίας εγκαταστάθηκαν την 6η χιλιετία π.Χ., όπως συνέβη παντού στην Ευρώπη. Αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί, που ανήκαν κυρίως στη γραμμική ταινιωτή κεραμική(6η και 5η χιλιετηρίδα π.Χ.) , αλλά και στον Πολιτισμό Δνείπερου-Ντονς( ένας αρχαίος πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού που άκμασε στην περιοχή του Δνείπερου και του Ντον, στη σημερινή Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο πολιτισμός αυτός χρονολογείται από περίπου 3.300 έως 2.200 π.Χ.)

Οι φυλές της Βαλτικής έφτασαν στην περιοχή τον 3ο αιώνα. Από τον 6ο αιώνα και μετά, οι Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στις όχθες των μεγάλων ποταμών, όπως ο Δνείπερος και ο Πρίπιατ. Οι Βαλτοί που ζούσαν εδώ απορροφήθηκαν από αυτούς. Στις ανατολικές σλαβικές φυλές περιλαμβάνονταν οι Σλάβοι του Κιέβου, του Πόλοτσκ, του Ρουζάν, του Πολότσκ. Όπως οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, έτσι και οι σημερινοί Λευκορώσοι είναι απόγονοι των ανατολικών Σλάβων.

Οι ηγεμονίες του Polotsk και του Turov βρίσκονταν στο έδαφος της Λευκορωσίας. Ανήκαν στην Κιέβαν Ρους.

Μέρος της Ρως του Κιέβου

Τον 9ο αιώνα, οι Βίκινγκς (λαός Σκανδιναβικής προέλευσης, που από τα τέλη του 8ου ως τα τέλη του 11ου αιώνα έκαναν επιδρομές και εμπόριο από τις πατρίδες τους στη Βόρεια Ευρώπη σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και εξερευνήσεις προς τα δυτικά) πέρασαν από την περιοχή και ίδρυσαν την Ρως του Κιέβου. Το Κράτος των Ρως του Κιέβου ήταν ένα μεσαιωνικό κράτος που άκμασε στην Ανατολική Ευρώπη από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα. Η πρωτεύουσά του ήταν το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται στην σημερινή Ουκρανία. Το Κράτος των Ρως του Κιέβου ήταν το πρώτο μεγάλο κράτος στην Ανατολική Ευρώπη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του Χριστιανισμού στην περιοχή. Οι ίδιοι ονομάστηκαν Rus. Υιοθέτησαν γρήγορα τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Σλάβων που ζούσαν εδώ.

Η αυτοκρατορία διασπάστηκε σε πολλές μικρές ηγεμονίες. Οι ηγεμονίες Πόλοτσκ και Τουρόφ, οι οποίες σχηματίστηκαν τον 10ο αιώνα, βρίσκονταν στη σημερινή Λευκορωσία.Και οι δύο ηγεμονίες ήταν σπουδαία εμπορικά κέντρα όπως επίσης σημαντικά κέντρα του Χριστιανισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Τον 13ο αιώνα, οι εισβολείς Μογγόλοι κατέστρεψαν την Ρως του Κιέβου.

Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας έγινε μια σημαντική δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα. Το σημερινό έδαφος της Λευκορωσίας ήταν επίσης μέρος του.

Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας

Γύρω στο 1300 δημιουργήθηκε το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας από τους Λιθουανούς, μια από τις φυλές της Βαλτικής. Το κράτος επεκτάθηκε γρήγορα και σύντομα περιλάμβανε εδάφη που βρίσκονται σήμερα στη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία.

Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν ένα πολυεθνικό κράτος που περιλάμβανε Λιθουανούς, Σλάβους, Ρώσους, Πολωνούς, Γερμανούς και άλλους λαούς. Το κράτος ήταν καλά οργανωμένο και είχε ένα ισχυρό στρατό. Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν επίσης ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο.Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας έφτασε στο αποκορύφωμά του τον 15ο αιώνα. Το κράτος είχε ισχυρή στρατιωτική δύναμη και ήταν επίσης ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Το 1569, το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας και το Βασίλειο της Πολωνίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Ένωση του Λούμπλιν. Δημιουργήθηκε η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία.  Ως αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, η λευκορωσική αριστοκρατία ήρθε πιο κοντά στην πολωνική αριστοκρατία και υιοθέτησε τη θρησκεία τους, τον καθολικισμό. Αυτό δημιούργησε μια θρησκευτική και πολιτιστική αντίθεση μεταξύ των ευγενών και του λαού. Η Πολωνία απέκτησε επίσης το πάνω χέρι σε πολιτικό επίπεδο.

Όμως η Κοινοπολιτεία ήταν ένα πολυεθνικό κράτος με ένα σύνθετο πολιτικό σύστημα. Η κεντρική κυβέρνηση ήταν αδύναμη και ο έλεγχος της Κοινοπολιτείας ήταν διασκορπισμένος σε διάφορους ευγενείς. Αυτή η αδυναμία έκανε τη Κοινοπολιτεία ευάλωτη στις εξωτερικές απειλές. Η Αυστρία, η Πρωσία και η Ρωσία το εκμεταλλεύτηκαν και συμφώνησαν για τον διαμελισμό της Κοινοπολιτείας. Η Λευκορωσία περιήλθε υπό ρωσική κυριαρχία το 1793.

Ο Κάστους Καλινόφσκι ηγήθηκε της εξέγερσης κατά της ρωσικής κυριαρχίας.

Ρωσική κυριαρχία

Η Μεγάλη Αικατερίνη ανέλαβε το έδαφος της Λευκορωσίας, η οποία βρισκόταν πλέον υπό ρωσική κυριαρχία. Διοικούνταν από την Αγία Πετρούπολη. Η χρήση της λευκορωσικής γλώσσας απαγορεύτηκε προσωρινά.

Η Καθολική Εκκλησία καταστάλθηκε και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ασπαστούν τη ρωσική ορθόδοξη θρησκεία. Το 1863, ξέσπασε η Ιανουαριανή Εξέγερση στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Ο Καλινόφσκι ήταν ένας από τους κύριους σχεδιαστές της εξέγερσης και ηγήθηκε των λευκορωσικών στρατευμάτων. Η Ιανουαριανή Εξέγερση απέτυχε.

 

Διαβατήρια για τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1918. Η Λευκορωσία ήταν ανεξάρτητη.

Λαϊκή Δημοκρατία της Λευκορωσίας

Στις 25 Μαρτίου 1918, η Λευκορωσία ανακήρυξε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία της και αποσπάστηκε έτσι από τη Σοβιετική Ρωσία. Αυτό έγινε υπό γερμανική προστασία, αφού τα γερμανικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο Μινσκ ένα μήνα νωρίτερα.

Η Λευκορωσία δεν αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά στην εθνική συνείδηση των Λευκορώσων, αυτή η πρώτη ανεξαρτησία θεωρείται ως το θεμέλιο του κράτους τους.

Η καφέ περιοχή ανήκε στην Πολωνία μεταξύ 1921 και 1939, αλλά έκτοτε ανήκει και πάλι στη Λευκορωσία. Αυτό αποτελεί επίσης μέρος της ιστορίας της Λευκορωσίας.

Λευκορωσία μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας

Η πρώτη ανεξαρτησία δεν κράτησε πολύ: την 1η Ιανουαρίου 1919, η χώρα περιήλθε υπό τον έλεγχο των Ρώσων Μπολσεβίκων. Ανακηρύχθηκε η Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Λευκορωσίας, μια από τις δεκαπέντε Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που συγκροτούσαν την Σοβιετική Ένωση, με πρωτεύουσα το Μινσκ.

Τον Μάρτιο του 1919, δημιουργήθηκε η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία Λιθουανίας-Λευκορωσίας μέσω συγχώνευσης με τη Λιθουανία, αν και υπήρξε μόνο για λίγους μήνες.

Τον Αύγουστο του 1919, η Πολωνία κατέλαβε τα δυτικά τμήματα της χώρας. Αυτό οδήγησε στον Πολωνοσοβιετικό Πόλεμο.

Η Πολωνία κέρδισε τον πόλεμο και επέκτεινε τα εδάφη της προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της Λευκορωσίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Λευκορωσίας καταλύθηκε και η χώρα προσαρτήθηκε στην Πολωνία.

Με τη Συνθήκη της Ρίγας το 1921, η Πολωνία έλαβε τελικά ένα σύνορο που ωθήθηκε πολύ ανατολικότερα, έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Λευκορωσίας να ανήκει επίσης στην Πολωνία. Τα σύνορα αυτά παρέμειναν σε ισχύ μέχρι το 1939.

Η Λευκορωσία κατελήφθη από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Λευκορώσοι αντάρτες πολέμησαν κατά της κατοχής

Ίδρυση της Σοβιετικής Δημοκρατίας και γερμανική κατοχή

Το υπόλοιπο ανατολικό τμήμα της Λευκορωσίας έγινε η Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σοβιετικής Ένωσης το 1922. Αν και η Λευκορωσία απολάμβανε υψηλό βαθμό αυτονομίας, οι εξελίξεις στη Σοβιετική Ένωση εφαρμόστηκαν και στη Λευκορωσία. Η γεωργία κολεκτιβοποιήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες έπρεπε να παραδώσουν τα αγροκτήματά τους και πλέον τα διαχειρίζονταν συλλογικά. Τα ρωσικά έγιναν η επίσημη γλώσσα.

Στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε το 1939 το ανατολικό τμήμα της Λευκορωσίας, το οποίο ανήκε στην Πολωνία, και το επανένταξε.

Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη χώρα το 1941. Πολλοί παρτιζάνοι (ένοπλοι μαχητές) πολέμησαν κατά της γερμανικής κατοχής. Μόλις στα μέσα του 1944 η Σοβιετική Ένωση ανακατέλαβε πλήρως την περιοχή. Σύμφωνα με τις επίσημες λευκορωσικές εκτιμήσεις, περίπου το 25% του πληθυσμού της Λευκορωσίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Περισσότεροι από 800.000 Εβραίοι εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκέτο. Επιπλέον, περίπου 3 εκατομμύρια Λευκορώσοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους και αναγκάστηκαν να εργαστούν ως σκλάβοι για τους Γερμανούς. Η Λευκορωσία χρειάστηκε πολλά χρόνια για να αναρρώσει από τις καταστροφές του πολέμου. Η χώρα χρειάστηκε να ξαναχτίσει τις πόλεις και τα χωριά της, να αποκαταστήσει τις υποδομές της και να επανενώσει τον πληθυσμό της.

Λευκορωσία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά τον πόλεμο, η Λευκορωσία έγινε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Η χώρα ακολούθησε μια πολιτική σοσιαλιστικής οικοδόμησης και η οικονομία της αναπτύχθηκε σημαντικά. Ωστόσο, η Λευκορωσία παρέμεινε σχετικά φτωχή.

Το 1986, η Λευκορωσία επλήγη ιδιαίτερα από την καταστροφή του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία (δες Ιστορία Ουκρανίας) . Μεγάλα τμήματα της χώρας μολύνθηκαν ραδιενεργά.

.Στις 25 Αυγούστου 1991, η Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση. Η δήλωση ανεξαρτησίας υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο της Λευκορωσίας, Στανισλάβ Σούσκο. Η ανεξαρτησία της Λευκορωσίας ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει το 1991 και οι διάφορες δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν να αναζητούν την ανεξαρτησία τους. Η Λευκορωσία ήταν μια από τις τελευταίες δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης που κήρυξε την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, η δήλωση ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας ήταν μια σημαντική στιγμή για την χώρα. Σηματοδότησε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Λευκορωσία.

Στανισλάβ Στανισλάβαβιτς Σούσκεβιτς

Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας (1991-1994)

Ο Στανισλάβ Στανισλάβαβιτς Σούσκεβιτς έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Λευκορωσίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος από οικονομικής άποψης. Ο παλιός εμπορικός εταίρος είχε χαθεί, ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο διστακτικά.

Ο Σούσκεβιτ υπέγραψε τις συμφωνίες Μπελοβέζα για λογαριασμό της Λευκορωσίας, οι οποίες οδήγησαν στην ίδρυση της CIS, της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Στα τέλη του 1993, ο Σούσκεβιτςκαι πολλοί άλλοι πολιτικοί κατηγορήθηκαν για διαφθορά. Η επιτροπή που διερευνούσε τη διαφθορά είχε ως πρόεδρο τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αργότερα προέκυψε ότι οι κατηγορίες κατά του Σούσκεβιτς ήταν ψευδείς. Ωστόσο, έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης και αντικαταστάθηκε από τον κομμουνιστή Metschyslau Hryb μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο (από το 1994)

Πρόεδρος της Λευκορωσίας: Λουκασένκο

Τον Ιούλιο του 1994 διεξήχθησαν για πρώτη φορά άμεσες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές και έγινε ο νέος πρόεδρος της Λευκορωσίας. Η λευκορωσική εκδοχή του ονόματός του είναι Alyaksandr Lukashenka. Εξακολουθεί να κυβερνά τη Λευκορωσία μέχρι σήμερα, διανύοντας πλέον την πέμπτη θητεία του. Το προηγούμενο όριο των δύο το πολύ θητειών στο αξίωμα έχει αρθεί.

Στη Δυτική Ευρώπη, οι πολιτικές του Λουκασένκου θεωρούνται αυταρχικές και αντιδημοκρατικές. Ο ίδιος περιγράφεται ως "ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης". Οι δυτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν επίσης τις εκλογές άδικες. Οι πολιτικοί αντίπαλοι διώκονται και η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται σημαντικά. Μια ξεχωριστή οργάνωση νεολαίας και ένα μαζικό κόμμα ιδρύθηκαν για να υποστηρίξουν τις πολιτικές του Λουκασένκο.

Υπό την κυβέρνηση του Λουκασένκο, η Λευκορωσία ευθυγραμμίστηκε και πάλι στενά με τη Ρωσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ακόμη και αν οι σχέσεις ψυχράθηκαν κατά καιρούς.

Η χώρα ανέκαμψε οικονομικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Leave a Reply