Γερμανικά φαγητά

Αγαπητά μου παιδιά,

όπως σας ανέφερα και στον τοίχο μας η πρώτη σας εργασία θα είναι κάτι μικρό και πολύ ... νόστιμο!

Θα ασχοληθούμε με τα γερμανικά φαγητά και επειδή είμαι σίγουρη ότι κανείς σας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα νοστιμότατο πιάτο φαγητό θα ήθελα να ψάξετε σπεσιαλιτέ της γερμανικής ή της αυστριακής κουζίνας.

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το https://www.google.gr/, να βρείτε ένα γερμανικό φαγητό που σας έκανε εντύπωση και να το μοιραστείτε μαζί μας σ' αυτό το blog (για παράδειγμα, να το περιγράψετε, να βρείτε από ποια πόλη της Γερμανίας ή και της Αυστρίας ξεκίνησε, κτλ.). Καλό θα ήταν να βάλετε και μία εικόνα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως ακριβώς φαίνεται το φαγητό που θα περιγράψετε.

Ανυπομονώ για τις απαντήσεις σας και ελπίζω να μου ανοίξετε την όρεξη!

κ. Αντιγόνη

3 Comments on “Γερμανικά φαγητά

  1. Το Γερμανικό φαγητό που μου άρεσε είναι “Λουκάνικα με σος από κάρυ”(currywurst).
    Φημίζονται για τα λουκάνικά τους και είναι από το αγαπημένους τους συνοδευτικό με την μπύρα. Είτε βραστά είτε ψητά, η πικάντικη σος με κάρυ είναι η καλύτερη επιλογή.

    Για το φαγητό αυτό χρησιμοποιούνε τα ακόλουθα υλικά:
    500 γρ. χοντρά, χωριάτικου τύπου λουκάνικα (κατά προτίμηση γερμανικά)
    400 γρ. πολτό ντομάτας (από κουτί ή σπιτικό)
    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    1 κ.γ. σάλτσα τσίλι
    1 κ.γ. κάρρυ (ή περισσότερο αν θέλετε)
    1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
    1 κ.γ. ζάχαρη
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    αλάτι, πιπέρι

  2. Wurst

    Wurst είναι το λουκάνικο και στη Γερμανία θα βρείτε πάνω από 1500 διαφορετικά είδη να σας περιμένουν να τα γευθείτε. Περπατώντας στους γερμανικούς δρόμους σίγουρα θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές. Το πιο γνωστό είναι το bratwurst, δηλαδή ψητό χοιρινό λουκάνικο, το καπνιστό και βραστό Wiener και το schwarzwurst, δηλαδή λουκάνικο από αίμα. Σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας θα συναντήσετε και διαφορετικά είδη λουκάνικου, όπως το currywurst με σάλτσα από κέτσαπ και κάρι στο Βερολίνο, το βαυαρέζικο λευκό weisswurst ή το ιδιαίτερο rostbratwurst από τη Νυρεμβέργη.

  3. Μπρέτσελ (bretzel) το φημισμένο γερμανικό κουλούρι, με το χαρακτηριστικό σχήμα, σαν χαλαρός ναυτικός κόμπος, το σκούρο καστανό χρώμα και την χαρακτηριστική γεύση!

    Αν και η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι γερμανική, καθώς το μπρέτσελ είναι πάρα πολύ διαδεδομένο κυρίως στις γερμανόφωνες χώρες, πιστεύεται ότι η ιστορία του ξεκίνησε μέσα από τα μοναστήρια της Νοτίου Γαλλίας και της Βορείου Ιταλίας στις αρχές του 7ου μΧ. αιώνα.

    Το μπρέτσελ ξεκίνησε να φτιάχνεται με τα περισσεύματα της ζύμης του ψωμιού, τα έπλαθαν σε μακριά κορδόνια, τα οποία έπλεκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίζεται ένα κουλούρι με 3 τρύπες, αριθμός όχι τυχαίος που περιέχει τον συμβολισμό της Αγίας Τριάδας, το οποίο πιστεύεται ότι απεικόνιζε έναν μοναχό με σταυρωμένα χέρια, σε στάση προσευχής.

    Μια άλλη εικασία είναι ότι προέρχεται από την λατινική λέξη brachium, δάνειο από την ελληνική γλώσσα, που σημαίνει φυσικά βραχίονας.

    Εκτός από το χαρακτηριστικό του σχήμα και η γεύση του είναι ιδιαίτερη, αφού που πικρίζει ελαφρά. Συνήθως είναι πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι, σπόρους κύμινου, γλυκάνισου, παπαρουνόσπορου και πιο σπάνια με σουσάμι.

    Είναι το απόλυτο παραδοσιακό κολατσιό αλλά και το πασίγνωστο street food που μπορεί κάποιος να τα απολαύσει όλες τις ώρες της ημέρας.

Leave a Reply