Δικτατορία Μεταξά

Παραθέματα: Δικτατορία Ι. Μεταξά

 

Α) Να βρείτε τα αίτια της δικτατορίας

Οι εφημερίδες “Η Βραδυνή” και “Η Καθημερινή” ανακοινώνουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Ι. Μεταξά και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Παρουσιάζουν ως αίτιο της δικτατορίας την αντιμετώπιση της απειλής του κομμουνιστικού κινήματος και των δράσεων του. Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα, ο κομμουνισμός θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνική και κοινωνική καταστροφή. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η δικτατορία του Μεταξά θα εξαλείψει τα φαινόμενα των κομμουνιστικών τάσεων και την επέκτασή τους.

 

Β) Ποια είναι η πρόθεση των εφημερίδων;

Η πρόθεση των εφημερίδων είναι να κατευθύνουν τον λαό και να στηρίξουν συγκεκριμένη πολιτική και απόψεις. Επιθυμούν να περάσουν θετικά μηνύματα για την κυβέρνηση Μεταξά. Δημιουργούν την εικόνα ότι ο κομμουνισμός αποτελεί απειλή για τη χώρα και θα επιφέρει την κατάρρευση. Πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες και να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της δικτατορίας με στόχο να αποκτήσουν οικονομικά οφέλη. Ακόμη, ο δημοσιογραφικός κόσμος μπορεί να είχε την πεποίθηση ότι ο κομμουνισμός είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης και γι’ αυτό να μην τον υποστήριζαν.

 

Γ) Πώς ερμηνεύεται η στήριξη των κομμάτων για τον Μεταξά;

Στο παράθεμα, ο Βάσος Στεφανόπουλος εξηγεί γιατί τα κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη δικτατορία του Μεταξά. Η στήριξη που προσέφεραν οφείλεται στην αδυναμία τους να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηλείας αναφέρει πως οι πολιτικοί διαπίστωσαν ότι  Κοινοβουλευτισμός χρεοκόπησε, ο θεσμός της Συνέλευσης ατόνησε και η συνείδηση της Εθνικής Κυριαρχίας χάθηκε. Συνέπεια όλων αυτών είναι η αύξηση του χάσματος στη ψυχική σύνδεση λαού και πολιτικών. Συνοψίζοντας, εξηγεί ότι στηρίζουν τη δικτατορία αναγκαστικά ως τη μοναδική λύση για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να λειτουργήσει το κράτος στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Leave a Reply