21 Μαρτίου 2022 “1 ημέρα 3 συμβολισμοί”

Στις 21 Μαρτίου (Εαρινή Ισημερία) διεξάγεται Πανελλαδικά η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης-2022» Η δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) και αποτελεί συνέχεια εκείνης που διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019, στην οποία συμμετείχαν τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας. Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής.

Την Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης» ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.  Έτσι, θεωρήσαμε «ευκαιρία» οι μαθητές της έκτης τάξης να επαναλάβουν το πείραμα του Ερατοσθένη και να υπολογίσουν με απλά μέσα, ως άλλοι επιστήμονες, την περιφέρεια της Γης, αλλά και να μελετήσουν όλα εκείνα τα επιστημονικά πεδία, φυσική, γεωμετρία, αστρονομία…, που  εμπλέκονται σε αυτό το πείραμα.

 

 

Παράλληλα η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί και ως  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ιδέα την οποία εμπνεύστηκαν αρχικά Έλληνες ποιητές, οι οποίοι πρότειναν ως ημέρα εορτασμού της ποίησης την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Τέλος η 21η Μαρτίου αποτελεί και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Ο συμβολισμός, λοιπόν, της ισημερίας ας υψωθεί ως ιδέα και σύμβολο της ισότητας των ανθρώπων εμπνέοντας όλους μας ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Μια τέτοια ημέρα, λοιπόν,  το σχολείο μας οργάνωσε και υλοποίησε εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Μια ημέρα τρεις συμβολισμοί». ΟΙ μαθητές διαφόρων των τάξεων συμμετείχαν με διάφορες δραστηριότητες, που άπτονταν των ενδιαφερόντων τους αλλά και της ηλικίας τους, με σκοπό να αποδοθεί σφαιρικά, αλλά και δημιουργικά ο συμβολισμός και η σπουδαιότητα της ημέρας αυτής.

Εμείς, οι μαθητές της έκτης συνδυάσαμε και τους τρεις συμβολισμούς και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά μοναδικό!!! επιστημονικό, δημιουργικό, χαρούμενο, δυνατό!

Απολαύστε μας στο βίντεο που ακολουθεί

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/

Leave a Reply