Η «Πληροφοριακή Αρχιτεκτονική» μιας επιχείρησης / οργανισμού είναι συνυφασμένη με την υφιστάμενη οργανωτική δομή αυτού. Έτσι η ανωτάτη διοίκηση έχει ανάγκη ειδικών πληροφοριών για την υποστήριξη του στρατηγικού σχεδιασμού και της διαμόρφωσης πολιτικής, τα διευθυντικά στελέχη έχουν ως αντικείμενο τον προγραμματισμό της επιχείρησης και το διοικητικό της έλεγχο και χρειάζονται κατάλληλες πληροφορίες, οι εργάτες γνώσης βοηθούν τα στελέχη που διαχειρίζονται πληροφορίες για απλούστευση διαδικασιών, ενώ τα στελέχη λειτουργίας υποστηρίζουν με τη βοήθεια κατάλληλων Πληροφοριακών Συστημάτων την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Διαστάσεις των Πληροφοριακών Συστημάτων

Ένας οργανισμός ή επιχείρηση, για να λειτουργήσει έχει, όπως γνωρίζουμε, ανάγκη μια αποτελεσματική οργάνωση και πληροφορίες. Η διαχείριση ενός οργανισμού γίνεται με χρήση συστη μάτων και διαδικασιών με κυρίαρχο ρόλο του Συστήματος Πληροφοριών, δηλαδή του συνόλου των Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο παρέχει στοιχεία και υποστηρίζει όλα τα άλλα.

Η αποτελεσματική χρήση των πληροφοριακών συστημάτων προϋποθέτει την κατανόηση του οργανισμού, των ανθρώπων, και της τεχνολογίας πληροφοριών που διαμορφώνουν τα συστήματα. Συνεπώς, οι διαστάσεις των πληροφοριακών συστημάτων είναι οι ακόλουθες τρεις:

  1. Οργανισμοί
  2. Άνθρωποι
  3. Τεχνολογία

Αλληλεπίδραση Οργανωτικών δομών και Πληροφοριακών Συστημάτων

 

Όπως προαναφέρθηκε, η ύπαρξη των οργανισμών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη στόχου/στόχων. Οι στόχοι μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των οργανισμών, παροχή υπηρεσιών, παραγωγή αγαθών, πώληση προϊόντων, αλλά χωρίς συγκεκριμένο στόχο δε θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για έναν οργανισμό. Οι οργανισμοί των οποίων στόχος είναι να πραγματοποιούν κέρδη αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα κατονομάζονται επιχειρηματικοί οργανισμοί ή απλά επιχειρήσεις.Σε μια επιχείρηση / οργανισμό συνυπάρχουν πολλών ειδών Πληροφοριακά Συστήματα που εξυπηρετούν τις πληροφοριακές ανάγκες αυτής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης/οργανισμού. Τα διάφορα συστήματα μιας επιχείρησης / οργανισμού αλληλοσυσχετίζονται και το ένα χρησιμοποιεί πληροφορίες που παράγονται από το άλλο επιτυγχάνοντας σε κάποιο βαθμό την ολοκλήρωση των συστημάτων.

 

Leave a Reply