English

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ώρα της ημέρας λέγεται το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή του Ιησού Χριστού κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

 

Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Εκείνος, αφού Τον ανακρίνει με ποικίλους τρόπους και αφού ομολογεί διπλούν ότι ο Ιησούς είναι αθώος, για να ευχαριστήσει τους Ιουδαίους, νίπτοντας τας χείρας του, τον καταδικάζει σε θάνατο και αφού τον μαστιγώνει σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, τον παραδίδει για να σταυρωθεί.

Ο Ιησούς, αφού παραδίδεται στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σαν σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».

Εις ανάμνηση αυτών, στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή. Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου,νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας.

Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω όχι μόνο «για να τους πιάσει η χάρη», αλλά για να δηλώσουν υποταγή, ομολογία στον Χριστό.

Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.

Πηγή: youtube: https://youtu.be/GOBoRbbTXLc  (Ω! γλυκύ μου έαρ! Vangelis Papathanasiou-Irene Papas)

Βάψιμο πασχαλινών αυγών

Τα κόκκινα αυγά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πασχαλινή παράδοση, καθώς το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει όχι μόνο το αίμα του Χριστού, αλλά και τη χαρά της Ανάστασης.

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το τσούγκρισμά τους γίνεται την ημέρα της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το Χριστός Ανέστη!”.

  • Για το βάψιμο των αυγών είναι προτιμότερα τα άσπρα αυγά και όχι τα σκούρα μπεζ, γιατί τα άσπρα αυγά θα βαφτούν πολύ καλύτερα και το κόκκινο χρώμα θα είναι εντονότερο.
  • Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν τα βάψουμε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μη σπάσουν κατά το βράσιμο. Είναι προτιμότερο να τα έχουμε εκτός ψυγείου μία μέρα.
  • Θα πρέπει να φοράμε πλαστικά γάντια, για να προφυλάξουμε τα χέρια μας. Να επιλέγουμε βαφές, που επιτρέπονται για τρόφιμα.

Yπάρχουν 2 τρόποι βαφής των αυγών:

  1. Ο ένας είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και
  2. Ο άλλος να βράσουν πρώτα και μετά να τα βάλουμε στη βαφή.
  • Είτε όμως βραστούν μαζί με τη βαφή είτε χωριστά, θα πρέπει να μην βάλουμε πολλά μαζί, γιατί χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάνε.
  • Επίσης, δε θα πρέπει να βράζει δυνατά το νερό, γιατί τα αυγά μέσα του κινούνται και σπάζουν.
  • Αν τα βάψουμε μαζί με τη βαφή, ακολουθούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται στο φακελάκι της βαφής.
  • Όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κατόπιν με ένα μαλακό πανί βουτυγμένο σε ελαιόλαδο τα γυαλίζουμε.
Το γυάλισμα των αυγών

 

Συνταγή για Πασχαλινό Πολίτικο Τσουρέκι

Πάσχα χωρίς τσουρέκι γίνεται; Δε γίνεται.

Πάμε να ακολουθήσουμε τα βήματα αυτής της συνταγής.

 

Συστατικά

Μείγμα Α

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια

Μείγμα Β   

  • 200 γρ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας                                                    
  • 4 αυγά, μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης (χρόνος ψησίματος 60')

Μείγμα Α

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα Β

  • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Μείγμα Γ

  • Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
  • Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
  • Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
  • Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
  • Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
  • Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/politiko-tsoyreki

Πασχαλινά κουλουράκια

Το Πάσχα πλησιάζει και θα φτιάξουμε τα κουλουράκια μας. Ακολουθήστε τα βήματα αυτής της συνταγής.

 

Συστατικά

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γαρίφαλα, για τα μάτια
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε το μισά στερεά υλικά στο μίξερ, το γάλα, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη.
  • Τα κουλουράκια που θα φτιάξουμε θα έχουν το σχήμα από λαγουδάκια.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι 30 γρ. πλάθουμε σε λωρίδα και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το σώμα από τα λαγουδάκια.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι 15 γρ. το πλάθουμε σε μικρή λωρίδα και τυλίγουμε σε σχήμα ψαριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το κεφάλι από τα λαγουδάκια. Βάζουμε ένα γαρίφαλο για να φτιάξουμε το μάτι.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι 3 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την ουρά από τα λαγουδάκια.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με το νερό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

https://akispetretzikis.com/el/categories/mpiskota/paschalina-koyloyrakia

Ανέκδοτα για το Πάσχα κι όχι μόνο…

Ώρα να γελάσουμε!!! Σας αρέσουν τα ανέκδοτα; Πάμε να διαβάσουμε κάποια:

 

1. Δύο φίλοι συζητούν.

– Για τις γιορτές έκλεισα εισιτήρια για να πάμε με τη γυναίκα μου στο νησί του Πάσχα!

Τρομερό! του χρόνου που λες να πας;;;

– Του χρόνου λέω να πάω να την πάρω…  (Χρυσούλα)

 

2. Πήρατε αρνί;

– Ναι.

– Πόσων μηνών;

– 5 μηνών έγραφε… αλλά με τα θηλυκά δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος! (Χρυσούλα)

 

3. Μια Κυριακή του Πάσχα δύο αρνιά συζητούν:

– Πάμε για καφέ;

– Μπα δεν μπορώ έχω γύρισμα… (Χρυσούλα)

 

4. Ο Νονός ρωτάει τον Τοτό:

– Τοτέ, δεν μου λες, πώς θέλεις το πασχαλινό σου αυγό;

– Θέλω να είναι μεγάλο όσο και το κεφάλι σου, Νονέ! Αλλά να έχει και κάτι μέσα! (Χρυσούλα)

 

5. Μια νυχτερίδα πετούσε πεινασμένη. Ξαφνικά, πέρασε από δίπλα της μια άλλη νυχτερίδα με λίγο αίμα γύρω από το στόμα της.

Η νυχτερίδα που πεινούσε, την ρώτησε:

-Που βρήκες φαγητό;

-Βλέπεις εκείνον τον τοίχο;

-Ναι

-Πίσω από τον τοίχο, υπάρχει ένα κοτέτσι με 7 κότες.

-Τότε, πάω να τις φάω, γιατί πεινάω.

Πάνω που πήγαινε να φάει η νυχτερίδα, πέρασε από δίπλα της μια άλλη νυχτερίδα με περισσότερο αίμα στο στόμα της από την πρώτη νυχτερίδα. Η νυχτερίδα που πεινόυσε, ρώτησε και αυτή την νυχτερίδα:

-Που βρήκες φαγητό;

-Βλέπεις εκείνον τον τοίχο;

-Ναι

-Πίσω από τον τοίχο, υπάρχει ένα ετοιμοθάνατο άλογο.

-Τέλεια, μα, ποιος νοιάζετε για τις κότες που μου είπαν πριν, αφού έχω έναν καλύτερο μεζέ τώρα;

Καθώς πήγαινε να φάει το ετοιμοθάνατο άλογο, συνάντησε μια άλλη νυχτερίδα, που είχε πάρα μα πάρα πολύ αίμα γύρω από το στόμα της. Η νυχτερίδα που πεινούσε, σκέφτηκε: <<Μάλλον αυτή η νυχτερίδα θα έχει βρει περισσότερο φαγητό από τις άλλες. Θα την ρωτήσω που βρήκε τόσο φαγητό>>.

-Γεια σου νυχτερίδα μου! Μπορείς να μου πεις που βρήκες τόσο φαγητό, γιατί πεινάω;

-Ναι. Βλέπεις αυτόν τον τοίχο;

-Ναι.

-Ε, εγώ δεν τον είδα. (Εύα)

 

6. Μια παρέα που την αποτελούσαν 3 άτομα, έπιασε συζήτηση σε ένα καφενείο. Λέει ο πρώτος:

-Παιδιά, εγώ έχω κορωνοιό. Με κόλλησε η γυναίκα μου όταν πήγε σούπερ μάρκετ.

Λέει ο δεύτερος:

Και έγω έχω. Με κόλλησε ο αδερφός μου όταν πήγε στον φίλο του για κορωνοπάρτι.

Λέει ο τρίτος:

Εγώ ευτυχώς δεν έχω κορωνοιό.

-ΝΟΜΙΖΕΙΣ!!!! (Εύα)

 

Ελπίζουμε να σας κάναμε να γελάσετε!