Το νερό στην Θρησκεία

Οι ευχές της Εκκλησίας

Ζωοδότρια δύναμη το νερό, δεν θα μπορούσε να σταματήσει να εμπνέει τους ανθρώπους και στα χρόνια του Χριστιανισμού. Και στη νέα θρησκεία κατέχει εξέχουσα θέση στην τέλεση των μυστηρίων της, καθώς και στις ευχές της.

Το Βάπτισμα


       Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στο ποτάμι βάπτιζε τους πιστούς, όπως και τον ίδιο το Χριστό. Ο δε Χριστός στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο λέει στους μαθητές του: «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς...»

Σήμερα το Βάπτισμα, με την είσοδο του νηπίου στο νερό της κολυμβήθρας, έχει την έννοια της κάθαρσης από το προπατορικό αμάρτημα.

Η Θεία Ευχαριστία

Συντίθεται από ένζυμο άρτο και κρασί που έχει αραιωθεί με ζεστό νερό. Το νερό χρησιμοποιείται για δύο λόγους:

  1. Διότι υπήρχε συνήθεια εκείνα τα χρόνια να μην πίνεται το κρασί, χωρίς να έχει αραιωθεί. Σύμφωνα όμως και με τις Αποστολικές Διαταγές, ο Χριστός «το ποτήριον κεράσας εξ οίνου και ύδατος και αγιάσας...».
  2. Διότι αποτελεί ανάμνηση του γεγονότος, κατά το οποίο ο Ρωμαίος στρατιώτης τρύπησε την πλευρά του Χριστού πάνω στο σταυρό και από την πληγή έτρεξε αίμα και νερό.

Ο Αγιασμός

Βασικό στοιχείο είναι το νερό, το οποίο τοποθετείται στην κολυμβήθρα του αγιασμού. Ο ραντισμός των πιστών γίνεται με ένα ματσάκι βασιλικό ή άλλο φυτό. Ο Αγιασμός συνδέεται με τα θαύματα του Χριστού και κυρίως με τις θεραπείες ασθενών, γι' αυτό και το αποτέλεσμά του είναι ο καθαρμός των ψυχών από τα πάθη. Όλες οι ευχές, που αναφέρονται κατά την τέλεση, δίνουν στο νερό καθαρτικό, ιαματικό και φωτιστικό χαρακτήρα.

Ευχές για την επάρκεια νερού

Η αγωνία των ανθρώπων για την επάρκεια του νερού δεν μπορούσε να αφήσει την Εκκλησία αδιάφορη. Πολλές ευχές γράφτηκαν ως επίκληση στο Θεό, για να χαρίσει άφθονο νερό στους ανθρώπους. Έτσι, έχουμε ευχές:

  • Για το άνοιγμα πηγαδιού και την αναζήτηση νερού
  • Για την ανομβρία, για την οποία η Εκκλησία έχει ολόκληρη Ακολουθία με ευαγγελικά αναγνώσματα, ικεσία του διακόνου και του ιερέα, ευχές από ειδικό Κανόνα και σειρά οκτώ ευχών

Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι οι ευχές για την ανομβρία αιτούνται νερό το οποίο θα ξεδιψάσει τους ανθρώπους και τα ζώα, θα βοηθήσει στην ωρίμανση των καρπών και θα είναι βροχή ειρηνική. Διότι μπορεί να έλθει και βροχή που θα φέρει καταστροφή.

Ευχές για τη θάλασσα και τις λίμνες

Από τη θάλασσα και τις λίμνες ο άνθρωπος παίρνει την τροφή του, αλλά και σε αυτές ταξιδεύει ή μεταφέρει εμπορεύματα. Οι ευχές της Εκκλησίας αποσκοπούν:

  • Στην αφθονία των ψαριών
  • Στη διαφύλαξη από κάθε κακό ενός πλοίου που κατασκευάζεται
  • Στην εξασφάλιση καλού ταξιδιού για κάποιον που πρόκειται να ταξιδέψει

Στο να σταματήσουν οι άνεμοι και να κοπάσει η θαλασσοταραχή

Ευχή για τα χωράφια

Ραντίζονται τα κτήματα με αγιασμό των Θεοφανίων και ζητείται η ευλογία του Θεού για την καρποφορία του χωραφιού ή του αμπελώνα και την προστασία του από βλαβερά έντομα.

One thought on “Το νερό στην Θρησκεία

Leave a Reply