ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ: ΛΥΩΝ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  Από ποια πόλη κατάγεται ο Εξυπερύ;

O Εξυπερύ κατάγεται από  την  πόλη Λυών της  Γαλλίας.

Γράψτε λίγα λόγια για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λυών.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της  Λυών σας  τα παρουσιάζω με φωτογραφίες:

Η Λυών βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας και απέχει ίση απόσταση από το Παρίσι και τη Μασσαλία. Στέκεται στη συμβολή των ποταμών Ροδανού (Rhône) και Σον (Saône). Ιδρύθηκε από τον Καίσαρα ως ρωμαϊκή αποικία το 46 π.Χ. και ονομάστηκε Lugdunum, που σημαίνει Λόφος του φωτός. Γνώρισε μεγάλη οικονομική και καλλιτεχνική ανάπτυξη, έχοντας γίνει γνωστή για τη σημασία της στην παραγωγή και την ύφανση του μεταξιού κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γερμανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τη Λυών, η οποία όμως λειτούργησε ως αντιστασιακό προπύργιο. Οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούσαν μυστικά περάσματα, προκειμένου οι αντιστασιακοί να ξεφύγουν από τη Γκεστάπο.  Η Λυών αποτέλεσε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο, ενώ μετατράπηκε σταδιακά σε πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Επιπλέον, υπήρξε ένα από τα πρώτα κέντρα εκτύπωσης βιβλίων.

Παλαιά Λυών

 

Βασιλική της Παναγίας του Φουβιέρ

Βασιλική της Παναγίας του Φουβιέρ εσωτερική άποψη

 

Το μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών στεγάζει μια εκπληκτική συλλογή από πίνακες και γλυπτά των Ροντέν, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Μονέ, Ματίς και Πικάσο. Το μουσείο αποτελούσε μοναστήρι των Βενεδικτίνων.

 

 

 

Υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή που γιορτάζεται εκεί; Πώς λέγεται; Ποια εποχή του χρόνου γίνεται; Τι συμβαίνει τότε;

 

Γιορτή των Φώτων
Fête des lumières

 

Η γιορτή των φώτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην Παναγία η οποία κατά την παράδοση έσωσε την πόλη όταν το 1643 μια επιδημία πανώλης απείλησε να αποδεκατίσει τον πληθυσμό της πόλης. Έκτοτε κάθε χρόνο μια τεράστια πομπή υπό το φως των κεριών κατακλύζει την βασιλική του Φουβιέρ η οποία όπως και πολλά άλλα δημόσια κτίρια φωταγωγείται δίνοντας έτσι ένα πολύχρωμο θέαμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινάν τέσσερις μέρες πριν και αλλάζουν τους ρυθμούς και τη μορφή της πόλης τόσο με τα διάφορα events στους δρόμους και τις πλατείες όσο και με τα πολύχρωμα κεριά που τοποθετούν οι κάτοικοι στα περβάζια των παραθύρων των σπιτιών τους. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία πως αν βρεθείτε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Λυών σίγουρα θα παρασυρθείτε από το κλίμα ευφορίας και θα διασκεδάσετε συμμετέχοντας σε κάποιες από τις εκδηλώσεις.

 

Leave a Reply