Καταφύγια Ολύμπιου

                                                                      Πριόνια 

   Τα Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε με το αυτοκίνητο (απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) και εκεί υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Εκεί, επίσης, έχει τις πηγές του ο ποταμός Ενιπέας. Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου λειτουργεί στα Πριόνια αναψυκτήριο και εστιατόριο.

 

Για να πάει κάποιος εκεί,  ξεκινάει από το Λιτόχωρο Πιερίας και ακολουθώντας τις πινακίδες, μετά από 17 χιλιόμετρα, φτάνει στα "Πριόνια" με υψόμετρο 1.075 μέτρα, μέρος στο οποίο αφήνει το αυτοκίνητό του και ετοιμάζεται σιγά σιγά για την πεζοπορία που πρόκειται να ακολουθήσει. Εκεί βρίσκεται χτισμένο, εδώ και χρόνια,  ένα ξύλινο σπιτάκι, το  εστιατόριο του κυρίου Κυρίτση Δημητρίου, φημισμένο για την εξαιρετική κουζίνα του και, ειδικότερα, για την ξακουστή φασολάδα.

                     Πεζοπορία στον Όλυμπο

Μόλις ξεκουραστεί και φάει κάποιος στα ''Πριόνια", τον περιμένει ένα πολύ μακρινό ταξίδι, καθώς ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.918 μέτρα!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων, όλα σε μονοπάτι, με υψομετρική κλίση  994 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 3 ώρες. Κατά μήκος της διαδρομής δεν υπάρχουν σημάδια, αλλά το μονοπάτι είναι πολύ ευδιάκριτο και, όπου υπάρχουν διασταυρώσεις, υπάρχουν και ταμπελάκια που ενημερώνουν κάποιον πού οδηγεί το κάθε μονοπάτι, επομένως και ποιο θα πρέπει να ακολουθήσει, για να φτάσει στον προορισμό του. Σήμα από τηλεφωνικές εταιρείες δεν υπάρχει στη διάρκεια της διαδρομής και γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας που μπορεί να πραγματοποιηθεί με λίγη προσοχή ακόμη και από παιδιά μικρής ηλικίας.Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με  ορειβάτες που κάνουν ανάβαση στον Όλυμπο:

     Σπήλιος Αγαπητός

Το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός"  είναι ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο που βρίσκεται  σε μια όμορφη τοποθεσία, σε ένα φυσικό μπαλκόνι σε υψόμετρο 2.100 μ.  Αυτός ο φιλόξενος ξενώνας είναι ένα ιδανικό σημείο ξεκούρασης στον δρόμο προς την κορυφή. Το καταφύγιο είναι καλά εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει το βράδυ μέχρι 110 επισκέπτες. Διαθέτει εστιατόριο που μπορεί να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες σε δύο μεγάλες τραπεζαρίες. Έχει τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, ώστε να αποτελέσει ένα ήσυχο και ευχάριστο μέρος για να περάσει κάποιος λίγο ποιοτικό χρόνο στο βουνό. Ένα μέρος για να ξεφύγει κανείς από όλα! Και για όσους δεν αντέχουν διαθέτει και Wi-Fi!

 

Τέλος, μπορείτε να πατήσετε εδώ, για να ενημερωθείτε για όλα τα καταφύγια του Ολύμπου και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά!

 

Πηγές:

https://olympusfd.gr

https://www.leivaditis.gr

http://www.mountolympus.gr       

5 comments

Skip to comment form

  1. Μπράβο, Σεραφείμ! Τέλειο.

  2. first

  3. Μπράβο!

  4. καλό πολύ καλό

  5. καλό, πολύ καλό

Leave a Reply