English

Φανάρι Κωνσταντινούπολης

Φανάρι

Το Φανάρι είναι μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης που τώρα   είναι αρκετά υποβαθμισμένη και μάλλον μια σκιά του λαμπρού παρελθόντος της. Κατοικείται κυρίως από αρκετά θρησκόληπτους μουσουλμάνους -μετανάστες από την ενδοχώρα της Ανατολίας- καθώς και Κούρδους. Εξακολουθεί και υπάρχει ωστόσο και μικρός Χριστιανικός πληθυσμός, αποτελούμενος από αραβόφωνους Αντιοχείς Έλληνες (μετανάστες από τη Συρία) και  λιγοστά εναπομείναντα μέλη της αρχικής ελληνικής κοινότητας .

 

 

 

 

 

   Πατριαρχείο 

Από το 1601 το Οικουμενικό Πατριαρχείο εγκαθίσταται  στο Φανάρι, το οποίο γίνεται πλέον η καρδιά της Χριστιανοσύνης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε από τον Απόστολο Αντρέα και είναι γνωστό κι ως Ορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ή ως Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.               

Το 1821 φανατικοί Οθωμανοί άρχισαν μια τρομερή σφαγή. Λεηλάτησαν και πυρπόλησαν όλα τα αρχοντικά του Φαναριού. Το Φανάρι ερήμωσε, αλλά διατήρησε κάποιο κύρος, που οφείλεται στην παρουσία του Πατριαρχείου και των φημισμένων σχολείων. Τελικά, κατάντησε μια μικροαστική γειτονιά. Σήμερα οι  περισσότεροι ξένοι που έρχονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Έλληνες,  Ρώσοι και άλλοι Ορθόδοξοι. Το Πατριαρχείο είναι στριμωγμένο σε ένα στενάκι, ανάμεσα σε τείχη. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς είναι εξωτερικά αλλά και εσωτερικά η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία σήμερα:

Φαναριώτες

Οι Φαναριώτες αποτελούσαν μια ηγετική μονάδα των Ελλήνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για κάποιες πλούσιες οικογένειες που κατάγονταν από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.  Μορφώνονταν  στα σπίτια τους από τους γονείς τους είτε από ιδιωτικούς δασκάλους είτε στην Πατριαρχική Σχολή του Φαναριού. Πολλοί απ΄ αυτούς συμπλήρωναν τις σπουδές τους στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία. Σπούδαζαν ιατρική, φιλοσοφία και άλλα μαθήματα. Μάθαιναν, εκτός της ελληνικής και της τουρκο-σλαβο-περσικής γλώσσας, τη λατινική και άλλες ξένες γλώσσες, όπως τη γαλλική και προπάντων την ιταλική. Σε γενικές γραμμές, ήταν πολύ μορφωμένοι, είχαν αποκτήσει πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη και ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τις διαθέσεις του κάθε Σουλτάνου.  

Οι Φαναριώτες ήταν τόσο πλούσιοι και είχαν καταλάβει τόσο υψηλά αξιώματα, που  όποιος πλούσιος ήθελε να διεκδικήσει κύρος και δύναμη έπρεπε να αποκτήσει συγγενικές σχέσεις με τους Φαναριώτες και να υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Υπήρχαν μάλιστα ανάμεσα στους Φαναριώτες και Ρουμανικές οικογένειες που εξελληνίστηκαν εκούσια γι’ αυτόν τον σκοπό.  Άλλες γνωστές οικογένειες Φαναριωτών κατάγονταν από τον Πόντο, όπως ο Υψηλάντης και ο Μουρούζης, ενώ η οικογένεια Γκίκα καταγόταν από την Ήπειρο. Μερικοί από τους πιο γνωστούς Φαναριώτες ήταν: ο Χείλων, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους Φαναριώτες:

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://el.wikipedia.org

http://mykonstantinoupoli.blogspot.com

http://www.megarevma.net

 

1 comment

  1. Τέλειο, Σεραφείμ!

Leave a Reply