ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

Ο Μάνος Κοτνολέων γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από παιδί ασχολείται με τη λογοτεχνία. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορίες και παραμύθια. Παράλληλα , ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας .

Έργα του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Ιρλανδία. Επίσης , έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και στο θέατρο.

Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο , έχει πολλές φορές βραβευτεί από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νεότητα και το 2002 ήταν υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Άντερσεν.

Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της UNICEF, μέλος της εταιρίας Συγγραφέων, ενώ κατά διαστήματα υπήρξε και μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου , όπως και των επιτροπών βραβείων και του περιοδικού διαβάζω.

βιβλία που έχει γράψε

‘’Ο φυσητής των ονείρων’’

‘’Το νησί με τις λέξης που αγαπάνε’’

‘’Κόκκινο καραβάκι κόκκινο ποδήλατο’’

‘’Καλέ, πνίγομαι… ‘’

‘’Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί’’

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ    (ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ)

ΓΕΝΝΗΣΗ   (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1946)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ    (ΑΘΗΝΑ)

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ        (ΕΛΛΗΝΑΣ)

ΧΩΡΑ                    (ΕΛΛΑΔΑ)

ΙΔΙΟΤΗΤΑ             (ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ            (Ο Εέ από τ’ άστρα» , Καστανιώτης, 1981 (Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών)

  • «Κοιμήσου, Ορέστη», Καστανιώτης, 1982
  • «Περιπέτεια στο υπόγειο», Ακρίτας, 1991
  • «Δομήνικος», Πατάκης 1992 (Τιμητικός Πίνακας Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Nεότητα, ΙΒΒΥ)
  • «Ο αδελφός της Ασπασίας», Πατάκης 1993
  • «Τα φαντάσματα της σοφίτας», Πατάκης 1996
  • «Η ιστορία του σκύλου... Θα δείξει», Πατάκης 1999
  • «Σκανταλιές κι ανοησίες για ένα γλυκό κεράσι», Πατάκης, 2006
  • «Ο χαρταετός της Σμύρνης», Άγκυρα, 2009
  • «Ελίτσα ή Παπαρούνα;» , Άγκυρα, 2009
  • «Καλέ πνίγομαι», Πατάκης, 2009
  • «Τι κέρδισε ο Άλκης και τι έχασε ο Λάκης», Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς, 2009
  • «Εγώ και το ρομπότ μου» , Πατάκης, 2010
  • «Ο αδελφός της Ασπασίας 2 - Μεγάλο Βραβείο, Μεγάλοι Μπελάδες», Πατάκης 2011
  • «Ο αδελφός της Ασπασίας 3 - Κατασκήνωση κάτω από τα... ζώδια», Πατάκης
  • «Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο» , Ψυχογιός, 2012
  • «Μανόλο & Μανολίτο», Πατάκης, 2013
  • «Στο Νησί της Ροδιάς» , Ψυχογιός, 2014
  • «Μανόλο & Μανολίτο και Μανουήλ», Πατάκης, 2016
  • «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα», Πατάκης, 2017
  • «Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης», Πατάκης, 2017
  • «Φιλαράκια», Ψυχογιός, 2018
  • «Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι», Πατάκης, 2018
  • «Τριστάνος και Ιζόλδη - Μια ιστορία των γλάρων», Πατάκης, 2019
  • «Οι Δίδυμοι Ήλιοι της Ποντικούπολης», Πατάκης, 2020
  • «Το Νησί με τις Λέξεις που Αγαπάνε», Πατάκης, 2020 (Βραβείο Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ)

 

Η ΖΩΗ ΤΟΥ                  (ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

(Η σύζυγός του είναι η ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ, η οποία είναι επίσης συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά -την Άννα η οποία είναι συγγραφέας και τον Δομήνικο ο οποίος είναι δημοσιογράφος.)

 

(Υπήρξε κατά διαστήματα μέλος των Δ. Σ. του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και του Ελληνικού Τμήματος Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UNICEF

(ΤΟ 1979 ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑ)

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και είναι συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι και στη συνέχεια άλλαξε κλάδο και στράφηκε στις κοινωνικές σπουδές (Εθνολογία, Εθνογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία). Την ίδια εποχή γνώρισε και ασχολήθηκε με τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής.

Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997, είτε ως συγγραφέας είτε ως μεταφραστής, επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων. Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία όλα αυτά τα χρόνια, έχει βραβευτεί κάποιες φορές κι εξακολουθεί να γνωρίζει την αγάπη των παιδιών κάθε φορά που παρουσιάζει κάποιο βιβλίο του.

Έχει δημιουργήσει μια μέθοδο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά. Η δουλειά του αυτή κυκλοφόρησε σε CD-ROM με τίτλο “Το ξωτικό και η αναζήτηση της χαμένης λέξης” και βραβεύτηκε σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Για το βιβλίο «Ζωή σαν ασανσέρ» έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και για το «Υπέροχος κόσμος» με το βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Συχνά επισκέπτεται σχολεία όπου στήνει αυτοσχέδιες παραστάσεις με τη συμμετοχή των μαθητών που δραματοποιούν ελεύθερα τις ιστορίες που έχει εκδώσει.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

  • Δημιουργική Γραφή για παιδιά – Το ξωτικό και η αναζήτηση της χαμένης λέξης, 1998
  • Ο Μεγάλος Ίσκιος και οι Τσιγγάνοι, 1999
  • Ποιος κοροϊδεύει τους καλικάντζαρους;, 2000
  • Η παρέα των Διακοπών (ένας τόμος για κάθε τάξη του Δημοτικού), 2002
  • Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν, 2002.
  • Πιάστε τους!, 2003
  • Νίκη ή αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι, 2005
  • Ιστορίες με καλικάντζαρους, 2005
  • Η φεγγαρόσουπα, 2006
  • Ιστορίες με νεράιδες, 2006
  • Η πρώτη μου μυθολογία, σειρά βιβλίων
  • Η πρώτη μου ιστορία, σειρά βιβλίων
  • Η μυστική κοιλάδα, 2015
  • Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης, 2016
  • Οι 12 θεοι ντετέκτιβ, σειρά βιβλίων

Όλγα Σεχίδου

Η Όλγα Σεχίδου γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1959 στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο το 1977. Φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετεκπαιδεύτηκε για δυο χρόνια στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης “Δημήτρης Γληνός” κατά τη διάρκεια των οποίων είχε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία για την οποία έτρεφε πάντα ιδιαίτερη συμπάθεια. Παράλληλα ασχολείται με την ποίηση. Έχει δύο παιδιά, τον Θεόφιλο και το Βασίλη. Επίσης έχει γράψει εφτά βιβλία μάλιστα ένα από αυτά ( Η Έλσα και ο… σοκολάτα με…γάλα ) έχει δυο εκδόσεις, αλλά και οι δύο εξαντλήθηκαν.

Αγγελική Βαρελλά

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

  Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικο βιβλίο το 1966 και από τότε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος με έντονη παρουσία σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν φορείς που έχουν σχέση με το παιδί.  

  Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.  

  Το βιβλίο της Φιλενάδα , Φουντουκιά μου κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία.  

Προτάθηκε από τον Κυκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν 1990, για το σύνολο του έργου της.  

KIPA ΣΙΝΟΥ

Η Κίρα Σίνου γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1923 στο Ροστόφ της Ρωσίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ρωσίδα. Ήρθε στην Ελλάδα 9 χρονών χωρίς να ξέρει καθόλου ελληνικά, δεν άργησε όμως να τα μάθει τόσο καλά ώστε τα διηγήματά της δημοσιεύονταν συχνά στη << Διάπλαση των Παίδων>>. Από το ίδιο περιοδικό βραβεύτηκε για πρώτη φορά. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε το απολυτήριο της Γερμανικής Σχολής, το Proficiency του πανεπιστημίου του Cambridge στα αγγλικά και το πτυχίο της σχολής ξεναγών. Εκτός από τα αγγλικά και τα γερμανικά, γνώριζε πολύ καλά τα ρωσικά και τα γαλλικά. Παρακολούθησε για 3 χρόνια μαθήματα ψυχολογίας. Εργάστηκε ως υπάλληλος στη ΔΕΗ, όπου η δουλειά της την έφερνε σε επαφή με παιδιά , σπουδαστές τεχνικών σχολών – πράγμα που καθόρισε την λογοτεχνική της πορεία. Όταν παραιτήθηκε άρχισε να γράφει δικά της βιβλία. Έπαιρνε ιδέες για τα θέματά της από την παλαιοντολογία και την προϊστορία , από την ιστορία και την σύγχρονη ζωή. Προσπαθούσε να δώσει στα παιδιά , μέσα από κείμενα με ενδιαφέρουσα πλοκή και πολλή δράση, στοιχεία επιλεγμένα γύρω απ’ τα θέματά της. Για τα βιβλία της, όπως και για τις μεταφράσεις της, βραβεύτηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετέφρασε πάνω από 100 βιβλία από 4 γλώσσες και έγραψε 33 βιβλία δικά της.

Έφυγε από κοντά μας ξαφνικά στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, σε ηλικία 84 ετών.

 

 

Σημαντικά έργα: Στη χώρα των μαμούθ, Τα διαμάντια της μαϊμούς, Η μηχανή στο υπόγειο, Γράμμα από το παρελθόν, Μια χαραμάδα φως, Το χέρι στο βυθό.

Ζώρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τα Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα , όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της άρχισε ο πόλεμος του ΄40. Στη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Η ίδια της λέει «Τα χρόνια της κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε τον δρόμο της και ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση». Το 1947 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι.

 

 

Λίγα λόγια για τον Γίρκεν Μπανσέρους

Ο Γίργκεν Μπανσέρους γεννήθηκε το 1949 στο Ρέμσαϊντ της Γερμανίας και ήθελε να γίνει πιανίστας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και δάσκαλος, στο μεταξύ όμως άρχισε να γράφει πολύ επιτυχημένα παιδικά κι εφηβικά βιβλία. Το 1989 αφοσιώνεται στη συγγραφή βιβλίων. Δεν στενοχωριέται λοιπόν καθόλου που δεν τα κατάφερε να γίνει πιανίστας.

Ζει με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά στην περιοχή της Ρουρ.

Η σειρά βιβλίων του «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 1.500.000 αντίτυπα. Το 2010 τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Annette-von-Droste-Hülshoff.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΣΟΣ


Ο Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια με μεγάλες στερήσεις. Σπούδασε δουλεύοντας σκληρά σε διάφορες δουλειές όπως εργάτης, μαρμαράς κ.α. Αργότερα θέλησε να γίνει μοναχός, αλλά δεν τα κατάφερε αφού δεν άντεξε πάνω από δύο χρόνια. Άρχισε να γράφει το 1943, για να θεραπεύσει την ψυχή του όπως έλεγε. Για είκοσι χρόνια δεν είχε εκδώσει κανένα από τα έργα του. Έκανε την πρώτη του δημοσίευση στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”, όπου δημοσιεύονταν το μυθιστόρημά του “Ο μεσαίος τοίχος” σε συνέχειες. Μετά εργάστηκε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, σε παιδικά κυρίως προγράμματα. Πέθανε το 2016, σε ηλικία 91 ετών.
Τιμήθηκε αρκετές φορές για τα έργα του. Συγκεκριμένα:
• “Η Δεκεμβριανή νύχτα” τιμήθηκε το 1979 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος
• “Τα Ξύλινα Σπαθιά” κέρδισε το Βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα το 1997
• To “Ένα σακί μαλλιά” πήρε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 1997
• “Η σφεντόνα του Δαβίδ” τιμήθηκε το 2002 με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» και το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Άλλα έργα του είναι:
1. Μάθημα δολοφονίας (1971)
2. Το Ιζεντόρε και τ’ αηδόνι (1981)
3. Το συμπόσιο (1989)
4. Διωγμός απ’ την κόλαση (1991)
5. Η μύγα (1994)
6. Η τριλογία της λεωφόρου (1994-2004)
7. Πατέρας και γιος (1995)
8. Τον αιώνα που ξύπνησε ο πηλός (1998)
9. Η συμπεριφορά του κενού (2004)
10. Το εργαστήριο του μυθιστοριογράφου (2005) (2004)
11. Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου (2006)
12. Οι ονειροπόλοι (2007)
13. Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω (2009)

ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε το 1945 στο Αγρίνιο και το πατρικό της όνομα ήταν Παρασκευή Μιχαηλίδου. Τα παιδικά της χρόνια έζησε στη Άμφισσα και από τα δώδεκα της έζησε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη παιδική λογοτεχνία το 1974 και μετά από τέσσερα χρόνια εκδόθηκε η πρώτη μεγάλη της επιτυχία "Ένα γεμάτο μέλια χεράκι" ( 14 εκδόσεις).  Επίσης εκτός από την παιδική λογοτεχνία, μετέφρασε δεκάδες βιβλία από τα αγγλικά στα ελληνικά. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, στα σερβικά, στα τουρκικά και στα κορεατικά. Από το 1993 προώθησε το «Παιχνιδομάθημα» της Δημιουργικής Γραφής στο Δημοτικό, ένα πρόγραμμα δικής της επινόησης που έχει στόχο τη μύηση των παιδιών στην Παιδική Λογοτεχνία και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στον προφορικό και γραπτό λόγο. Ακόμα, τα έργα της έχουν βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Ε.Ο.Υ.Λ.Α.Α, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Πολιτισμού. Έγραψε συνολικά περίπου 50 βιβλία για παιδιά και εφήβους και τρία για ενήλικες και πέθανε το 2016.

 

 

Σημαντικότερα έργα

  • Με λένε Αλέξη, εκδόσεις Παπαδόπουλος 1975
  • Ένα γεμάτο μέλια χεράκι, εκδόσεις Κέρδος 1978, Κρατική Τιμητική Διάκριση 1979, εκδόσεις Πατάκη 2001
  • Πού πήγε το φεγγάρι απόψε;, εκδόσεις Γνώση 1988, εκδόσεις Πατάκης 1998
  • Εκείνη τη φορά, εκδόσεις Κέδρος 1981, εκδόσεις Πατάκης 1999
  • Τα μαγικά μου αυτιά, εκδόσεις Πατάκης 2002
  • Αγάπες με ουρά, εκδόσεις Πατάκης 1999