Loading...
PCPlayStationΒιντεοπαιχνίδια

Το Minecraft

Το Βατικανό ίσως να αποκτήσει το δικό του Minecraft ServerΤο Minecraft είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Σουηδό προγραμματιστή Markus "Notch" Persson και αργότερα αναπτύχθηκε και δημοσιεύθηκε από την Mojang και την Microsoft. Εστιάζει στη δημιουργικότητα και την οικοδόμηση, επιτρέποντας στους παίκτες να χτίσουν κατασκευές από κύβους σε έναν τρισδιάστατο κόσμο. Το gameplay στην εμπορική κυκλοφορία του έχει δύο κύριες λειτουργίες: survival (επιβίωση), η οποία απαιτεί από τους παίκτες να αποκτήσουν πόρους και να διατηρήσουν την υγεία τους και creative (δημιουργική), όπου ο παίκτης έχει απεριόριστους πόρους, την ικανότητα να πετάει, και δεν χρειάζεται να ασχολείται με την ζωή ή το φαγητό. Ένας τρίτος τρόπος παιχνιδιού, που ονομάζεται hardcore (σκληροπυρηνικό), είναι ουσιαστικά ίδιος με την επιβίωση, αλλά η δυσκολία είναι στη σκληρότερη ρύθμιση και ο παίκτης δεν μπορεί να ξαναζωντανέψει σε κάποιο μέρος του χάρτη, αναγκάζοντας τον να διαγράψει τον κόσμο μετά τον θάνατο του. Αργότερα μπήκε η λειτουργία spectator (παρακολούθηση) όπου ο παίχτης είναι αόρατος, μπορεί να περνάει μέσα από τοίχους και να κοιτάει μέσα από άλλους παίκτες ή mobs. Δεν μπορεί να περπατήσει, παρά μόνο να πετάξει ή να βυθιστεί στο υπέδαφος και στους ωκεανούς. Τέλος υπάρχει ένας τελευταίος τρόπος παιχνιδιού που αποκαλείται adventure (περιπέτεια). Είναι ίδιο με την επιβίωση με την μόνη διαφορά πως ο παίχτης δεν μπορεί να σπάσει αντικείμενα, παρά μόνο να εξευρευνήσει.  Συγκεκριμένους τροποποιημένους κόσμους από την κοινότητα του παιχνιδιού (π.χ. Toy Story texture pack).

Tο Minecraft είναι ένα sandbox παιχνίδι περιπέτειας χωρίς συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να ολοκληρώσει ο παίχτης, δίνοντάς στους μια μεγάλη ελευθερία στο πως θα επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι. Ωστόσο, υπάρχει ένα προαιρετικό σύστημα επιτευγμάτων. Το παιχνίδι εξελίσσεται από προεπιλογή σε πρώτο πρόσωπο, αλλά οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και σε οπτική τρίτου προσώπου. Ο πυρήνας του gameplay περιστρέφεται γύρω από την οικοδόμηση και το σπάσιμο κύβων. Ο κόσμος του παιχνιδιού αποτελείται, ουσιαστικά, από 3D αντικείμενα (κυρίως κύβους αλλά και 2D sprites) που είναι διατεταγμένα σε ένα πλέγμα και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά υλικά, όπως χώμα, πέτρα, διάφορα ορυκτά, νερό και δέντρα. Ενώ οι παίκτες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο, τα αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε σταθερές θέσεις σε σχέση με το πλέγμα. Οι παίκτες μπορούν να συγκεντρώσουν αυτά τα τμήματα υλικού και να τα τοποθετούν κάπου αλλού, επιτρέποντας έτσι διάφορες κατασκευές. Το παιχνίδι ξεκινά τοποθετώντας τους παίκτες στην επιφάνεια ενός φαινομενικά άπειρου κόσμου του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος της περιοχής που αποτελείται από πεδιάδες, βουνά, δάση, σπήλαια, και διάφορα υδάτινα μέρη. Ο κόσμος είναι επίσης χωρισμένος σε κλίματα που ποικίλουν από ερήμους, ζούγκλες και χιονισμένα τοπία. Το σύστημα χρόνου στο παιχνίδι ακολουθεί τον κύκλο ημέρας και νύχτας, με ένα πλήρη κύκλο διάρκειας 20 λεπτών πραγματικού χρόνου. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες αντιμετωπίζουν διάφορα πλάσματα γνωστά ως mobs, συμπεριλαμβανομένων ζώων, χωρικών και εχθρικών πλασμάτων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται μη-εχθρικά ζώα, όπως αγελάδες, γουρούνια, κοτόπουλα κτλ, τα οποία μπορούν να κυνηγηθούν από τους παίχτες για τροφή ή υλικά κατασκευής, ή ακόμη και να τραφούν και να αναπαραχθούν από τον παίχτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις σκοτεινές περιοχές, εμφανίζονται εχθρικά mobs, όπως αράχνες, σκελετοί, ζόμπι, μάγισσες, Endermen (πλάσματα που έχουν τη δυνατότητα να τηλεμεταφέρονται) και Creeper (πλάσματα που πλησιάζουν τους παίχτες και εκρήγνυνται δίπλα τους) αλλά και πολλά ακόμη.

 

Ο κόσμος του παιχνιδιού δημιουργείται διαδικαστικά όσο οι παίκτες τον εξερευνούν, χρησιμοποιώντας ένα seed που λαμβάνεται από το ρολόι του συστήματος κατά τη στιγμή της δημιουργίας του κόσμου, εκτός εάν οριστεί από τον παίκτη.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όρια στην κατακόρυφη κίνηση πάνω και κάτω, το Minecraft επιτρέπει για ένα άπειρο μεγάλο κόσμο παιχνιδιού που πρόκειται να παραχθεί σε οριζόντιο επίπεδο, εκτός και αν βρεθεί σε τεχνικά προβλήματα σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές. Το παιχνίδι επιτυγχάνει αυτό μέσω διάσπασης των δεδομένων του κόσμου του παιχνιδιού σε μικρότερα τμήματα που ονομάζονται "chunks", τα οποία δημιουργούνται ή φορτώνονται στη μνήμη μόνο όταν οι παίκτες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

 

Μια έκδοση για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android κυκλοφόρησε έναν μήνα νωρίτερα, στις 7 Οκτωβρίου, και μια έκδοση του για iOS κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου του 2011. Στις 9 Μάη του 2012, το παιχνίδι κυκλοφόρησε για το Xbox 360. Στην ανάπτυξη συμμετείχε η 4J Studios και η Microsoft. Το Minecraft έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Μαΐου του 2009 ως μια «Classic» έκδοση με το όνομα Cave Game. Πολύ σύντομα το παιχνίδι ονομάστηκε Minecraft και βγήκε η έκδοση Survival Test όπου ήταν σαν το σημερινό Survival αλλά με αρκετές αλλαγές. Αργότερα βγήκαν οι εκδόσεις Indev, Alpha και Beta και το 2012 το παιχνίδι κυκλοφόρησε επισήμως. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 η Microsoft αγόρασε την Mojang.

 

Το Minecraft έχει λάβει βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο καινοτομίας, παιχνίδι καλύτερης λήψης, και το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παιχνιδιού στα βραβεία Developers Choice. Από τον Ιανουάριο του 2015, το παιχνίδι έχει πουλήσει πάνω από 18 εκατομμύρια αντίτυπα στον υπολογιστή και πάνω από 60 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλες τις πλατφόρμες.

 

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Minecraft

Leave a Reply