“Ο Παγοβιόλης και η Ορχήστρα του Χιονιού”.

Ένα Χωροευαίσθητο Παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

7ο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ

«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας

και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη»

 

Μαρίνου Δανάη, Σιαμπανοπούλου Ευγενία, Τάτση Χριστίνα, Φιλιππή Μαρία , Γκούσκος Δημήτρης, Μεϊμάρης Μιχάλης

 

Χωροευαίσθητο παιχνίδι στην αυλή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Ο Παγοβιόλης και η Ορχήστρα του Χιονιού» είναι ένα Χωροευαίσθητο Παιχνίδι (location sensitive mobile game)  που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Δημιουργία Ψηφιακών Εφαρμογών», με διδάσκοντες τον κο. Μ.Μεϊμάρη &  κο. Δ.Γκούσκο, του Διαπανεπιστημιακού  Διατμηματικού ΠΜΣ «ΤΠΕ για την Εκπαίδευση» (2011-2012).

Ο ήρωας «Παγοβιόλης» έρχεται από τη "Χώρα των Πάγων" που λιώνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, να διδάξει  στα παιδιά προσχολικής ηλικίας,  περιβαλλοντικά ζητήματα, γλώσσα, μαθηματικά και άλλα  απαιτούμενα από το αναλυτικό πρόγραμμα γνωστικά αντικείμενα. Βασικό και ουσιαστικό μέσο, οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες σε συνδυασμό με το παιχνίδι στο χώρο, δημιούργησαν μαθησιακές διαδρομές ενισχύοντας την εμπλουτισμένη μάθηση και έκαναν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν και να διασκεδάσουν.

Με αυτόν τον τρόπο εκπαίδευση και διασκέδαση ενώθηκαν άρρηκτα.

Η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής παρέμβασης κατέληξε στο βασικό συμπέρασμα ότι τα ψηφιακά μέσα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους, ενισχύουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα και βοηθούν τους μαθητές να κάνουν βήματα  πέρα από  μαθησιακή διαδικασία. Βασικό επίσης αποτέλεσμα, σκέψη καθώς και σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παιγνιώδους μάθησης, οι οποίες θα αξιοποιούν τις ΤΠΕ ειδικότερα στους τομείς της επαυξημένη  πραγματικότητας και συγκεκριμένα των "Χωροευαίσθητων Παιχνιδιών".