Views: 3
Προτείνω στους μαθητές μου την ταινία Million dollar baby στα πλαίσια του μαθήματος της φιλοσοφίας. Μια ταίνια που ξεσηκώνει, προβληματίζει και συγκινεί. Θέτει ζητήματα ηθικής και βάζει διλήμματα. Οι ερμηνείες συγκλονιστικές, όπως και το σενάριο και η σκηνοθεσία.
Το Million Dollar Baby είναι μια βραβευμένη με 'ΟΣΚΑΡ ταινία του 2004 σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κλιντ 'Ιστγουντ, Χίλαρι Σουάνκ και Μόργκαν Φρίμαν. Η ταινία μιλάει για έναν υποεκτιμημένο προπονητή μποξ, το κρυφό του παρελθόν και την αναζήτησή του για εξιλέωση μέσω της βοήθειας που παρέχει σε μια ερασιτέχνισσα γυναίκα μποξέρ η οποία προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να γίνει επαγγελματίας. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία 'Οσκαρ συμπεριλαμβανομένου και του 'Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Το σενάριο έγραψε ο βραβευμένος με 'Οσκαρ Πολ Χάγκις, ενώ η ιστορία βασίζεται σε μικρές ιστορίες του F.X. Toole (φιλολογικό ψευδώνυμο του "cutman", Jerry Boyd). Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν αυτός των ιστοριών (Rope Burns), αλλά στη συνέχεια το όνομα της ταινίας άλλαξε σε Million Dollar Baby.
Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο των κριτικών κινηματογράφου της Αμερικής, πράγμα που φαίνεται και από τα βραβεία σκηνοθεσία που κέρδισε από τις ενώσεις κριτικών Νέας Υόρκης και Σικάγου. Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Million_Dollar_Baby#]
Ο Frankie Dunn είναι ένας έμπειρος προπονητής πυγμαχίας που προπονούσε μερικούς από τους καλύτερους πυγμάχους. Ο μοναδικός αξιόλογος πυγμάχος που του έχει απομείνει, τον εγκαταλείπει. Την ίδια στιγμή, μια σερβιτόρα, η Maggie Fitzgerald εμφανίζεται στο γυμναστήριο παρά τις δηλώσεις του Frankie, ότι δεν προπονεί κοπέλες.
Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείας Ερμηνείας και Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου . Ήταν επίσης υποψήφια σε άλλες τρεις κατηγορίες. Η ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στα DGA Awards, μια υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας στα PGA Awards και υποψηφιότητα για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο στα WGA Awards, ενώ βραβεύτηκε με Screen Actors Guild Award καλύτερης Α' Γυναικείας Ερμηνείας και Β' Αντρικής Ερμηνείας. Επίσης, απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία για τη Χίλαρι Σουάνκ).