Η Ιταλία ,με πρωτεύουσα την Ρώμη είναι κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη. Συχνά αποκαλείται Bel Paese (η όμορφη χώρα) Αποτελείται από μία χερσόνησο και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Οι ανεξάρτητες χώρες του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος. Η χώρα καλύπτει συνολική έκταση 301.340 km2 και μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τους μικροστάτες της Πόλης του Βατικανού και του Αγίου Μαρίνου.   ΙΤΑΛΙΑ  που να πάτε

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με απλή όμως αναλογική στις εκλογές και ιδιαίτερα αυξημένες τις εξουσίες και την πολιτική επιρροή των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Ιταλοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, στις εκλογές για την ανάδειξη των Γερουσιαστών το όριο είναι τα 25 έτη. Με περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους, η Ιταλία είναι το τρίτο πολυπληθέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στον κόσμο. Υψηλή τέχνη και μνημεία βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα.


  • Είναι επίσης γνωστή σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη κουζίνα της, τη μοντέρνα μόδα της, πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ποικίλες τοπικές κουλτούρες και διαλέκτους, καθώς και για τις όμορφες ακτές της, τις αλπικές λίμνες και τις οροσειρές (τις Άλπεις και τα Απέννινα). Η ιταλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα που ομιλείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά καθώς ταξιδεύετε σε ολόκληρη τη χώρα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές ξεχωριστές ιταλικές διαλέκτους ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Τα γαλλικά μιλούν στα βορειοδυτικά και τα γερμανικά στα βορειοανατολικά.

 

Πηγές: Italy – Wikipedia

Ιταλία – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Ιταλία – Βικιταξίδια (wikivoyage.org)

7 thoughts on “Ιταλία”
  1. Τέλειο άρθρο!! Αν και υπάρχουν και καλύτερες για ‘μένα, η Ιταλία είναι μια από τις πιο γνωστές μου χώρες και μου φαίνεται ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη να το πω; Γενικά πολύ ωραίο άρθρο!!! Αν σκεφτούμε και ότι από αυτήν προήρθε η πίτσα, είναι Τέλεια!! 😅

Leave a Reply