Πρόσθεσα τα γράμματα.

Τα αδέσποτα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.  Συνήθως αιτία είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούν πια  να τα προσέχουν ή δεν μποροπύν να καλύψουν τα έξοδα που φέρει ένα κατοικίδιο. Κατά την γνώμη μου η πιο απλή λύση είναι: ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ  ή αν πάρεις φρόντισε να το στειρώσεις, ώστε να μην γεννηθούν μωρά (γατάκια ή σκυλάκια) τα οποία πιθάνον θα καταλήξουν στο δρόμο.Επίσης μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζώο­  από τον δρόμο.

Παρά το τεράστιο μέγεθος του το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την δημιουργία φιλοζωικής κουλτούρας και την πλήρη κατανόηση βασικών εννοιών όπως οι παρακάτω:

  1. Υπεύθυνη υιοθεσία: Η υιοθεσία ενός σκύλου δεν είναι μόνο χαρά αλλά αποτελεί και μια πράξη ευθύνης. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε χωρίς παρορμητισμό και μετά από ώριμη σκέψη. Προτού υιοθετήσουμε έναν σκύλο θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι του και να αναλογιστούμε αν θα μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες του από την πρώτη στιγμή μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Πρόκειται για μια δέσμευση συναισθηματική, χρονική και χρηματική στην οποία θα πρέπει να είμαστε πάντα συνεπείς προκειμένου να συμβιώσουμε ευτυχισμένα και ισορροπημένα. Ο αριθμός των σκύλων που εγκαταλείπονται στους δρόμους ή που «επιστρέφονται» στους ανθρώπους που τους φιλοξενούσαν είναι τεράστιος κυρίως λόγω της άγνοιας όλων των παραπάνω.
  2. Βόλτα με λουρί: Δεκάδες σκύλοι χάνονται και γίνονται αδέσποτοι, τραυματίζουν, τραυματίζονται ή και σκοτώνονται κάθε μέρα, λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες τους πίστευαν ότι «τους ακούνε» χωρίς λουρί. Αφήνοντας τον σκύλο μας ελεύθερο δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την συμπεριφορά του, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και των άλλων σκύλων και ανθρώπων. Βάσει νόμου αλλά και απλής λογικής τον βγάζουμε βόλτα πάντα με λουρί .

Η συνέπειες στο αδέσποτο ζώο:

  • Περιπλανάται και να τρέφεται ανεπαρκώς
  •  Είναι εκτεθειμένος σε κάθε λογής αρρώστιες ελλείψει κτηνιατρικής πρόληψης
  •  Πέφτει θύμα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης από ενέργειες που σχετίζονται κυρίως με
  • τους ανθρώπους (αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πυροβολισμοί, πνιγμοί, φόλες κ.ά.)
  • Ζευγαρώνει και γεννά κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο κύκλος των αδέσποτων.
  • Έχει μέσο όρο ζωής μόλις τα 2 χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σίγουρα δεν συμπαθούμε όλοι τα σκυλιά, άλλοι μπορεί να τα φοβούνται,άλλοι να τα θεωρούν επικίνδυνα αλλά όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ…

3 thoughts on “What I believe: Αδέσποτα”
  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Τα αδέσποτα χρειάζονται φροντίδα! Εγώ έχω ταΐσει ένα και πραγματικά μετά ένιωθα πολύ ωραία. Όσο για τα αφεντικά που παρατάνε τα κατοικίδια τους θα έπρεπε να υπάρχει νόμος για να μην συμβαίνει αυτό! Αλλά ποιος ξέρει… εμείς τα παιδιά ίσως αλλάξουμε τον κόσμο!

Leave a Reply