Ο Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια σπουδάζοντας. Έφυγε μακριά από την πόλη, με σκοπό να μονάσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Άρχισε να γράφει απ’ το 1943, πιστεύοντας στη λογοτεχνία, και στην τέχνη γενικότερα, ως θεραπεία ψυχής. Έτσι, συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα "Ο μεσαίος τοίχος", που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό "Ταχυδρόμος". Αργότερα εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο Παντελής Καλιότσος γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια σπουδάζοντας. Έφυγε μακριά από την πόλη, με σκοπό να μονάσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Άρχισε να γράφει απ’ το 1943, πιστεύοντας στη λογοτεχνία, και στην τέχνη γενικότερα, ως θεραπεία ψυχής. Έτσι, συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα “Ο μεσαίος τοίχος”, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”. Αργότερα εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.


Ένα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών είναι ο πόλεμος . Αλλά μήπως μέσα από αυτό το παιχνίδι μαθαίνουν να μην πιστεύουν στην ειρήνη; Κάτι τέτοιο πιστεύει ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος και αποφασίζει να δείξει στους μικρούς φίλους του πως κανένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι καλός – ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά.

Δεν νομίζω πως έχει μεγάλη διαφορά, αν εδώ πέρα τα σπαθιά ⚔ είναι ξύλινα και τα πιστόλια νεροπίστολα. Η μανία του πολέμου αρχίζει με τα τυροβόλα και καταλήγει στα πυροβόλα! Εδώ τα παιδιά, όπως το συνηθίζουν κάποιες φορές, δίνουν ένα μάθημα στους μεγάλους για τον αφοπλισμό: κάνουν μποϊκοτάζ στα πολεμικά παιχνίδια 🎲! Για να μην τα πολυλογούμε, κύριοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί των κρατών, τα παιδιά με τα ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ τους σας λένε ότι, για να κάνουμε ΕΙΡΗΝΗ ☮, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Μας χρειάζεται απλούστατα ένα Ε, ένα Ι, ένα Ρ, ένα Η, ένα Ν κι άλλο ένα Η!  Ο πόλεμος δημιουργεί εχθρούς. Δεν το ρίχνετε καλύτερα στο παιχνίδι 🏓και στον αθλητισμό🤾🏻‍♀️, που δημιουργεί απλούς αντιπάλους;

ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΣΟΣ – Βιβλιοπωλείο Προμηθεύς

 

Το βιβλίο το έχω διαβάσει και πραγματικά έχει εκπληκτική πλοκή, περνάει πάρα πολλά μηνύματα και η αφήγηση είναι πολύ ομαλή και σε ταξιδεύει 🧳💭.  Το βιβλίο 📖 μπορούν να το διαβάσουν παιδιά από 9 ετών και άνω !!!

Υπάρχει και μία ομώνυμη σειρά του 1983 (πληροφορίες παρακάτω):

Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος (φαρμακοποιός) , Λυκούργος Καλλέργης , Νίκος Παπακωνσταντίνου (μουγκός) , Άννα Μπράτσου , Χρίστος Κόκκινος (μικρός στρατάρχης) , Λουκάς Μεταξάς (μικρός αρχηγός) , Στρατής Κοντογιάννης , Χίλντα Ηλιοπούλου , Σταύρος Καλλέργης

Περίληψη/Σχόλια: Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, τα παιδιά ενός χωριού, χωρισμένα σε δυο ομάδες, η μια με επικεφαλής τον «στρατάρχη» και η άλλη με τον «αρχηγό» συγκρούονται καθημερινά με όπλα, σφεντόνες, νεροπίστολα, αλευροσακούλες και κουκουνάρες. Τις συγκρούσεις ενθαρρύνει ο έμπορος του χωριού που προμηθεύει τα όπλα  🔫, ενώ προσπαθεί να τις αποτρέψει ο φαρμακοποιός. Μάλιστα στη κορυφαία μάχη που γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού, τραυματίζεται κι ο μουγκός του χωριού, εκπρόσωπος του άοπλου πληθυσμού. Αντιπολεμική σάτιρα με συμβολικούς πρωταγωνιστές το φαρμακοποιό ενός χωριού που εκπροσωπεί το φύλακα της ειρήνης 🕊 και τον έμπορο πολεμικών παιχνιδιών που εκπροσωπεί τη φιλοπόλεμη μερίδα.

Η σειρά (σύνολο επεισοδίων 11) προβλήθηκε από την ΕΡΤ2, από την Παρασκευή 20-3-2020 (από 2 επεισόδια) και τελείωσε την Παρασκευή 27-3-2020.  Η ώρα προβολής ήταν 14:00 – 1500.


Πηγές:

Ντίνος Ηλιόπουλος – Βικιπαίδεια

Τα ξύλινα σπαθιά (1983 ΕΡΤ) | Retromaniax

Τα ξύλινα σπαθιά – retroDB

Τα ξύλινα σπαθιά – Καλιότσος Παντελής | Εκδόσεις Πατάκη 

10 thoughts on “Τα ξύλινα σπαθιά ⚔”
  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΤΑ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ

  2. Το βιβλίο το έχω ακουστά, αλλά όχι και την σειρά! Φαίνεται ενδιαφέρον!

    1. Ευχαριστώ! 🥰 Και εγώ πιο παλιά το διάβασα. Παρόλο που ήθελα και εγώ να την δω, έψαξα και δεν υπάρχει πουθενά! 😐

  3. Εγώ το έχω διαβάσει!! Το είχε η μαμά μου και τώρα το απέκτησα κι εγώ!! Μπορώ να πω ότι αν και είναι ίσως για πιο παλιές εποχές, είναι αρκετά ενδιαφέρον!!

Leave a Reply