Το διαδίκτυο είναι μέρος της ζωής μας και το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας. Οι κίνδυνοι όμως είναι πολλοί και οφείλουμε να «εφοδιαστούμε» κατάλληλα για να είμαστε ασφαλείς. Η ασφάλεια όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Top 5 Internet Safety Tips for Every User - Cuopm


  1. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς και βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένο

Μπορείτε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε λογισμικό προστασίας από ιούς στους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές. Πολλοί χρήστες προτιμούν να εγκαθιστούν δωρεάν λογισμικά antivirus διότι οι τιμές των επί πληρωμή antivirus λογισμικών είναι ανεβασμένες. Σε αυτή την περίπτωση αναλογιστείτε: Γνωρίζετε κανέναν φρουρό που να φυλάει το σπίτι σας δωρεάν; Το λογισμικό ασφάλειας που χρησιμοποιείτε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να σας προστατεύσει από κάθε είδους απειλή, αλλά θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα – αν και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα ενημερωμένο. Φροντίστε να το αναβαθμίζετε με τις τελευταίες διαθέσιμες ενημερώσεις και να ενημερώνετε και το λειτουργικού σας συστήματος και όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

  1. Χρησιμοποιείστε γονικούς ελέγχους και εφαρμογές φιλικές σε παιδιά

Πρόσφατα το Youtube σου δίνει την επιλογή «Περιορισμένη λειτουργία» και αποκρύπτει βίντεο που έχουν επισημανθεί ως ακατάλληλα. Η άλλη πρόσφατη δυνατότητα είναι το Youtube Kids  που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών και δημιουργήθηκε από το YouTube με σκοπό να επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν εύκολα και διασκεδαστικά αλλά με περισσότερη ασφάλεια καθώς το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο. Το υλικό του παρέχεται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι αποκλειστικά και μόνο για παρακολούθηση: τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν βίντεο ή να σχολιάσουν, μπορούν μόνο να βλέπουν.

  1. Δυνατοί κωδικοί = δυνατή ασφάλεια

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα αδύναμα σημεία σε ολόκληρη τη δομή ασφάλειας του διαδικτύου. Το πρόβλημα με τους κωδικούς πρόσβασης είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν εύκολους κωδικούς για να τους θυμούνται (όπως “password” και “123456”), οι οποίοι είναι επίσης εύκολο για τους χάκερς να τους μαντέψουν. Επιλέγουμε λοιπόν δύσκολους και μεγάλους κωδικούς που να μην μπορεί ο θύτης να τους μαντέψει .Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι μοναδικός και περίπλοκος — μήκους τουλάχιστον 14 χαρακτήρων, ανάμιξη γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

  1. Κατεβάστε αρχεία μόνο από αξιόπιστα sites

Ένας κορυφαίος στόχος των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο είναι να σας εξαπατήσουν με τη λήψη κακόβουλου λογισμικού — προγραμμάτων ή εφαρμογών που μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό ή προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να συγκαλυφθεί ως εφαρμογή: οτιδήποτε, από ένα δημοφιλές παιχνίδι σε κάτι που ελέγχει την κυκλοφορία ή τον καιρό. Μην κατεβάζετε εφαρμογές που φαίνονται ύποπτες ή προέρχονται από ιστότοπο που δεν εμπιστεύεστε.

  1. Τα προσωπικά σας δεδομένα να παραμένουν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Η διεύθυνσή σας, ο αριθμός του τηλεφώνου σας 📞, το καθημερινό σας πρόγραμμα, τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας 💳 δεν πρέπει να δημοσιευτούν ποτέ στο Διαδίκτυο, αλλά ούτε και να επικοινωνείτε μέσω μηνυμάτων με άτομα που δεν γνωρίζετε προσωπικά. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους κωδικούς πρόσβασης στα προφίλ που πιθανώς έχετε.

Internet Safety - Weyburn Police Service

  1. Θέτουμε κανόνες- όρια και εκπαιδευόμαστε

Ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους του διαδικτύου και μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και στα παιδιά. Θέτουμε όρια στο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται η χρήση του διαδικτύου και κανόνες στα παιδιά. Στην ιστοσελίδα του CSI Institute μπορείτε να βρείτε πολλές συμβουλές, ακαδημίες και ενημερώσεις σχετικά με την σωστή χρήση του διαδικτύου.

  1. Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση σας στο διαδίκτυο είναι ασφαλής χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο VPN

Όταν συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μια δημόσια σύνδεση Wi-Fi, δεν έχετε άμεσο έλεγχο της ασφάλειάς του. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ανησυχούν για “endpoints” – τα μέρη όπου ένα ιδιωτικό δίκτυο συνδέεται με τον έξω κόσμο. Το ευάλωτο σημείο είναι η τοπική σύνδεση στο Διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι ασφαλής και αν όχι, μην συνδέεστε σε ανασφαλή σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο διότι υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να σας κλέψουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

  1. Πριν δημοσιεύσετε κάτι θυμηθείτε την μονιμότητα του διαδικτύου

Το διαδίκτυο δεν έχει τρόπο διαγραφής. Οποιοδήποτε σχόλιο ή εικόνα που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει στο διαδίκτυο για πάντα, επειδή η αφαίρεση του πρωτότυπου δεν αφαιρεί αντίγραφα από άλλα άτομα. Δεν υπάρχει τρόπος να “πάρετε πίσω” μια παρατήρηση που δεν θα θέλατε να κάνετε ή να απαλλαγείτε από μία selfie που πήρατε σε ένα πάρτι. Μην βάζετε τίποτα στο διαδίκτυο που θα σας πείραζε αν το έβλεπε ο οποιοσδήποτε΄΄

  1. Δεν είναι όλοι φίλοι μας στο διαδίκτυο

Οι άνθρωποι που συναντάτε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι. Πράγματι, μπορεί να μην είναι καν αληθινοί ή να είναι άλλοι από ότι σας συστήνονται. Τα ψεύτικα προφίλ κοινωνικών μέσων είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους χάκερ να «χαλαρώσουν» τους απρόσεκτους χρήστες του διαδικτύου και να εκμεταλλευτούν τις «τσέπες» τους. Να είστε τόσο προσεκτικοί όσο και λογικοί στην online κοινωνική σας ζωή άλλα και στην προσωπική σας κοινωνική ζωή.  Επίσης ποτέ μην δίνετε προσωπικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Πόσο ασφαλής είναι η σύνδεση σας;

  1. Ό,τι μας φαίνεται ύποπτο μπορεί και να είναι!

Δεν θα επιλέγατε να περπατήσετε σε μια επικίνδυνη γειτονιά έτσι λοιπόν μην επισκέπτεστε επικίνδυνες γειτονιές στο διαδίκτυο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν το δελεαστικό περιεχόμενο ως δόλωμα. Γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μερικές φορές μπαίνουν στον πειρασμό από αμφίβολο περιεχόμενο και μπορεί να πέσουν ευκολότερα θύματα. Αντισταθείτε στην παρόρμηση και μην δίνετε στους χάκερς την ευκαιρία να σας πάρουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Αν λάβετε ένα παράξενο σύνδεσμο (ακόμη και από κάποιον φίλο σας, που πιθανόν στην θέση του να το έστειλε ένας χάκερ) μην το ανοίξετε και διαγράψετε το αμέσως.

11. Προσέξτε τα κακόβουλα λογισμικά

Ένας κορυφαίος στόχος των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο είναι να σας εξαπατήσουν με τη λήψη κακόβουλου λογισμικού — προγραμμάτων ή εφαρμογών που μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό ή προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να συγκαλυφθεί ως εφαρμογή: οτιδήποτε, από ένα δημοφιλές παιχνίδι σε κάτι που ελέγχει την κυκλοφορία ή τον καιρό. Μην κατεβάζετε εφαρμογές που φαίνονται ύποπτες ή προέρχονται από ιστότοπο που δεν εμπιστεύεστε.

12. Πραγματοποιήστε διαδικτυακές αγορές από ασφαλείς ιστότοπους

Κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια αγορά στο διαδίκτυο, θα πρέπει να παρέχετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού. Παρέχετε μόνο αυτές τις πληροφορίες σε ιστότοπους που εκπνέουν ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις. Όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μπορείτε να προσδιορίσετε ασφαλείς ιστότοπους αναζητώντας μια διεύθυνση που ξεκινά με https: (το S σημαίνει ασφαλές) και όχι απλώς http: Μπορεί επίσης να επισημανθούν από ένα εικονίδιο λουκέτου δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων.


Κάποια βίντεο (πατήστε πάνω στα κόκκινα γράμματα) για την ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο:

    1. 10 Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 
    2. Ασφάλεια στο internet με λόγια απλά!
    3. Καμπάνια ενημέρωσης της Europol: «Say No!»
    4. Όταν βλέπεις κάτι παράξενο στο Διαδίκτυο, πάντα να ζητάς βοήθεια!
    5. Ασφάλεια στο διαδίκτυο (ίντερνετ) – Μαθαίνουμε κι αλλιώς
    6. Αφήγηση παραμυθιού “Ο Σίφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο”

Η γνώση αποτελεί το κλειδί για την ασφαλή και διασκεδαστική πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο www.saferinternet.gr για να βρείτε πλειάδα πληροφοριών γύρω από την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, για εσάς και την οικογένεια σας. https://www.saferinternet.gr/

Επίσης μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ελληνική ανοικτή γραμμή για καταγγελία παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και μην διστάσετε ποτέ να την χρησιμοποιήσετε: https://www.safeline.gr/

Δημιουργήθηκε και μια σειρά από online Quizzes, που βοηθούν τα παιδιά μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο να μάθουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα online quiz μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓◓

Πηγή: Ο 10λογος της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο – CSIi – Cyber Security International Institute

9 thoughts on “Κανόνες ασφαλούς 🔐 πλοήγησης στο διαδίκτυο”
  1. Τέλεια όλα τα quiz! Πολύ ωραία αυτή η ενημέρωση για το διαδίκτυο! Αρκετά ενδιαφέρον άρθρο!

  2. Γεια πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο , είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε γιατί πραγματικά το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους κάποια από αυτά που είπες τα ήξερα αλλά κάποια όχι οπότε χαίρομαι που το ανέβασες, με ενημέρωσε αρκετά !!<3

    1. Ευχαριστώ πολύ! Συμφωνώ, για αυτό έκανα και το άρθρο εξ αρχής.
      Χαίρομαι! <3

  3. Πολύ ωραίο άρθρο!!! Πιστεύω και εγώ πως αυτά τα άρθρα είναι πολύ σημαντικά και ενημερωτικά και έτσι μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από κάποια επικίνδυνα πράγματα στο διαδίκτυο! Επίσης το κουίζ ήταν πολύ ωραίο!! Εγώ έκανα μόνο ένα λάθος!!!

  4. Το site είναι πολύ ενδιαφέρον!! Εγώ έκανα το quiz και μου βγήκε αυτό: Έκανα τρία λάθη😥
    Συγχαρητήρια! Είσαι Άριστος!
    Συγχαρητήρια, γνωρίζεις πολλά γύρω από τα Κινητά και την Ασφάλεια!
    Κινητό και Ασφάλεια
    100/150

    1. Ευχαριστώ! Και εγώ το πιστεύω αυτό, για αυτό έγινε και αυτό το άρθρο.

Leave a Reply