ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ 1

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΟΥΚΑΤΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΕΛΕΞΑ ΤΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος   είναι μια βρετανικής-αμερικάνικης παραγωγής περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2001. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κρις Κολόμπους και το σενάριο έγραψε ο Στιβ Κλόουβς. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και αφηγείται την ιστορία του Χάρι Πότερ, ένα αγόρι που μαθαίνει ότι είναι μάγος στα ενδέκατα γενέθλιά του και καλείται να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ ΡάντκλιφΈμμα Γουάτσον και Ρούπερτ Γκριντ ενώ συμμετέχουν οι Ρόμπι Κολτρέιν, Ρίτσαρντ ΧάριςΜάγκι Σμιθ, Τζούλι Γουόλτερ, Τζον Χερτ, Τζον Κλιζ και Άλαν Ρίκμαν.

Η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου το 1999 για 1 εκατομμύριο λίρες. Η παραγωγή ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000, με τον Κολόμπους να επιλέγεται να σκηνοθετήσει την ταινία, με τους Στίβεν Σπίλμπεργκ και Ρομπ Ράινερ να είναι υποψήφιοι. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, επέμενε το καστ να είναι βρετανικό ή ιρλανδικό για να διατηρήσουν την πολιτισμική ακεραιότητα του βιβλίου στην ταινία. Επίσης ενέκρινε το σενάριο.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Νοεμβρίου 2001. Έλαβε κυριώς θετικά σχόλια από τους κριτικούς, έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε στην κινηματογραφική προσαρμογή και των υπόλοιπων βιβλίων της σειράς.

Το 1997, ο παραγωγός Ντέιβιντ Χέιμαν έψαχνε για ένα παιδικό βιβλίο το οποιο μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο. Στο μυαλό του είχε να αναλάβει την παραγωγή του μυθιστορήματος The Ogre Downstairs της Νταϊάνα Γουάιν Τζόουνς, αλλά τα σχέδιά του δεν ευδοκίμησαν. Το προσωπικό της εταιρίας του, του πρότεινε το βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, κάτι το οποίο ο Χέιμαν βρήκε μια πολύ έξυπνη ιδέα. Ο Χέιμαν πρότεινε το πρότζεκτ στη Warner και την επόμενη χρονιά η Ρόουλινγκ πούλησε τα δικαιώματα των τεσσάρων πρώτων βιβλίων Χάρι Πότερ για 1 εκατομμύριο λίρες. Μία απαίτησε που είχε η Ρόουλινγκ ήταν το πρωταρχικό καστ να είναι αυστηρά βρετανικό ή ιρλανδικό και γαλλικό ή ανατολικοευρωπαϊκό για την τέταρτη ταινία Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2005) όπως χαρακτηρίζονται και στο βιβλίο. Στην αρχή η Ρόουλινγκ ήταν διστακτική στο να πουλήσει τα δικαιώματα γιατί δεν ήθελε να τους δώσει τον έλεγχο και να κάνουν ότι θέλουν με την ιστορία και τους χαρακτήρες.

ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΜΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ 2 ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

8 comments

Skip to comment form

  1. Ωραίο αρθρο

    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  2. Μπορείς να γράψεις για διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδος! Επίσης πολύ ωραίο άρθρο και έχω δει την ταινία. Δυστυχώς τις υπόλοιπες όχι άρα θα ήθελα πολύ να τις ανεβάσεις!

    1. ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

  3. Πολύ ωραίο άρθρο!!!
    Την έχω δει την ταινία.

    1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ;

  4. Τέλειο άρθρο!!

  5. Υπέροχο άρθρο!Πολύ ωραία βίντεο!Μπορείς να συνεχίσεις άρθρα για τον Χάρι Πότερ (ταινίες και βιβλία)

Leave a Reply