Olivier Messiaen και Πουλιά

Ο Olivier Messiaen και τα πουλιά…

Ο Μεσιάν στο δάσος μελετώντας πουλιά

Ο Μεσιάν στο δάσος μελετώντας πουλιά

Το τραγούδι των πουλιών αποτέλεσε μια κύρια πηγή υλικού και έμπνευσης για τον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen (1908-1992) από τις αρχές του 1950 και μετά.

Για αυτόν αντιπροσωπεύει «το αληθινό χαμένο πρόσωπο της μουσικής» και «έναν κόσμο ομορφιάς και χάρης» που ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν έχει ακόμα κηλιδώσει. Έκανε, ο ίδιος, πολυάριθμες καταγραφές κελαηδημάτων πολλών και διαφορετικών πουλιών. Στα μουσικά του έργα προσπάθησε να αποδώσει μελωδίες, ρυθμούς και ηχοχρώματα από αυτά τα κελαηδήματα.

Το έργο του για πιάνο «Κατάλογος πουλιών» - ¨Catalogue d’ oiseaux¨ είναι μια συλλογή κομματιών που το καθένα αποδίδει την ηχητική εικόνα ενός πουλιού στο φυσικό του περιβάλλον μαζί με τους συντρόφους του κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ώρας της ημέρας. Η απομίμηση των κελαηδημάτων είναι όσο το δυνατόν ακριβής και τα χρώματα του περιβάλλοντος, του ουρανού αλλά και των φτερών των πουλιών αποδίδονται με αρμονίες οι οποίες υποβάλλουν την ανάλογη οπτική εντύπωση.                                                                                      Πηγή: Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Μουσικής (Ιδρύματος Λαμπράκη).

Στο έργο oiseaux exotiques (εξωτικά πουλιά) ο Μεσιάν χρησιμοποιεί το πιάνο και μια μικρή ορχήστρα από πνευστά και κρουστά.

Leave a Reply