Ένα τραγούδι για τη Лайка…

Η Λάικα (στα ρωσικά Лайка) ήταν μία σκυλίτσα που χρησιμοποιήθηκε στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα ως επιβάτης στον τεχνητό δορυφόρο Sputnik 2.
Η αξιολάτρευτη σκυλίτσα ήταν αδέσποτη στους δρόμους της Μόσχας και αυτός ήταν κυρίως ο λόγος που την επέλεξαν, ώστε να μπορεί να αντέξει στις κακουχίες του διαστημικού ταξιδιού. Αφού εκπαιδεύτηκε, της τοποθετήθηκε μια διαστημική στολή πριν εκτοξευθεί στο διάστημα στις 3 Νοεμβρίου 1957.

Το σκάφος που μετέφερε τη Laika, Sputnik 2, έκανε πάνω από 2.000 περιστροφές της Γης πριν διαλυθεί. Το Σπούτνικ 2 είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα γρήγορα, σε μόλις ένα μήνα, καθώς ο Νικίτα Χρουτσώφ είχε δώσει ρητή εντολή να προλάβει να εκτοξευτεί ο δορυφόρος στην 40ή επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης. Αντίθετα με τους μεταγενέστερους σοβιετικούς δορυφόρους, δεν είχε προλάβει να σχεδιαστεί και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Έτσι η Λάικα ήταν καταδικασμένη απ' τη στιγμή που άρχισε το ταξίδι της.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, η Λάικα είχε χαθεί στο διάστημα είτε λόγω στέρησης οξυγόνου, είτε λόγω προγραμματισμένης ευθανασίας. Μόλις το 2002 αποκάλυψαν ότι η Laika είχε πεθάνει στην πραγματικότητα μέσα σε λίγες ώρες από την εκτόξευση από θερμοπληξία/ υπερθέρμανση.

Ωστόσο, είχε γίνει ήρωας.

Περισσότερα από 50 χρόνια μετά, το 2008, τελικά εγκαταστάθηκε ένα μνημείο για τη Λάικα, τη γενναία σκυλίτσα, κοντά σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της Μόσχας.

Πηγές: Wikipedia,    atlasobscura.com/places/laika-monument

 

Leave a Reply