Βασίλης Πολυδούρης

Ο Βασίλης Πολυδούρης (1945-2006), γνωστός ως Basil Poledouris, γεννήθηκε στο Κάνσας Σίτι των Η.Π.Α από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Μεσσηνία. Ήταν συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής με πολύ πλούσιο και σημαντικό συνθετικό έργο.

Σημαντικό ρόλο στο μουσικό του ύφος έπαιξαν οι Ελληνορθόδοξες καταβολές του καθώς μεγάλωσε κοντά στην Εκκλησία και παρακολουθούσε συχνά τις λειτουργίες μαγεμένος από τους ήχους της χορωδίας. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής και αργότερα σπούδασε μουσική και κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνια.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Randal Kleiser (Γαλάζια Λίμνη, Grease, Ασπροδόντης) John Millius (Κόναν ο Βάρβαρος, Red Dawn, Αποκάλυψη τώρα, Geronimo) και το 1985 ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με τον Ολλανδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Paul Verhoeven, συνθέτοντας τη μουσική για την ταινία Flesh & Blood.

Το επικό και δυναμικό ύφος των συνθέσεων του κατάφερε να τον κάνει διάσημο.
Συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 50 ταινίες μεταξύ των οποίων:

 

- Η Γαλάζια Λίμνη (1980)

- Red Dawn (1984)

- Κόναν ο Βάρβαρος (1984)

- Flesh & Blood (1985)

- Robocop (1987)

- Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη (1990)

- Ο Ασπροδόντης (1991)

- Free Willie (1993)

- Μόγλι, Το βιβλίο της ζούγκλας (1994)

  
- Οι Άθλιοι (1998)

 

 

Πηγές:      https://messinia.mobi/prosopikototes        www.basilpoledouris.com

Η μουσική που έγραψε για την ταινία "Κόναν ο Βάρβαρος" θεωρείται ως ένα από τα εξαιρετικά δείγματα κινηματογραφικής μουσικής:

Leave a Reply