ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΗΧΟΣ !

Το Κασσίνι-Χόιχενς (Cassini-Huygens) ήταν μια κοινή αποστολή ρομποτικού διαστημικού οχήματος από τη NASA, την ESA και την ιταλική ASI  για την μελέτη του πλανήτη Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του.

Το διαστημόπλοιο αποτελούνταν από δύο βασικά στοιχεία: το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την ΝΑΣΑ Cassini Orbiter, που ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο Ιταλογαλλικής εθνικότητας αστρονόμος Giovanni Domenico Cassini, καθώς και το συνοδευτικό σκάφος που ήταν σχεδιασμένο από την ESA  με το όνομα Huygens που όφειλε το όνομά του στον Ολλανδό αστρονόμο, μαθηματικό και φυσικό Christiaan Huygens. Το Cassini ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που επισκέφθηκε τον Κρόνο. (Wikipedia)

Έρευνα από τις κοντινές τροχιές της αποστολής Cassini της NASA στον πλανήτη Κρόνο, δείχνει μια εκπληκτικά ισχυρή αλληλεπίδραση κυμάτων πλάσματος που κινούνται από τον Κρόνο προς ένα από τα φεγγάρια του, τον Εγκέλαδο.
Οι ερευνητές μετέτρεψαν την εγγραφή των κυμάτων του πλάσματος σε ένα αρχείο ήχου που μπορούμε να ακούσουμε (με τον ίδιο τρόπο που ένα ραδιόφωνο μεταφράζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε μουσική). Όπως ο αέρας ή το νερό, το πλάσμα (η τέταρτη κατάσταση της ύλης) παράγει κύματα για να μεταφέρει ενέργεια.

Η ηχογράφηση καταγράφηκε από το όργανο Radio Plasma Wave Science (RPWS) στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, δύο εβδομάδες πριν το Cassini βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου τελειώνοντας το ταξίδι του.

Πηγή:   NASA/JPL-Caltech/University of Iowa

Leave a Reply