Η μέλισσα

Ας δούμε μερικές πληροφορίες για τη μέλισσα

Μελίσσι, ένας υπέροχος κόσμος που ζει και λειτουργεί αρμονικά, άγνωστος σε πολλά σημεία ακόμα για τους επιστήμονες, εντυπωσίασε τον άνθρωπο, ο προσπάθησε και εξημέρωσε τις μέλισσες για να αποκτήσει το πολύτιμο βιολογικό προϊόν της φύσης, το μέλι και στη συνέχεια γνώρισε και αγάπησε και τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης.
Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες, οι τερμίτες. Τα μέλη δηλαδή του ίδιου είδους παρουσιάζουν διαφορετικές «ομάδες» με ξεχωριστά καθήκοντα και ρόλους μέσα στην κυψέλη.
Η μέλισσα η μελιτοφόρος, όπως επίσημα λέγεται η μέλισσα, ζει στη Γη το λιγότερο 65 (δεκαπέντε) εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα, ενώ η προσπάθεια του ανθρώπου να εξημερώσει τη μέλισσα δεν είναι νέα, μιας και υπάρχουν αναφορές, ηλικίας τουλάχιστον 15.000 χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει μέλι από μελίσσι.

Σε αυτή τη φάση της ιστορίας ο άνθρωπος υπήρξε κυνηγός και η τροφή ήταν αδιάρρηκτα δεμένη με τον τόπο που ζούσε. Σε βραχώδεις περιοχές οι μέλισσες εύκολα έβρισκαν καταφύγιο και έφτιαχναν τις φωλιές τους. Στις ίδιες αυτές περιοχές οι άνθρωποι ζωγράφισαν τη διαδικασία αυτού του εντυπωσιακού κυνηγιού. Κυνηγοί μελιού και όχι κυνηγοί “ζώου”. Κυνηγοί δηλαδή τροφής χωρίς να θανατώνουν το ζώο που την παράγει και μάλιστα μιας πολύ γλυκιάς τροφής που όμοια της δεν υπήρξε μέχρι την ανακάλυψη της ζάχαρης. 

 Τι μας διδάσκουν οι μέλισσες

Σεβασμός στον αρχηγό αλλά και δημοκρατία. Οι εργάτριες ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της βασίλισσας, τη σέβονται, την προστατεύουν, την περιποιούνται και τη φροντίζουν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της. Μάλιστα, αν αυτή πρέπει να εγκαταλείψει την κυψέλη, της κάνουν ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής (την παρενοχλούν για να κινείται περισσότερο), ώστε να χάσει περιττό βάρος για να μπορέσει να πετάξει! Συγχρόνως όμως, οι εργάτριες είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν την άνοιξη η παλιά βασίλισσα πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί με μια πιο νέα και δυνατή αρχηγό.

Αυτοθυσία για τους άλλους. Κάθε μέλισσα θα χρησιμοποιήσει το κεντρί της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή την κυψέλη της, θα θυσιαστεί, αφού με το κεντρί της, θα φύγει ένα μέρος από το σώμα της με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα να πεθάνει. Για το καλό του συνόλου, οι μέλισσες δίνουν ακόμα και τη ζωή τους.
Οργάνωση. Κάθε μέλισσα, από τις 50.000 που μπορεί να έχει μια κυψέλη, έχει μια συγκεκριμένη αποστολή και πρόγραμμα. Ξέρει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει και τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Συνεργασία. Οι μέλισσες χτίζουν όλες μαζί τις κηρήθρες, φροντίζουν μαζί τα μικρά αυγά, καθαρίζουν και φρουρούν την κυψέλη ομαδικά. Έτσι, κάθε δουλειά γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά.
                                               Γνωρίζετε ότι:
 
  • Μια κυψέλη περιέχει περίπου 50.000 με 80.000 μέλισσες.
  • Μόνο 1 (μια) μέλισσα είναι αναπαραγωγική, η βασίλισσα, η οποία από την μέρα που γεννιέται μέχρι και το θάνατο της τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό.                 
  • Η βασίλισσα την άνοιξη γεννά από 1.500 έως 3.000 αυγά την ημέρα. Περίπου 2 με 3 φορές το βάρος της!
  • Η βασίλισσα είναι σχεδόν διπλάσια από την εργάτρια και ζει 30 (τριάντα) φορές παραπάνω!
  • Μία μέλισσα θα συλλέξει κατά την διάρκεια της ζωής της λιγότερο από το 1/4 του κουταλιού (γλυκού) μέλι.
  • Χρειάζονται 5 (πέντε) κιλά νέκταρ για να παραχθεί 1 (ένα) κιλό μέλι. Για κάθε γραμμάριο νέκταρ η μέλισσα πρέπει να εργαστεί περίπου 3 μέρες.
  • Ο μέσος όρος ζωής 1 (μίας) εργάτριας μέλισσας είναι 4 με 6 βδομάδες το καλοκαίρι και 3 με 4 μήνες το χειμώνα.
  •  Από την γέννηση του αυγού θα χρειαστούν 21 ημέρες για να δημιουργηθεί ένα τέλειο έντομο εργάτριας, 24 ημέρες για τον κηφήνα και 16 ημέρες για την βασίλισσα.
  • Η ταχύτητα πτήσης μιας μέλισσας είναι περίπου 41 K m/h
  • Η ακτίνα πτήσης μίας μέλισσας για να βρει την τροφή της φτάνει τα 3 (τρία) με 4 (τέσσερα) χιλιόμετρα! Σε περιόδους έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τα 6 (έξι) χιλιόμετρα!
  • Όλες οι μέλισσες στην κυψέλη είναι θηλυκές εκτός των κηφήνων.
  • Οι κηφήνες αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.
  • Ο κηφήνας είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης (αγονιμοποίητο αυγό) και δεν έχει κεντρί. Μοναδικός ρόλος του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. βασίλισσα θα βγεί από την κυψέλη μόνο 1 (μια) φορά στη ζωή της. 

Leave a Reply