Προϊόντα μέλισσας

Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα υποψιαζόταν ότι τα προϊόντα της μέλισσας, είχαν θρεπτικές και άλλες ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα αυτά, όχι μόνο στη διατροφή τους, αλλά και για την καταπολέμηση ασθενειών. Επίσης η αμβροσία που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου, περιείχε βασιλικό πολτό, μία πραγματική υπέρ-τροφή.
Τα προϊόντα της μέλισσας που χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας είναι:
μέλι

Το μέλι, είναι ένα φυσικό προϊόν που παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών. Είναι πάρα πολύ θρεπτικό, περιέχει πολλές βιταμίνες απαραίτητες για τη διατροφή μας και μας κάνει πολύ γερούς και δυνατούς.

πρόπολη

Η πρόπολη, είναι μια ουσία σαν κόλλα που μαζεύουν οι μέλισσες από τα φυτά, την ανακατεύουν με κερί, γύρη και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την ουσία για την παρασκευή καλλυντικών. 

βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός, είναι σαν κρέμα που τη φτιάχνουν οι μέλισσες και με αυτή τρέφονται η βασίλισσα. Είναι και αυτός πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον άνθρωπο.

γύρη

Η γύρη, τη μαζεύουν οι μέλισσες από τα διάφορα λουλούδια. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προσοχή όμως στις αλλεργίες!

κερί

Το κερί, είναι άλλο ένα προϊόν της μέλισσας, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών των μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες τους.

 

Το δηλητήριο, ακόμα και το δηλητήριο της μέλισσας είναι χρήσιμο. Αυτή το

δηλητήριο

χρησιμοποιεί εναντίον των εχθρών. Οι άνθρωποι όμως το χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά σαν φάρμακο εναντίων των ρευματισμών, της αρθρίτιδας και διάφορων άλλων πόνων.

 

 

Γιατί κάνει καλό το μέλι

Απορροφάτε άμεσα από τον οργανισμό οπότε μας προσφέρει μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα πολύτιμα συστατικά του.

Δίνει ενέργεια στον οργανισμό και καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης.

Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και γενικά στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Είναι πλούσιο σε σίδηρο και συμβάλει θετικά σε καταστάσεις αναιμίας.

Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.

Προστατεύει τα δόντια σε αντίθεση με τη ζάχαρη.

Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλουν στην προστασία από τον καρκίνο.

 

Leave a Reply