ΜΟΝΜΑΡΤΗ

Η Μονμάρτρη (γαλλικά: Montmartre, προφέρεται Μονμάρτρ) είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους και παλαιό προάστιο του Παρισιού, ύψους 130 μέτρων. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανήκει στο 18ο διαμέρισμά (18e Arrondissement) της και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές περιοχές της. Τα νότια όριά της προσδιορίζονται από τη λεωφόρο Κλισί

Στους χρόνους του Μεσαίωνας η Μονμάρτρη αναφέρεται δύο φορές. Το 830 όταν ο Κόμης Εντ ανέβηκε στην κορυφή του λόφου προκειμένου από εκεί να εμψυχώσει το ηθικό των πολιορκημένων από τους Νορμανδούς Παριζιάνων και το 977, όταν ο Αυτοκράτορας Όθων στρατοπέδευσε στην κορυφή αυτού του λόφου.

Τον 12ο αιωνα η Μονμάρτρη αποτέλεσε την έδρα ενός σημαντικού γυναικείου αβαείου Βενεδεκτινων μοναχων

Αργότερα κατά την πολιορκία του Παρισιού, το 1590, ο βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ διέμενε στο εν λόγω αβαείο. Το 1860η περιοχή προσαρτήθηκε διοικητικά στο Παρίσι και κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Παρισινης κομμουνας, το 1871η περιοχή αποτέλεσε το επίκεντρο πολλών δολοφονιών, μεταξύ των οποίων και των στρατηγών Λεκόντ και Κρεμάν-Τομάς (18 Μαρτίου) . ο 1876 ξεκίνησε η κατασκευή της βασιλικής της Σακρε Κερ (Basilique du Sacré Cœur, «Βασιλική της ιερης καρδιας»), στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης, που αποτελεί σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα. Από τις αρχές του 19 ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20 του, η Μονμάρτρη εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών, κυρίως φτωχών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βινσεντ βανΓκογκ ΑνδριΜατις και ο Παμπλο Πικασο, καθώς επίσης γυναικών ελευθερίων ηθών και διαφόρων σπουδαστών, που όλοι σχεδόν από τον τρόπο ζωής τους έδιναν ένα ιδιότυπο χαρακτήρα στην περιοχή, που ονομάστηκε μποεμική.

Έτσι, η συνοικία της Μονμάρτρης πριν τον Β ππ αποτέλεσε λόγω της φιλοξενίας αρκετών κέντρων διασκέδασης, με πολυάριθμα καμπαρέ,

Στη γραφική πλατεία της Μονμάρτρης "Place du Tertre" πλανόδιοι ζωγράφοι εκθέτουν τα έργα τους

Σήμερα, η Μονμάρτρη προσελκύει μεγάλο αριθμό μόνο τουριστων, ενώ ολόκληρη η περιοχή με τους στενούς λιθόστρωτους δρόμους και τις περιορισμένες πλατείες θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού. Σήμερα δεν υφίστανται τα παλαιά εκείνα ιστορικά καμπαρέ που ανέπτυξαν ιδιαίτερα την παρωδία, αφού από τη δεκαετία του "60 έχουν πλέον αντικατασταθεί από νέες μπουάτ και μπαρ που λειτουργούν επί της αριστερής όχθης του Σηκουάνα.

Πηγή: Wikipedia

3 Comments on “ΜΟΝΜΑΡΤΗ

  1. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου Evelyne! Bravo!

  2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Evelyne μου άρεσε η παρουσίασή σου επειδή μου έμαθε πράματα και γνώρισα ένα ακόμα αξιοθέατο της Γαλλίας ! Merci !

Leave a Reply