Τεχνητή Νοημοσύνη: ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας!

Τον όρο "Τεχνητή Νοημοσύνη" τον ακούμε όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αχανής ανεξερεύνητη περιοχή που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν σιγά-σιγά. Η διαδικασία αυτή μας επιτρέπει να πειραματιστούμε με πολλά νέα πράγματα και εφευρέσεις που πολλές φορές ακουμπούν στα όρια της φαντασίας και της ανθρώπινης ηθικής. Είναι άραγε όλα αποδεκτά; Υπάρχουν όρια στη ρομποτική εξέλιξη;

Διαβάστε το αποκαλυπτικό αυτό άρθρο και πάρτε μια γεύση από τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας. Σκοπός είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, να αναλογιστούμε και να χρησιμοποιήσουμε την κριτική μας σκέψη απέναντι στις εξελίξεις αυτές που μπορούν να δράσουν θετικά αλλά και αρνητικά στον τρόπο ζωής μας.

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα ανδροειδή ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα;

Σύντομα κοντά σας… όχι και πολύ κοντά όμως!

Όπως γνωρίζετε ήδη τα Γυμνάσια ανοίγουν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, οπότε σας περιμένουμε να ξεκινήσουμε και πάλι τα μαθήματα από κοντά. Η απομακρυσμένη εκπαίδευση ήταν πολύ χρήσιμη στην περίοδο της καραντίνας και μας πρόσφερε ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας και διατήρησης της επαφής μεταξύ μας. Σίγουρα θα συνεχίσει να παίζει κάποιο ρόλο και στη συνέχεια, συνδυαζόμενη αρμονικά με το κλασσικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αλλά, τα μαθήματα «δια ζώσης» και συνολικά το σχολικό περιβάλλον είναι αναντικατάστατο! Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η ανθρώπινη επαφή και η ουσιαστική εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνεται απομακρυσμένα, μέσα από οθόνες και μικρόφωνα. Η εκπαίδευση και η σχολική μας ζωή είναι πολλά περισσότερα από μια τηλεδιάσκεψη στο Webex ή την ανάθεση μιας εργασίας στο E-me.

Περιμένω λοιπόν με αγωνία να σας δω όλες και όλους από κοντά, υγιείς και δυνατούς, με όρεξη και κέφι να ολοκληρώσουμε αυτή την επεισοδιακή σχολική χρονιά. Αναγκαστικά πολλά πράγματα θα γίνονται πλέον διαφορετικά ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά των μικροβίων.

Για παράδειγμα, το κάθε τμήμα θα χωριστεί σε 2 υποομάδες που θα έρχονται στο σχολείο εναλλάξ· τη μία εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και την άλλη Τρίτη-Πέμπτη. Έχει σταλεί ήδη σχετικό μήνυμα στα e-mail των κηδεμόνων σας ώστε να γνωρίζετε ποιες μέρες θα έρθετε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας μας. Επίσης, υπάρχουν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα που γνωρίζατε ώστε να μην υπάρχουν "κενά" και να γίνεται κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του χρόνου και του χώρου κατά την παραμονή μας στο σχολείο. Δείτε παρακάτω το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ισχύει από 18 Μαΐου.

Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι δεν θα ερχόσαστε στο σχολείο κάθε μέρα, αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο για να αποσυμφορηθεί ο χώρος των σχολικών αιθουσών. Ακόμη, οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τα νέα αυτά δεδομένα και οι μαθητές (της υποομάδας) θα κάθονται στα θρανία σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο.

Αυτές ήταν μόνο μερικές ενδεικτικές αλλαγές που θα γνωρίσουμε λοιπόν από Δευτέρα. Σίγουρα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο για μαθητές όσο και για καθηγητές, οπότε καλούμαστε όλοι να μάθουμε πως θα συμπεριφερόμαστε για να ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

Τέλος, σας στέλνω μερικές σημαντικές οδηγίες και κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας, μία παρουσίαση που περιγράφει συνοπτικά τη συμπεριφορά μας στο σχολείο, καθώς και μία γενικότερη παρουσίαση για τον Covid-19 ώστε να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι.

Κανόνες Υγιεινής

Συμπεριφορά στο σχολείο

Ενημέρωση Covid-19

Οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής E-me Assignments

Στο εξής όλες οι εργασίες θα σας ανατίθενται μέσω της εφαρμογής E-me Assignments, καθώς λειτουργεί πλέον κανονικά μετά την αναβάθμισή της. Παρακάτω υπάρχει μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο απαντάμε σε μία εργασία, καθώς και οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής αυτής.

 

Περιγραφή
Η εφαρμογή E-me Assignments είναι ιδανική για την ανάθεση εργασιών (από τους καθηγητές) και την υποβολή απαντήσεων (από τους μαθητές), καθώς γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Τόσο οι εργασίες όσο και οι απαντήσεις μας είναι οργανωμένες κατάλληλα ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

 

1. Ειδοποίηση
Όταν μας ανατεθεί κάποια εργασία θα δούμε τη σχετική ειδοποίηση στην πλατφόρμα E-me.

Είτε πάνω-δεξιά στην οθόνη μας,

Ειδοποίηση_1

είτε στη λίστα όπου εμφανίζονται όλες οι ειδοποιήσεις μας.

Ειδοποίηση_2

 

Εναλλακτικά, μπορούμε να ελέγχουμε για εργασίες που μας έχουν ανατεθεί πατώντας πάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής E-me Assignments το οποίο βρίσκεται στην αρχική οθόνη της πλατφόρμας.

Ειδοποίηση_3

 

2. Προβολή εργασίας
Πατώντας πάνω στην ειδοποίηση αυτή θα μεταφερθούμε στην οθόνη όπου εμφανίζεται η περιγραφή της εργασίας.

Προβολή

Προσέξτε δεξιά το πλαίσιο με την “Προθεσμία υποβολής” των απαντήσεών μας, καθώς μπορεί να έχει οριστεί κάποια ημερομηνία από τον καθηγητή σας πέρα από την οποία δεν θα μπορούμε να απαντήσουμε. Σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί σημαίνει ότι μπορούμε να απαντήσουμε όποτε ολοκληρώσουμε την εργασία μας.
Όταν ολοκληρωθεί λοιπόν η εργασία μας θα πρέπει να στείλουμε την απάντησή μας, πατώντας στο κουμπί “Υποβολή απάντησης” που βρίσκεται πάνω-δεξιά.

 

3. Υποβολή απάντησης
Αφού πατήσουμε στο κουμπί “Υποβολή απάντησης” θα μεταφερθούμε στην αντίστοιχη οθόνη.

Υποβολή Απάντησης
Εδώ μπορούμε να:
α) Γράψουμε κάποιο μήνυμα ως απάντηση στην εργασία μας.
β) Προσθέσουμε κάποιο πολυμέσο, όπως βίντεο ή κάποια παρουσίαση από ιστοσελίδα, πατώντας στο κίτρινο κουμπί “Προσθήκη Πολυμέσων”.
γ) Στείλουμε συμπληρωματικά κάποια αρχεία, εάν μας ζητήθηκε. Για να το κάνουμε αυτό πατάμε στο μπλε κουμπί “Μεταφόρτωση αρχείων” και επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε από τον υπολογιστή μας.
Όταν έχουμε ολοκληρώσει την απάντησή μας πατάμε στο πράσινο κουμπί “Υποβολή Απάντησης” για να σταλεί.

 

4. Επισκόπηση απαντήσεων
Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην παρακάτω οθόνη όπου μπορούμε να δούμε την απάντηση που μόλις στείλαμε και τα όποια συνημμένα αρχεία έχουμε υποβάλει.

Προβολή Απάντησης

Από εδώ μπορούμε, ανά πάσα στιγμή, να συμπληρώσουμε κάποια επιπλέον απάντηση στην εργασία μας πατώντας ξανά στο κουμπί “Υποβολή απάντησης”.

Επιστροφή στα μαθήματα… εξ αποστάσεως!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Επιστρέφουμε σιγά-σιγά στα μαθήματά μας, προς το παρόν απομακρυσμένα όπως κάναμε και πριν το Πάσχα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ο καθένας και τις δυσλειτουργίες που μπορεί να συναντάμε, θα πρέπει να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατό ώστε να κρατάμε τη μεταξύ μας επαφή τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Σας προτρέπω λοιπόν να προσπαθείτε όλοι να ανταποκρίνεστε στις εργασίες που σας στέλνω και να είστε συνεπείς με την παράδοσή τους. Γνωρίζετε επίσης ότι μπορείτε να μου στέλνετε τις εργασίες σας όποτε τις ολοκληρώνετε, ανεξάρτητα από τη σειρά που δόθηκαν ή την προθεσμία που έχει προταθεί.

Εξίσου όμως σημαντική είναι και η συμμετοχή σας στις Τηλεδιασκέψεις (μέσω Webex) όπου μπορούμε να συζητάμε πιο άμεσα, να σας εξηγώ τις ασκήσεις και να λύνουμε οποιαδήποτε απορία υπάρχει. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων ανακοινώνετε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://13gym-irakl.ira.sch.gr/ και εκεί μπορείτε να δείτε το νέο για την ερχόμενη εβδομάδα (27 έως 30 Απριλίου).

Συγκεκριμένα για την Πληροφορική έχουμε:

  • Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, στις 10-11 π.μ. - Γ’ Τάξη (Γ1, Γ3 και Γ4)
  • Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020, στις 10-11 π.μ. - Β’ Τάξη (Β3, Β4 και Β5)
  • Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, στις 10-11 π.μ. - Α’ Τάξη (Α1, Α2 και Α3)

Σας περιμένω λοιπόν να τα πούμε εκεί!

Για οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα ή συμβουλή μπορείτε να μου στέλνετε προσωπικό μήνυμα μέσω της πλατφόρμας E-me οποιαδήποτε στιγμή.

Καλή συνέχεια!

Υπάρχει διαδίκτυο χωρίς τη Google;

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του internet παγκοσμίως χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα και εργαλεία της εταιρίας Google, όπως τη μηχανή αναζήτησης, το Play Store, το Gmail, το Google Chrome και πολλά άλλα. Είναι γεγονός ότι η εταιρία αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα τεχνολογικό μεγαθήριο που τείνει να μονοπωλήσει τη χρήση εφαρμογών και προϊόντων σχετικών με το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στα κέρδη της εταιρίας που μεγαλώνουν διαρκώς, καθώς την περασμένη χρονιά τα έσοδα μόνο από τις διαφημίσεις άγγιξαν τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια!

Χωρίς να θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε μια επιτυχημένη εταιρία, στην περίπτωση της Google τίθεται ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς όλα τα προσωπικά μας δεδομένα συγκεντρώνονται σε αυτήν. Από τις αναζητήσεις μας και τις αγορές μας, μέχρι τις διαδρομές που ακολουθούμε καθημερινά και τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Το ζήτημα αυτό αφορά βέβαια και άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το Facebook.

Σε κάθε περίπτωση, ο πλουραλισμός και η ποικιλία είναι πάντοτε θετικά στοιχεία στη ζωή και στις δραστηριότητές μας. Τουλάχιστον, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ότι τα προϊόντα της Google δεν είναι οι μόνες λύσεις που μας προσφέρονται. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια πολύ ενημερωμένη λίστα, με αναρίθμητες επιλογές για διάφορες χρήσεις, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν πολλές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται σήμερα.

https://restoreprivacy.com/google-alternatives/ (κείμενο στα αγγλικά)

Μπορεί να αφήσουμε πίσω λίγη από την ευκολία και τη σχεδιαστική ομορφιά της Google, αλλά θα κερδίσουμε σε ελευθερία, ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

Σας προτείνω επίσης να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε την ταινία «Ο Κύκλος», που περιγράφει μια σκοτεινή όψη ενός τεχνολογικού κολοσσού στο κοντινό μέλλον. Δείτε το τρέιλερ https://youtu.be/DAploIjKJ5k

Διαδραστικές Ιστοσελίδες Μουσείων

Το υπουργείο Παιδείας συνέλεξε την παρακάτω λίστα με ιστοσελίδες από σημαντικά μουσεία της Ελλάδας, οι οποίες περιέχουν αρκετά εκπαιδευτικά παιχνίδια και πολύτιμες πληροφορίες. Σας παροτρύνω να τις επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στον πλούτο γνώσεων που κρύβουν, περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά τον -πολύ- ελεύθερο χρόνο σας.

Α) Μουσείο Ακρόπολης – Εκπαιδευτικό Υλικό – Κεντρική Σελίδα

Διαδραστικά Παιχνίδια

Εκπαιδευτικό Αποθετήριο

Β) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γ) Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Δ) Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ε) Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

ΣΤ) Φιλαναγνωσία

Δωρεάν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες

Ορίστε και κάποια καλά νέα!

Πλέον έχουμε όλοι πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των τεχνολογικών επιλογών που διατίθενται σε όλους τους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και παραχώρησαν πρόσβαση χωρίς χρέωση στις παρακάτω ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία:

Περιηγηθείτε ελεύθερα λοιπόν από τα κινητά σας, απεριόριστα και χωρίς άγχος.

Πρόγραμμα Τηλεδιασκέψεων

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων για αυτή την εβδομάδα, από 6 μέχρι 10 Απριλίου, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://13gym-irakl.ira.sch.gr/

Οι δικές μας τηλεδιασκέψεις για αυτή την εβδομάδα είναι:

  • Β' Τάξη - Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, στις 10 π.μ.
  • Α' Τάξη - Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, στις 10 π.μ.
  • Γ' Τάξη - Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, στις 10 π.μ.

Ξανά, οι συναντήσεις θα είναι και με τα τρία (3) τμήματα (ανά τάξη) ώστε να είμαστε περισσότεροι. Επίσης, ο σύνδεσμος (link) που πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραμένει ο ίδιος και είναι το "Σπιτικό Εργαστήρι Πληροφορικής".

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τους συμμαθητές σας και να τους παρακινήσετε να συνδεθούν. Είναι σημαντικό να τα λέμε έστω κι έτσι, κρατώντας μια ζωντανή επαφή μεταξύ μας.

Καλή συνέχεια σε όλες και όλους!

Η πρώτη μας εργασία

Σήμερα ανακοινώθηκε η πρώτη μας εργασία για την Πληροφορική... να έχουμε και κάτι να κάνουμε, ε;

Επειδή η κανονική λειτουργία ανάθεσης/παράδοσης των εργασιών e-assignments μέσω της πλατφόρμας E-me δεν λειτουργεί ακόμη, θα ακολουθήσουμε προς το παρόν άλλη μέθοδο. Η εργασία με τις σχετικές οδηγίες αναρτήθηκε στον ΤΟΙΧΟ της Κυψέλης μας και η απάντησή σας θα πρέπει να μου σταλεί πίσω με e-mail.

Σας επισημαίνω ότι όλοι σας έχετε πλέον e-mail -και- στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.) στο οποίο έχετε πρόσβαση από εδώ https://webmail.sch.gr/login.php χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας, τα ίδια που χρησιμοποιείτε για την εκπαιδευτική πλατφόρμα E-me. Θα προτιμούσα να χρησιμοποιείτε αυτό το λογαριασμό για την επικοινωνία που αφορά στο σχολείο και την απομακρυσμένη εκπαίδευση, αλλά είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο που τυχόν σας βολεύει καλύτερα.

Καλή αρχή λοιπόν!

Ξεκινάμε τις Τηλεδιασκέψεις

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι πρώτες τηλεδιασκέψεις με τους καθηγητές σας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα σας ανακοινωθεί από τον κάθε καθηγητή. Θα σταλεί με e-mail στους κηδεμόνες σας και θα αναρτηθεί επίσης και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://13gym-irakl.ira.sch.gr/

Στον παρακάτω σύνδεσμο (link) θα βρείτε κάποιες σύντομες οδηγίες για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Webex Meetings που πρέπει να έχετε.

(αν δεν λειτουργεί ο παραπάνω σύνδεσμος μπορείτε να το κατεβάσετε και από το Google Drive)

Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες το μόνο που χρειάζεται έπειτα είναι να πατήσετε στο σύνδεσμο και να μπείτε στο δωμάτιο "Σπιτικό Εργαστήρι Πληροφορικής", την ώρα που θα ξεκινάει η τηλεδιάσκεψη.

Εμείς, για αυτή την εβδομάδα θα έχουμε τις εξής τηλεδιασκέψεις, ανά τάξη:

  • Β' Τάξη - Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020, στις 10 π.μ.
  • Α' Τάξη - Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020, στις 10 π.μ.
  • Γ' Τάξη - Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, στις 10 π.μ.

Ο σκοπός των τηλεδιασκέψεων αυτών είναι να εμπλουτίσουμε την απομακρυσμένη αυτή εκπαιδευτική διαδικασία με περισσότερη ζωντάνια και πιο άμεση επαφή.

Στόχος μας δεν θα είναι να κάνουμε “μάθημα”, αλλά να συζητάμε τυχόν απορίες που έχετε σχετικά με τις εργασίες που σας έχουν ανατεθεί ή άλλα θέματα που αντιμετωπίζετε με τη νέα αυτή κατάσταση που βιώνουμε.

Σύντομα κοντά σας λοιπόν 😉

 

Υγ. Για όσους μαθητές δεν έχουν ακόμη λογαριασμό στο Π.Σ.Δ. δόθηκε ξανά παράταση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Απριλίου. Ειδοποιήστε τους γνωστούς σας!