ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 19.5.2020

Γεωγραφία 19.5.2020

Η ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας

Σήμερα η εργασία μας έχει να κάνει με τη ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας. Αφού διαβάσεις από το Β.Μ. της Γεωγραφίας το κεφάλαιο 21  και δεις τις παρακάτω πληροφορίες κάνε τις παρακάτω ασκήσεις. (Αν δεν έχεις το Β.Μ. ΠΑΤΑ ΕΔΩ ) 

Με λίγα λόγια το μάθημα σε εικόνες:

 

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Πάτησε στις υπογραμμισμένες λέξεις  αν θες να δεις πληροφορίες)

  • Τεχνητές λίμνες για άρδευση: η λίμνη Κερκίνη και η λίμνη του Πηνειού στην Πελοπόννησο. 
  • Τεχνητές λίμνες για ύδρευση: η λίμνη του Μόρνου και του Μαραθώνα για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής.
  • Τεχνητές λίμνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: η λίμνη του Λάδωνα, του Λούρου, του Ταυρωπού, των Κρεμαστών, του Καστρακίου, του Πολύφυτου και του Άραχθου.

ΑΣΚΗΣΗ 1: Με τη βοήθεια της παραπάνω εικόνας βρες σε ποια Γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται οι παρακάτω τεχνητές λίμνες και συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα:

 

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
1. Κερκίνη
2.Λάδωνα
3. Πηνειού
4.Κρεμαστών
5.Μαραθώνα
6. Ταυρωπού
7. Λούρου
8.Καστρακίου
9. Μόρνου
10. Άραχθου

 

Δυστυχώς όμως…..

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να χρησιμοποιήσουμε το νερό των ποταμών και των λιμνών δημιουργούμε σε αυτό σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Η ρύπανση το κάνει ακατάλληλο για τη ζωή φυτικών και ζωικών οργανισμών και ταυτόχρονα απαγορευτικό για δική μας χρήση.

Ας προβληματιστούμε για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε σήμερα όλοι μας, ώστε να προστατεύσουμε το πολύτιμο αγαθό, το νερό. Ας φτιάξουμε κι εμείς δικούς μας κανόνες, για να είναι προστατέψουμε στο μέλλον τον πλανήτη μας.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗ

1.

 

2.

 

3.

 

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (bonus 5 πόντοι class dojo): 

Τα χημικά λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα, που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, μεταφέρονται από τη βροχή προς τους ποταμούς και τις λίμνες, με αποτέλεσμα να μολύνονται τα νερά τους. Μια μέθοδος για την αποφυγή της μόλυνσης των νερών των ποταμών και των λιμνών είναι η ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών. 

Από το διαδίκτυο ή από το κείμενο παρακάτω, συγκέντρωσε πληροφορίες γι’ αυτές τις βιολογικές καλλιέργειες σχετικά με:

α) το όφελος που έχει η υγεία μας από τα λεγόμενα «βιολογικά» προϊόντα, δηλαδή αν μας κάνουν καλό σε σχέση με τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται χημικά και λιπάσματα

β) την τιμή που αγοράζονται τα προϊόντα αυτά από τους καταναλωτές, μήπως είναι πιο ακριβά;; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; 

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;;;

Γράψε στο τετράδιο την απάντησή σου

ΤΕΛΟΣ!!!!

Leave a Reply