ΑΓΑΛΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΥΛΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ο μπρούτζινος έφιππος ανδριάντας βρίσκεται στον άλλοτε ανθώνα του Παυσιλύπου, στην ομώνυμη πλατεία. Ο Ν. Πλαστήρας (1883-1953) παριστάνεται ευθυτενής, υπερμεγέθης και επιβλητικός, με στρατιωτική περιβολή και με γυμνό σπαθί, πάνω σε βραχώδες ψηλό βάθρο. Η τοποθέτηση του γλυπτού στην πολυσύχναστη πλατεία εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμηση της γενέτειράς του για τον «μαύρο καβαλάρη», ήρωα της Μικράς Ασίας και αρχηγό της επανάστασης του 1922, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μεσοπολεμικές πολιτικές εξελίξεις και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός στο διάστημα 1945-1953. Στην μπροστινή όψη, στο μέσο περίπου του ύψους της βάσης είναι τοποθετημένες δύο μεταλλικές ταμπέλες με εγχάρακτες επιγραφές· στην ταμπέλα που είναι τοποθετημένη πιο ψηλά, διαβάζουμε:

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1989 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΕΦ. ΚΟΥΤΡΑ και στην επόμενη: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ Ο ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ‘’ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ’’  1883 – 1953

Μπροστά εξάλλου από το άγαλμα υπάρχει άλλη μία ταμπέλα, μαρμάρινη αυτή, η οποία ήταν πιθανώς κάπου τοποθετημένη, έπεσε και παραμένει πεσμένη κάτω –σε αυτή διαβάζουμε: ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ 1989

Το άγαλμα στέκεται πάνω σε μία πολύ ψηλή βάση· πρόκειται για μία προσομοίωση βράχου, ένα λοφάκι καλυμμένο με μεγάλες αλάξευτες πέτρες. Όλο αυτό το σύνολο εδράζεται πάνω σε μία ακόμη αρκετά ευρύτερη και σχεδόν τετράγωνη βάση, περίπου 40 εκατοστά του μέτρου ψηλότερη από την επιφάνεια της πλατείας. Χρόνος κατασκευής: 1985 – 1989,χρόνος τοποθέτησης: 11 Ιουλίου 1989.

Το γλυπτό στήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας, η οποία κάλεσε φορείς και πολίτες του τόπου να συνδράμουν οικονομικά για την ανέγερση του ανδριάντα επιθυμώντας με τον τρόπο αυτό να αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα πολιτικό πρόσωπο που καταγόταν από την περιοχή και που σφράγισε με την παρουσία και το έργο του την σύγχρονη ελληνική ιστορία.

One thought on “ΑΓΑΛΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Leave a Reply