Challenges

CHALLENGES

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ CHALLENGES;

Challenges είναι επικίνδυνες προκλήσεις τις οποίες παιδιά και έφηβοι αποδέχονται με αποτέλεσμα να τα θέτουν σε κίνδυνο. Είναι όμως σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις,ενημερώνοντας τα για την επικινδυνότητα.

Εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά και οι νέοι λαμβάνουν μέρος σε προκλήσεις. Φίλοι ή αντίπαλες ομάδες ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να δείξουν ότι δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο ή είναι πολύ αδύναμοι ή φοβισμένοι να το κάνουν. Πριν από την άφιξη του διαδικτύου, η συμμετοχή σε τέτοιες προκλήσεις ήταν θέμα τιμής – εάν κάποιος είχε κληθεί να λάβει μέρος και είχε αρνηθεί, τότε αυτό θα προκαλούσε αρνητική εντύπωση στους συνομηλίκους και σίγουρα στην ομάδα ή στο άτομο που είχε προτείνει την πρόκληση. Οι διαδικτυακές προκλήσεις παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική καθώς το κοινό τώρα είναι δυνητικά τεράστιο και όσοι παίρνουν μέρος σε αυτές κυνηγούν likes και σχόλια. Πλέον όχι μόνο δέχεται κανείς να συμμετάσχει σε μια πρόκληση, αλλά τη βιντεοσκοπεί και κοινοποιεί το βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΙΝΑΙ;

Διαδίκτυο δεν σημαίνει μόνο γνώση, διασκέδαση και ενημέρωση. Εκτός από όλα αυτά είναι και ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, όσο επικίνδυνες και αν είναι οι απόψεις του. Καθημερινά, νέες διαδικτυακές προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε ανήλικο πληθυσμό. Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν, είναι γιατί οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να συμμετέχουν σε αυτά τα επικίνδυνα challenges.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ;

Η διακριτική επίβλεψη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών και οι τακτικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και να αποτρέψουν την εμπλοκή τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Με αφορμή την εμφάνιση επικίνδυνων για τα παιδιά και τους νέους διαδικτυακών παιχνιδιών, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε φάλαινα” («Blue Whale Challenge»).

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο φαίνεται να ξεκίνησε από τη Ρωσία και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ανά το παγκόσμιο, καλεί τους συμμετέχοντες, κυρίως νεαρά άτομα, να υποβάλουν τον εαυτό τους σε διάφορες επικίνδυνες δοκιμασίες για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως είναι οι αυτοτραυματισμοί. Η νέα αυτή επικίνδυνη «μόδα» φέρεται να λαμβάνει χώρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να συνδέεται ακόμη και με αυτοκτονίες παιδιών σε χώρες του εξωτερικού.

Cybersafety.cy

saferinternet4kids.gr

iNewsgr.com

TROJANS

Όπως ο Δούρειος ίππος της ελληνικής μυθολογίας, αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιεί μεταμφίεση ή παραπλάνηση για να αποκρύψει την πραγματική του λειτουργία. Αφού καταφέρει και φτάσει στο στόχο του, συχνά χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να εκτελεστεί από το χρήστη ή από άλλο λογισμικό που επίσης βρίσκεται στο μολυσμένο σύστημα.

Τα Trojans αποτελούν την πιο κοινή κατηγορία κακόβουλου λογισμικού. Χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν "κερκόπορτες" σε ένα σύστημα με σκοπό οι επιτιθέμενοι να αποκτήσουν τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής, να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη, να κατεβάσει και να εκτελέσει άλλο κακόβουλο λογισμικό, καθώς και για πολλούς άλλους κακόβουλους σκοπούς.

Ένα από τα πρώτα Trojans που έγινε ευρέως γνωστό και μάλιστα, ήταν το πρώτο ransomware της ιστορίας, ήταν το "Trojan του AIDS του 1989". Ο κακόβουλος κώδικας διανεμήθηκε μέσω ταχυδρομείου σε δισκέτες που υποτίθεται ότι περιείχαν μια διαδραστική βάση δεδομένων που σχετίζεται με το AIDS. Το πρόγραμμα περίμενε 90 κύκλους επανεκκίνησης και στη συνέχεια κρυπτογραφούσε τα περισσότερα από τα ονόματα αρχείων στον ριζικό κατάλογο του μηχανήματος. Για να καταφέρουν οι χρήστες να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, έπρεπε να καταβάλουν λύτρα ύψους 189 ή 378 δολαρίων σε μια ταχυδρομική θυρίδα στον Παναμά.

Το όνομα "Δούρειος ίππος" προέρχεται σε από τον κλασσικό μύθο της αρχαιότητας Ιλιάδα και αναφέρεται στην επιτυχή κατάληψη της πόλης της Τροίας. Προκειμένου οι Έλληνες να καταφέρουν να υπερνικήσουν την ισχυρή άμυνα της πόλης, ο Οδυσσέας εμπνεύστηκε την κατασκευή ενός τεράστιου ξύλινου αλόγου. Στο εσωτερικό του κρύφτηκε μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών. Οι Τρώες πίστεψαν ότι επρόκειτο για ένα δώρο και το έσυραν στην πόλη τους. Μόλις νύχτωσε, η ομάδα των Ελλήνων βγήκε από τον Δούρειο ίππο, άνοιξε τις πύλες της πόλης και ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε την Τροία.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σχέση με τον κακόβουλο κώδικα κατά τη διάρκεια μιας αναφοράς της Αμερικανικής Αεροπορίας το 1974. Η έκθεση αφορούσε στην ανάλυση των τρωτών σημείων στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, ο όρος έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του '80, ειδικά μετά τη διάλεξη του Ken Thompson’s στο πλαίσιο της

FAKE NEWS

Τα ψευδονέα ή ψευδείς ειδήσεις ή πλαστές ειδήσεις ή κατασκευασμένες ειδήσεις (γνωστά και ως fake news), είναι ένα είδος κίτρινου τύπου ή προπαγάνδας που γίνεται με σκόπιμη παραπληροφόρηση ή με φάρσες που διαδίδονται με παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.[1] Η διασπορά ψευδών ειδήσεων προκαλείται συχνά από δημοσιογράφους που πληρώνουν πηγές πληροφοριών, μια αμφιλεγόμενη πρακτική που ονομάζεται πληρωμένη δημοσιογραφία. Οι ειδήσεις τελικά συχνά αναστέλλονται ως παραπληροφόρηση, αλλά περιστασιακά καταφέρνουν να φθάσουν μέχρι τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης[2].

Τα ψευδονέα γράφονται και δημοσιεύονται συνήθως με σκοπό να παραπλανήσουν, προκειμένου να βλάψουν έναν οργανισμό, ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ή και για οικονομικά ή πολιτικά οφέλη[3][4][5], συχνά χρησιμοποιώντας τίτλους με εντυπωσιασμό, ή εξ ολοκλήρου κατασκευασμένους για την αύξηση της αναγνωσιμότητας.

Η σημασία των ψεύτικων ειδήσεων έχει αυξηθεί στον σύγχρονο πολιτικό βίο. Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών στους ιστοτόπους τους είναι απαραίτητη για τη δημιουργία εσόδων από διαφημίσεις μέσω διαδικτύου. Εάν δημοσιεύσουν μια ιστορία με ψευδές περιεχόμενο θα προσελκύσουν χρήστες, προς όφελος των διαφημιζομένων και θα βελτιώσουν τις αξιολογήσεις. Η εύκολη πρόσβαση στα έσοδα από διαφημίσεις μέσω διαδικτύου, η αυξημένη πολιτική πόλωση και η δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Facebook News Feed[1], έχουν εμπλακεί στη διάδοση ψευδών ειδήσεων[3][6] που ανταγωνίζονται με νόμιμες ειδήσεις. Εχθρικοί κρατικοί παράγοντες έχουν επίσης εμπλακεί στη δημιουργία και διάδοση ψευδονέων, ιδίως κατά τη διάρκεια των εκλογών[7].

Ο ποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες (…) τιμωρείται με φυλάκιση…». ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 3 ΕΤΗ

Εξαπάτηση/κλοπή ταυτότητας

ΤΙ ΕΊΝΑΙ

Όταν οι πληροφορίες της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σας βρεθούν να έχουν διαρρεύσει, η άμεση ανησυχία είναι ότι οι κλέφτες θα μπορούσαν να πάνε σε ένα ξεφάντωμα αγορών χρησιμοποιώντας την κάρτα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κάρτα που έχει παραβιαστεί πρέπει να ακυρωθεί και να αντικατασταθεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες πιστωτικών καρτών το γνωρίζουν καλά αυτό και έχουν εύκολες διαδικασίες για την αμφισβήτηση ύποπτων χρεώσεων, την ακύρωση μιας παραβιασμένης κάρτας και τη γρήγορη απόκτηση μιας κάρτας αντικατάστασης. Επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας. Μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει τη μεταφορά χρημάτων ή να κλείσει το λογαριασμό σας, αν πιστεύετε ότι ο απατεώνας έχει τα στοιχεία σας.

ΤΡΌΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΌΠΙΣΗΣ

  • Αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς PIN, εάν υποψιάζεστε ότι η ασφάλειά σας έχει παραβιαστεί.

  • Αναφέρετε μια απάτη ή μια απόπειρα απάτης σε μια κυβερνητική υπηρεσία, όπως το Scamwatch της ACCC, για να τους βοηθήσετε να εντοπίσουν τον απατεώνα και να αποτρέψουν την εξάπλωση της απάτης.

  • Αναφέρετε μια απάτη ή απόπειρα απάτης στην αστυνομία στο 131 444.

  • Επικοινωνία IDCARE στο 1300 432 273 ή μέσω της ιστοσελίδας τους. Το IDCARE είναι μια δωρεάν, χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση υπηρεσία που παρέχει υποστήριξη στα θύματα εγκλημάτων ταυτότητας, προκειμένου να τα βοηθήσει να σχεδιάσουν την αντίδρασή τους όταν έχουν κλαπεί τα προσωπικά τους στοιχεία.

  • Μιλήστε στην οικογένεια ή σε φίλους για την εμπειρία σας. Ακόμα και αν δεν ανταποκριθείτε στην προσέγγιση της απάτης η γνώση και μόνο ότι έχετε γίνει στόχος μπορεί να σας αναστατώσει και να σας στεναχωρήσει. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε οι απατεώνες είναι έξυπνοι και χειριστικοί και έχουν πιάσει πολλούς άλλους αθώους

Phising

Phishing

Με τον όρο ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phishing) περιγράφεται η προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος όταν με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αποσπάσει από εσένα προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο. Συνήθως γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και ο πραγματικός αποστολέας δεν είναι αυτός που φαίνεται. Για παράδειγμα μπορεί να λάβεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείς και μέσω του οποίου να σου ζητάνε να δώσεις κάποια προσωπικά σου στοιχεία για λόγους ασφαλείας ή να λάβεις ένα μήνυμα που να υποστηρίζει ότι κέρδισες ένα σημαντικό ποσό και να σε προτρέπει να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία για να λάβεις τα χρήματα.
Ένας άλλος τρόπος να σου αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία είναι να σου ζητήσουν να πατήσεις σε κάποιο υπερσύνδεσμο ο οποίος όμως στην πραγματικότητα δεν είναι αθώος και με αυτό τον τρόπο γίνεται εγκατάσταση κακόβουλου ή κατασκοπευτικού λογισμικού στον υπολογιστή σου.

Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που πραγματοποιούν εντατικές μελέτες σχετικά με το πρόβλημα του Phishing και παρουσιάζουν τις στατιστικές που προκύπτουν στους ιστότοπους τους. Τα Στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες της APWG, δείχνουν τον μέσο όρο επίθεσης κάθε μήνα για τα τελευταία 7 χρόνια (μέχρι το 2013). Σύμφωνα με τις αναφορές της APWG, οι αναφορές επιθέσεων αυξήθηκαν ιδιαίτερα το 2009, ενώ το 2010 σημείωσαν πτώση, και από τότε σταδιακά αυξάνονται. Ο αριθμός ιστοσελίδων που παρουσιάστηκε τέτοιου είδους δραστηριότητα παρουσιάζει σχεδόν κάθε χρόνο αύξηση, με μία μικρή πτώση το 2011. Ο αριθμός των εταιριών που έπεσαν θύμα ενεργειών phishing κατά μέσο όρο, αυξάνεται και αυτός κάθε χρόνο. Μερικές τεχνικές αντιμετώπισης:

  • Λήψη προγραμμάτων περιήγησης που αναγνωρίζουν τους ιστοτόπους στους οποίους παραπέμπουν τα παραπλανητικά μηνύματα μέσω διαφορετικού URL

  • Χρήση λογισμικού προστασίας ενάντια σε ιούς και προγράμματα κατασκοπείας (Anti-spyware).

  • Λήψη προγραμμάτων anti-spam για προ16 στστασία email 16 στ

  • Λήψη πρόσθετων (add-ons) για τον εντοπισμό phishing script στις ιστοσελίδες Λήψη antivirus με safe browsing advisor όπου υπάρχουν αξιολογήσεις για κάθε σελίδα που αναζητάτε μέσω Google.

    Το Διαδίκτυο είναι μη ελεγχόμενο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια ενιαία κυβερνητική ή άλλη αντίστοιχη αρχή, η οποία θα ελέγχει το περιεχόμενό του πριν αυτό δημοσιευθεί. Ωστόσο οι κρατικές υπηρεσίες και η αστυνομία κάθε χώρας, καθώς και οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, παρεμβαίνουν για την αναστολή των αξιόποινων πράξεων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου. Από το 2004 έως σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός συλλήψεων ανά τον κόσμο για ηλεκτρονικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέσω της μεθόδου phishing. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε πως το 2006 θεσπίστηκε η «Fraud Act» στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία ορίζει την ηλεκτρονική απάτη ως αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών και απαγορεύει ρητά τη δημιουργία ή κατοχή εργαλείων ηλεκτρονικού ψαρέματος. Ακόμη, το 2005 θεσπίστηκε στις Ηνωμένες πολιτείες η «Anti-Phishing Act», νομοθεσία που καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης 5 ετών την κλοπή ταυτότητας μέσω παραποιημένων εταιρικών ιστοσελίδων ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσον αφορά την ελληνική νομοθεσία δηλώνεται ρητά πως εφόσον οι δράστες έχουν γνώση και θέληση σχετικά με την παράνομη δραστηριότητά τους, συμπεραίνεται ότι το «phishing» συνιστά απάτη, σύμφωνα με το οποίο «όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν η ζημία που προκλήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών».

    Πηγές:https://el.wikipedia.org/wiki/Phishing

Εθισμός στο διαδίκτυο

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στη καθημερινότητα σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλεις να αποχωριστείς.

Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες. 

Η πλειονότητα των έφηβων στην Ελλάδα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε συσκευές με οθόνη. Ένας στους επτά έφηβους εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του Ίντερνετ, ενώ αρκετοί ασχολούνται και με τον τζόγο. Ένα στα οκτώ αγόρια βρίσκεται σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο, ενώ το 4,2% έχουν, ήδη, προβληματική ενασχόληση.

Παρόλο που η πορεία προς την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται συντριπτική, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βοήθεια είναι διαθέσιμη. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, που κυμαίνονται από τη θεραπεία έως τη φαρμακευτική αγωγή. Μια τέτοια μέθοδος είναι η πολυτροπική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή διαφόρων τύπων θεραπειών ταυτόχρονα ή διαδοχικά, που συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
  • Ψυχοτρόπο φαρμακευτική αγωγή
  • Οικογενειακή θεραπεία
  • Διαχειριστές περιπτώσεων

Πέρα από την επαγγελματική θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση του εθισμού στο διαδίκτυο. Μια τέτοια προσαρμογή είναι η ενσωμάτωση της άσκησης στη ρουτίνα σας. Η παρέμβαση με βάση την άσκηση είναι μια σημαντική μέθοδος για τη μείωση της χρήσης του διαδικτύου και έχει αποδείξει μείωση της εμφάνισης και των ενδείξεων του εθισμού στο διαδίκτυο. Αντικαθιστά την εμπειρία του διαδικτύου και ενισχύει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία.

ΠΗΓΕΣ

Wikipedia

SaferInternet4kids

Sextortion

Τι είναι το sextortion;

Ο εκβιασμός (ένα θύμα σεξ και εκβιασμού) χρησιμοποιεί μη φυσικές μορφές εξαναγκασμού για να εκβιάσει σεξουαλικές χάρες από το θύμα. 
Η εκβιασμός αναφέρεται στην ευρεία κατηγορία σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην οποία η κατάχρηση εξουσίας είναι το μέσο εξαναγκασμού, 
καθώς και στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην οποία η απειλούμενη απελευθέρωση σεξουαλικών εικόνων ή πληροφοριών 
είναι το μέσο εξαναγκασμού.


Διαστάσεις

Ενδεικτικό της ανησυχητικής αυτής εξέλιξης είναι ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε περί τις 350 με 400 υποθέσεις 
(σ.s. είναι άραγε πολλές ή λίγες;) το έτος 2020, ύστερα από καταγγελίες των θυμάτων.



Τρόποι Αντιμετώπισης

1. Παραμείνετε Ψύχραιμοι: Αντι

δράστε ψύχραιμα χωρίς πανικό

2. Διακόψτε την Επικοινωνία: Σταματήστε κάθε είδους επαφή με τον εκβιαστή.

3. Συλλέξτε Αποδείξεις: Διατηρήστε αποδείξεις του sextortion.

Νομοθεσία

1.Κακούργημα: Διακίνησης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, άρθρο 348Α – Ποινικός Κώδικας.

2.Πλημμέλημα: Προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, άρθρο 337 – Ποινικός Κώδικας.

3.Πλημμέλημα: Εξύβριση, άρθρο 361 – Ποινικός Κώδικας.

4.Αδικοπραξία: άρθρο 57 – Αστικός Κώδικας – Δικαίωμα στην προσωπικότητα.


Πηγές

- Wikipedia

- WIX

- Blogpostsdaily

- LiFe

hacker

Τι είναι

Χάκερ (Hacker) ονομάζεται συνήθως το άτομο το οποίο εισβάλλει σε υπολογιστικά συστήματα και πειραματίζεται με κάθε πτυχή τους.Οι λεγόμενοι χάκερ έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες να διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό υπολογιστικά συστήματα. Συνήθως οι χάκερς είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές συστημάτων αλλά και άτομα τα οποία ενώ δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τομείς της πληροφορικής ,έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες και δουλεύουν είτε σε ομάδες (hacking-groups) είτε μόνοι τους. Αν οι πράξεις τους αυτές είναι κακόβουλες αποκαλούνται κράκερς

Το hacking στης μέρες μας έχει γιγάντιες διαστάσεις. Πλέον οι hackers μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς μας. Για παράδειγμα έχουν την δυνατότητα να υποκλέψουν τον κωδικό της τράπεζας μας και να κλέψουν χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάρα πώλοι τροπή αντιμετωπίσεις τον hackers. (1) υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα που λέγονται antivirus. Αυτά τα προγράμματα μας προστατεύουν από τους xackers ,σαφώς και αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία πρέπει να πληρώσουμε.(1) Σε περιπτώσει που μας μας χακαρουν μπορούμε να παύε στην αστυνομία. Εκεί η xackers της αστυνομίας θα αντιμετωπίσουν τους (κακούς) xackers και θα πάρουμε πίσω οτι μας έχουν κλέψει

Ο κανονισμός για την προστασία των δεδομένων κάνει πραγματικότητα την εφαρμογή ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των δεδομένων σε όλη την ΕΕ. Αποτελεί μί υποκλέψουν α μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα ισχυρό ευρωπαϊκό "ναι" στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και του ανταγωνισμού στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίζουν πλέον για το ποιες προσωπικές πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Jan Philipp Albrecht(Πράσινοι, Γερμανία).

"Ο νέος κανονισμός θα δημιουργήσει σαφήνεια και σιγουριά για τις επιχειρήσεις καθ υποκλέψουν ώς θα θεσπίσει ένα ενιαίο δίκαιο σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, νομικής ασφάλειας και δικαιότερου ανταγωνισμού", πρόσθεσε ο ίδιοςRead more: https://www.cyberinsurancegreece.com/nomothesia/

 

 

 

 

 

 

Spamming

Μοσκοφίδης Μύρωνας

Spamming

Τι είναι spamming;

Spamming είναι η πράξη που κάνει κάποιος συντάσσοντας και στέλνοντας ένα ανεπιθύμητο περιεχόμενο σε κόσμο που θα το λάβει παρά τη θέλησή του. Το spamming μπορεί να γίνει είτε μέσω email, είτε σε σχόλια σε blogs, σε forums, κλπ είτε στο chat, σε social media networks, κλπ. Είναι δηλαδή η πράξη που κάνει ο spammer για να στείλει ή να προβάλλει ένα spam σε κόσμο παρά τη θέλησή του.Οι Spammers είναι τα άτομα τα οποία παραβαίνουν κάποιους κανόνες για να δημοσιεύσουν αυτό που θέλουν αυτοί για προσωπικό τους συμφέρον και να το δουν άλλα άτομα παρά τη θέλησή τους.Για παράδειγμα spammers είναι αυτοί που στέλνουν emails ασύστολα στο internet σε χρήστες που δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους να λαμβάνουν τα emails αυτά. Το περιεχόμενο που συντάσσει ο spammer και το στέλνει - προβάλλει σε άτομα παρά τη θέλησή τους ονομάζεται spam.

Ο όρος spam προέρχεται από το εμπορικό όνομα αμερικανικού προϊόντος κρέατος σε κονσέρβα στη δεκαετία του 1960 το οποίο εισαγόταν στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλες ποσότητες. Το 1970, οι Μόντυ Πάιθονς έγραψαν το σκετς Σπαμ ως μέρος της εκπομπής Το ιπτάμενο τσίρκο των Μόντυ Πάιθονς όπου μια ομάδα Βίκινγκς επαναλάμβαναν δυνατά ένα τραγούδι με μόνα λόγια το «σπαμ σπαμ σπαμ...ωραίο σπαμ...εξαίρετο σπαμ». Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980 οι εταιρείες αποστολής τέτοιων μηνυμάτων τα ονόμαζαν SPAM ως ακρωνύμιο του Sales Promotion and Marketing (Προώθηση Πωλήσεων και Μάρκετιν). Αργότερα η χρήση του επεκτάθηκε και το 1998 το New Oxford Dictionary of English [1]το περιέλαβε με την έννοια των «ασχέτων ή μη αποδεκτών μηνυμάτων που στέλνονται στο Ίντερνετ σε μεγάλο αριθμό ομάδων ειδήσεων ή χρηστών»

Το spam υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και οδηγεί σε απώλεια χρόνου, πόρων και παραγωγικότητας, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Προβλήματα δημιουργεί επίσης και στους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (ΠΥΔ), καθώς μπορεί να μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον χρόνο απόκρισης του δικτύου τους, πλήττοντας έτσι τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάνω από το 70% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα είναι spam.

Επιπλέον, τα μηνύματα spam, εκτός από ενοχλητικά, μπορεί να είναι προσβλητικά, απατηλά ή ακόμα και επικίνδυνου περιεχομένου. Για παράδειγμα αρκετά μηνύματα spam σήμερα διαφημίζουν πλαστά προϊόντα (π.χ. φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα λογισμικού) ως προϊόντα γνωστών εταιρειών, διαδίδουν παραπλανητικές ειδήσεις (όπως π.χ. σχετικά με τη «δύναμη» συγκεκριμένων μετοχών), ή/και προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες σεξουαλικού ή/και πορνογραφικού χαρακτήρα. Επίσης, τα μηνύματα spam χρησιμοποιούνται συχνά και ως μέσα μετάδοσης ιών ή άλλων επιβλαβών ή/και κατασκοπευτικών λογισμικών που σκοπεύουν στην «κατάληψη» του υπολογιστή του χρήστη (ή άλλως την μετατροπή του σε zombie computer) και τη μετέπειτα χρήση του ως μέσο αποστολής νέων μηνυμάτων spam. Μεγάλη έκταση επίσης έχει πάρει το spam τύπου phishing που στοχεύει στην παραπλάνηση των χρηστών και στην εκμαίευση προσωπικών τους δεδομένων, συχνά με απώτερο σκοπό την απάτη και την απόσπαση χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

 

Πηγές:Βικιπαίδεια, ti-einai.gr

Grooming

Grooming

Βικτώρια Λένα

Τι είναι;

Grooming είναι όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή με ένα παιδί μέσο διαδικτύου.

3 Βήματα του Grooming:

  1. Ο ενήλικας πλησιάζει το παιδί κρατώντας την ταυτότητά του ανώνυμη ή δίνοντας μια ψεύτικη (γνωστού, συνομήλικου, φίλου, οικογένεια)

  1. Ο ενήλικας προσπαθεί να φτιάξει μια σχέση με το παιδί δίνοντάς του μεγάλη προσοχή και αρκετό χρόνο μαζί του.

  1. Η τελειοποίηση του σχεδίου η οποία μπορεί να είναι 3.

    1. Να προσπαθήσει να βρεθεί σε ζωντανή συνάντηση με το παιδί με κακό σκοπό προς εκείνο. 2. Να πάρει προσωπικές πληροφορίες από το παιδί ακόμα και σεξουαλικές. 3. Να προσελκύσει το παιδί να στείλει φωτογραφίες με αυτό να είναι ή γυμνό ή με μόνο εσώρουχα ή με μια συγκεκριμένη πόζα (μπορεί όλα τα παρακάτω)

Πόσο συχνά γίνετε;

Στης μέρες μας το grooming γίνετε πολύ συνηθισμένα καθώς και έχουμε πάρα πολλά θύματα.

Πως μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Μπορούμε να το αποτρέψουμε προσέχοντας με ποιους επικοινωνούμε διαδικτυακά ή ακόμα καλύτερα να μη μιλάμε καθόλου με άγνωστα άτομα μέσω διαδικτύου.

Νομοθεσία

Ακόμη, για τους παραβάτες του νομικού πλαισίου που αφορά την εκμετάλλευση, κ.λπ. των ανηλίκων, προβλέπονται ποινές μέχρι και κάθειρξης 10 ετών, ενώ τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ και φθάνουν στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προβλέπει το νομοσχέδιο φυλάκιση ενός έτους για όποιον με αντίτιμο αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, κατάργηση ιστοσελίδας, κ.λπ.

Site που περιέχουν πληροφορίες που συλλέχθηκαν για αυτή τη παρουσίαση

παιδικη πορνογραφια

Η παιδική πορνογραφία

Η παιδική πορνογραφία είναι παράνομη πορνογραφία σε πλείστα νομικά συστήματα η οποία εκμεταλλεύεται παιδιά για την πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης. Μπορεί να παράγεται με την άμεση εμπλοκή ή σεξουαλική επίθεση σε παιδί (γνωστές και ως εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης) . Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις. Η παιδική πορνογραφία γενικά περιλαμβάνει σεξουαλικές εικόνες που αφορούν προεφηβικούς, εφηβικούς ή μετεφηβικούς ανηλίκους και εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστή που φαίνεται να τους εμπεριέχουν. Οι περισσότεροι κάτοχοι παιδικής πορνογραφίας συλλαμβάνονται. διαπιστώθηκε ότι κατέχουν εικόνες προεφηβικών παιδιών οι κάτοχοι πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων μετά την εφηβεία είναι λιγότερο πιθανό να διωχθούν, παρόλο που αυτές οι εικόνες εμπίπτουν επίσης στο καταστατικό. Της πληροφοριες τις βρηκα απο το wikipedia.org