Φυσικό αέριο: ένα πολύτιμο αέριο

Φυσικό αέριο: ένα πολύτιμο αέριο

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σχηματίστηκαν πριν από 10 - 15 εκατομμύρια χρόνια από βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που ζούσαν στη θάλασσα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, αφού πέθαναν, εγκλωβίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας μέσα σε λάσπη, όπου δεν υπήρχε οξυγόνο. Σε διάρκεια πολλών εκατομμυρίων χρόνων καταπλακώθηκαν από στρώματα χώματος και άμμου και μετασχηματίστηκαν τελικά σε μίγματα υδρογονανθράκων, σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο.
​Το φυσικό αέριο συγκεντρώθηκε σε κοιλότητες σχηματίζοντας τα κοιτάσματα που σήμερα γνωρίζουμε. Επειδή το φυσικό αέριο δημιουργήθηκε όπως και το πετρέλαιο, όπου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου.

Συμπέρασμα

Το φυσικό αέριο σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από μικροοργανισμούς που καταπλακώθηκαν στο υπέδαφος. Μετά την εξόρυξή του μεταφέρεται μέσα από αγωγούς πολλών χιλιομέτρων και φτάνει στα σπίτια μας.
Παγκοσμιος χαρτης φυσικου αεριου
Picture

Η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου σε εκατομμύρια κυβικά μέτρα
ΠΡΟΣΧΟΧΗ
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εσφαλμένα τη λέξη "γκάζι" για να περιγράψουμε όλα τα αέρια καύσιμα, αγνοώντας τις διαφορές που έχουν στην προέλευση και στις ιδιότητες.

  • Το υγραέριο είναι προϊόν της κλασματικής απόσταξης του πετρελαίου, αποτελείται από προπάνιο και βουτάνιο και είναι βαρύτερο από τον αέρα, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση διαρροής, να συγκεντρώνεται χαμηλά και να μη διαφεύγει.
  • Το φωταέριο, που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τον φωτισμό της Αθήνας, ήταν προϊόν απόσταξης των λιθανθράκων και η βιομηχανική παραγωγή του ήταν πηγή σοβαρής μόλυνσης.

Visits: 16

Leave a Reply