Μελομακάρονα

                Υλικα:

 240 γραμ.ηλιελαιο   

 240 γραμ. ελαιόλαδο    

50 γραμ. κονιάκ                                                                                                   

160 γραμ. χυμός πορτοκάλι    

 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής    

200 γραμ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη        

 1 κοφτό κ.γλ. γαρύφαλλο           

 2 κ.γλ. ξύσμα από 2 πορτοκάλια                             

 900 γραμ. αλεύρι    

 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

           Για το σιρόπι:

400 γραμ. ζάχαρη 

400 γραμ. νερό   

 400 γραμ. μέλι       

   ½  λεμόνι                                                 

 αλεσμένο καρύδι

Εκτέλεση:

Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Έπειτα τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα.

Όταν αρχίσει και σφίγγει η ζύμη, αναδιπλώνουμε τη ζύμη με το χέρι απαλά. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Πατάμε ελαφρά με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε τρυπούλες.  Ψήνουμε καλά σε προθερμασμενο φούρνο.

Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3'. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Έπειτα σιροπιαζουμε και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο καρύδι τα μελομακάρονα.

Visits: 5

Leave a Reply