English

ΜΕΛΕΤΗ

   ΜΕΛΕΤΗ Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ 3D

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αναπτύσσεται. Για ένα γερό και υγιές σώμα έχουμε ανάγκη από υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση και αρκετό ύπνο. Μεγάλη σημασία έχουν επίσης οι καθημερινές μας δραστηριότητες και συνήθειες.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

Φτιάξε τη δική σου διατροφική πυραμίδα!

ΤΑ ΦΥΤΑ-Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων. O πολλαπλασιασμός των φυτών

ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΑΝΘΟΥΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ;

ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Το δάσος είναι ένα σύνολο από δέντρα, θάμνους και άλλα φυτά που δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον όπου ζουν πολλά ζώα. Κάθε δάσος είναι ένα οικοσύστημα. Τα δέντρα, με τις ρίζες τους, συγκρατούν το έδαφος και τα νερά της βροχής κι έτσι αποφεύγονται οι πλημμύρες. Προσφέρει οξυγόνο, σκιά, υγρασία, καταφύγιο  για τα ζώα.
Οι άνθρωποι παίρνουμε από αυτό πολλά προϊόντα, όπως
 λ.χ. μανιτάρια, είτε για εμπορική αξιοποίηση, όπως λ.χ. ξυλεία, χαρτί, φλοιός, ρετσίνι, καρποί για ζωοτροφές, μέλι του δάσους, μανιτάρια

Ανθρώπινη ή φυσική αιτία της καταστροφής του δάσους;

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ-ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ NASA ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΗ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ

ΚΟΥΙΖ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Νερό - Οικονομία ή σπατάλη;

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οικοσύστημα ονομάζουμε όλα τα φυτά, όλα τα ζώα ενός τόπου, τα στοιχεία του τόπου που δεν έχουν ζωή, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.

ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ:  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Έμβια στοιχεία του οικοσυστήματος είναι τα ζώα, τα φυτά, αλλά και κάποιοι, μικροί κυρίως, οργανισμοί, που βοηθούν στην αποσύνθεση των φυτών και των ζώων. Το νερό, το έδαφος, ο αέρας, το φως του ήλιου, το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο τόπος εί­ναι τα άβια στοιχεία του οικοσυστήματος. Τα οικοσυστήματα μπορεί να είναι μεγάλα όσο ένας ωκεανός, πιο μικρά όσο ένα δάσος στο γειτονικό μας βουνό, αλλά και πολύ μικρότερα, όπως ένα δέντρο ή μια περιοχή κάτω από μια πέτρα.

Έμβια και άβια στοιχεία οικοσυστήματος

  ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Τα στοιχεία του οικοσυστήματος έχουν μεταξύ τους πολλές σχέσεις. Μια σημαντική σχέση που έχουν τα φυτά και τα ζώα είναι ότι το ένα αποτελεί τροφή για το άλλο. Έτσι, στο οικοσύστημα σχη­ματίζονται τροφικές αλυσίδες. 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΜΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Δημιουργώ τροφικές αλυσίδες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός είναι δημιούργημα των ανθρώπων. Τον αντιλαμβανόμαστε και τον ζούμε καθημερινά γύρω μας. Η γλώσσα, η θρησκεία, οι συνήθειες, η παιδεία, οι τέχνες, οι επιστήμες και η τεχνολογία είναι ο πολιτισμός μας.Παράδοση είναι τα έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι παροιμίες, τα αινίγματα, η λαϊκή τέχνη.Στα μουσεία τα δημιουργήματα του πολιτισμού βρίσκουν ένα σπίτι. Πολλά από αυτά τα δημιουργήματα άλλαξαν χέρια, πουλήθηκαν, καταστράφηκαν, έμειναν χρόνια θαμμένα στη γη, μέχρι κάποιοι να τα ανακαλύψουν. Το καθένα «διηγείται» μια ιστορία για τους ανθρώπους και το χρόνο που περνά.Όλοι οι λαοί έχουν τη δική τους γλώσσα, τη δική τους ιστορία, τις δικές τους συνήθειες, δηλαδή το δικό τους πολιτισμό.
Συνεχώς ο κάθε πολιτισμός επηρεάζεται από τους άλλους, αλλά και τους επηρεάζει.
Aυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, επικοινωνούν με το εμπόριο, τα ταξίδια, την τηλεόραση, το διαδίκτυο.

Παρακάτω πατήστε στους συνδέσμους -λέξεις (και όχι στις εικόνες) για να δείτε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και δραστηριότητες για τα κεφάλαια του πολιτισμού:

 

https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3527

ΧΑΡΤΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΖΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΩΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

«Mουσεία να δουν τα μάτια σας...»

ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΟΥΣΕΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

μουσείο παιχνιδιών

βυζαντινό μουσείο

 μουσείο υδροκίνησης Δημητσάνα Τρίπολη

ναυτικό μουσείο Πειραιάς

φυσικής ιστορίας Κοζάνης

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑς

 

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Μουσικές από όλο τον κόσμο

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΟΥΙΖ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Πώς ένα σημαντικό έργο αλλάζει τη ζωή μας;

Ένα μεγάλο έργο ωφελεί τους ανθρώπους αλλά δημιουργεί και προβλήματα.Για παράδειγμα, ένα διεθνές αεροδρόμιο διευκολύνει τις μετακινήσεις, επειδή είναι σύγχρονο και μεγάλο. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε αυτό και η γύρω περιοχή αποκτά αξία. Όμως οι κάτοικοι της περιοχής ενοχλούνται από το θόρυβο των αεροπλάνων, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται πολλές εκτάσεις από το φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται δάση κ.ά

Εγνατία Οδός - Περιβαλλοντικά προβλήματα

Διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Περιβαλλοντικά προβλήματ

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ;

Από παλιά οι άνθρωποι έφτιαχναν έργα για να διευκολύνουν τη ζωή τους. Ένα μεγάλο έργο της αρχαιότητας ήταν ο Παρθενώνας που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι γερανοί. Στην εποχή μας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται οχήματα και μηχανές με τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν ευκολότερα μεγαλύτερα έργα. Δείτε παρακάτω μερικά αντίστοιχα βίντεο:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σημαντικό έργο συνηθίζουμε να λέμε αυτό που ικανοποιεί ανάγκες που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι.Yπάρχουν έργα όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σήραγγες, γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, υπόγειος σιδηρόδρομος (μετρό), τραμ, κ.ά. που μας προσφέρουν ευκολότερη και πιο γρήγορη μετακίνηση.Υπάρχουν και άλλου είδους μεγάλα έργα, εξίσου σημαντικά, που εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους της χώρας, όπως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα εργοστάσια της ΔΕΗ, που λειτουργούν με την ενέργεια του νερού που πέφτει από ψηλά (υδροηλεκτρικά εργοστάσια). Τα τελευταία χρόνια, για την προστασία του περιβάλλοντος, γίνονται έργα όπως η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών και ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων.

ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ο τρόπος ζωής των κατοίκων της περιοχής μας δεν  ήταν πάντα όπως σήμερα. Ο τρόπος ζωής ήταν διαφορετικός πιο απλός αλά και πιο δύσκολος. Δείτε παρακάτω μερικές παλιές φωτογραφίες της περιοχής μας:

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ (ORFEAS)

ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ(ORFEAS)

Η σύγχρονη εποχή μας επηρεασμένη από την ανάπτυξη της τεχνολογίας οδήγησε στην αλλαγή: των επαγγελμάτων, των κατοικιών, τον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών, τον τρόπο μετακινήσεων και μεταφορών και γενικότερα των συμπεριφορών. Δημιουργήθηκαν όμως νέες υποδομές και έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:Μεγάλα έργα στην Ελλάδα

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Ν. Κοζάνης καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει έκταση 3.665 τ. χλμ. και πληθυσμό 150.303 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κοζάνη.

Γεωγραφία Έδαφος : Ο Ν. Κοζάνης είναι κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή. Πεδινό θεωρείται το έδαφος των μεγάλων οροπεδίων: Πτολεμαΐδας-Κοζάνης και Σιάτιστας-Γρεβενών.

Όρη : Το έδαφος του νομού διασχίζεται από μεγάλες οροσειρές που χαμηλώνουν στα δύο μεγάλα οροπέδια. Οι κυριότερες είναι: το Βέρμιο, τα Πιέρια, ο Τίταρος, τα Καμβούνια, ο Βούρινος, το Άσκιο, τα Χάσια, η Β. Πίνδος και το Βόιο.

Ποταμοί : Ο Αλιάκμονας είναι ο μοναδικός μεγάλος ποταμός που διαρρέει το Ν. Κοζάνης.

Δάση : Ο Ν. Κοζάνης θεωρείται από τους περισσότερο δασοκαλυμμένους της Ελλάδος. Τα δάση αποτελούνται από δρυς, οξιές και πεύκα

Κλίμα : Το κλίμα του νομού είναι ηπειρωτικό, με βαρύ χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι, κυρίως στα οροπέδια.

 Οικονομία: Το υπέδαφος του Ν. Κοζάνης είναι πολύ πλούσιο. Στην Πτολεμαΐδα λειτουργούν τα μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της χώρας. Λειτουργούν επίσης μεταλλεία χρωμίου και υπάρχουν κοιτάσματα μαγγανίου και αμιάντου. Γι’ αυτό και ο νομός θεωρείται από τους πλέον βιομηχανικούς της χώρας. Αξιόλογη ανάπτυξη έχει και η κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα η αγελαδοτροφία. Η γεωργία εμφανίζεται ανεπτυγμένη στα δύο μεγάλα οροπέδια, όπου καλλιεργούνται δημητριακά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά και όσπρια. σημαντικές ποσότητες ψαριών, που καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ:

                     Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ.pdf Μ

ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα χωρίστηκαν σε νομούς, για να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί.Κάθε νομός έχει πόλεις και χωριά. Μία από τις πόλεις του νομού επιλέχθηκε να είναι η πρωτεύουσά του, είτε επειδή είναι η μεγαλύτερη είτε για τη γεωγραφική της θέση είτε γιατί έγινε εκεί κάποιο ιστορικό γεγονός. Εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότερες υπηρεσίες, όπως δικαστήρια, τράπεζες, εφορίες, πολεοδομία, νοσοκομεία κ.ά. Οι νομοί τησ Ελλάδας είναι 54.

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Μακεδονία περιλαμβάνει  13 νομούς: Γρεβενών, Δράμας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Φλώρινας και Χαλκιδικής. Το Άγιο Όρος θεωρείται αυτοδιοικούμενο τμήμα, χωρίς να αποτελεί νομό.

ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΖΩ ΤΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ             

ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τα φυσικά σύνορα της Μακεδονίας αν παρατηρήσουμε τον γεωμορφολογικό χάρτη είναι: ανατολικά η οροσειρά της Ροδόπης και ο ποταμός νέστος, βόρεια ο Βόρας και το Βέρνο, νότια το Αιγαίο Πέλαγος, ο Πηνειός και δυτικά από την οροσειρά της Πίνδου.

Μερικές εφαρμογές από το Φωτόδεντρο για να γνωρίσετε καλύτερα το γεωγραφικό διαμέρισμα που ανοίκουμε:

ΒΟΥΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

Ερωτήσεις για σκέψη:

1)Ποιος χώρισε την Ελλάδα σε γεωγραφικά διαμερίσματα; 2)Υπάρχουν στην πραγματικότητα αυτές οι γραμμές; 3)Με ποια κριτήρια χώρισαν την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο και για ποιο λόγο;