Αρχεία και φάκελοι στον υπολογιστή

Χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή για να παίζουμε παιχνίδια, να επικοινωνούμε, να αναζητούμε πληροφορίες, να κάνουμε υπολογισμούς, να κάνουμε εργασίες, να ακούμε μουσική, να βλέπουμε ταινίες και πολλά άλλα. Ιδιαίτερα στο σχολείο κάνουμε διάφορες εργασίες όπως δημιουργούμε έγγραφα με κείμενο και εικόνες, δημιουργούμε παρουσιάσεις με κείμενο, εικόνες και ήχο και πολλά ακόμα! Επίσης, προγραμματίζουμε τα ρομπότ μας να κάνουν διάφορα απίστευτα πράγματα.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε μερικές συσκευές (υλικό-hardware) και μερικά προγράμματα (λογισμικό-software). Έτσι, αν θέλω να δημιουργήσω μια ζωγραφιά θέλω να έχω ένα ποντίκι για να σχεδιάζω, την οθόνη για να βλέπω (υλικό) αλλά και ένα πρόγραμμα ζωγραφικής (λογισμικό).

Πού πάνε όλα αυτά που κάνουμε στον υπολογιστή;

Όταν ζωγραφίζουμε στη ζωγραφική ή γράφουμε μια εργασία στον κειμενογράφο, όλα αυτά βρίσκονται σε ένα μέρος του υπολογιστή, μέσα στην κεντρική μονάδα, που λέγεται «κύρια ή κεντρική μνήμη-RAM». Αν όμως θέλουμε να κρατήσουμε τη ζωγραφιά μας για να τη βλέπουμε ή θέλουμε να κρατήσουμε την εργασία μας για να τη συνεχίσουμε την επόμενη φορά θα πρέπει να την αποθηκεύσουμε. Έτσι πατάμε το κουμπάκι αποθήκευσης και δίνουμε ένα όνομα για τη ζωγραφιά μας ή την εργασία μας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε ένα αρχείο εικόνας ή ένα αρχείο κειμένου.

Άρα: Αρχείο είναι τα οργανωμένα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ένα μέσο αποθήκευσης στον υπολογιστή. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι εικόνα, κείμενο, ήχος, βίντεο, παρουσιάσεις και πολλά άλλα.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά εικονίδια αρχείων (εικόνα από dimpapp)

Το κάθε αρχείο έχει ένα όνομα της παραπάνω μορφής. Για παράδειγμα, μια ζωγραφιά που κάναμε για την άνοιξη έχει το όνομα: άνοιξη.jpg. Το "άνοιξη" αποτελεί το όνομα του αρχείου και το "jpg" είναι η κατάληξη του αρχείου. Η κατάληξη του αρχείου δηλώνει τον τύπο του (αν είναι εικόνα, κείμενο, παρουσίαση, βίντεο κ.λπ.) και πολλές φορές και το πρόγραμμα με το οποίο ανοίγει. Για παράδειγμα, ένα αρχείο με όνομα εργασία.doc είναι ένα αρχείο κειμένου και ανοίγει με το πρόγραμμα του κειμενογράφου Microsoft Word ενώ το αρχείο εργασία.txt είναι ένα διαφορετικό αρχείο, αφού έχει διαφορετική κατάληξη, και ανοίγει με το σημειωματάριο ή με άλλο πρόγραμμα κειμενογράφου.

Τα αρχεία αυτά είναι σε ένα μέσο αποθήκευσης για παράδειγμα, μέσα σε έναν σκληρό δίσκο που είναι το πιο μεγάλο μέσο αποθήκευσης στον υπολογιστή και βρίσκεται μέσα στην κεντρική μονάδα. Θυμηθείτε, όταν λέμε μεγάλο μέσο εννοούμε ότι χωράει πολλά πράγματα. Όπως μια μεγάλη αποθήκη όπου μέσα μπορούμε να αποθηκεύσουμε πολλά πράγματα. Μπορούμε να βάλουμε μέσα τα ρούχα, τα παπούτσια, τις πιτζάμες, τα εσώρουχα, τα βιβλία, τα παιχνίδια μας και πολλά άλλα πράγματα.

Εσείς αν θέλατε να βάλετε όλα τα πράγματά σας μέσα σε μια αποθήκη πώς θα τα βάζατε;

  1. Θα τα πετούσατε όλα μέσα τυχαία
  2. Θα βάζατε το κάθε αντικείμενο σε ένα σακουλάκι και τα το πετούσατε μέσα
  3. Θα είχατε ράφια, συρτάρια και κουτιά και θα βάζατε τα σακουλάκια μέσα
  4. Θα είχατε ράφια, συρτάρια και κουτιά με διαφορετικές ονομασίες το καθένα και θα βάζατε μέσα τα σακουλάκια τα οποία θα είχαν ένα όνομα και μια περιγραφή του τι περιέχουν για παράδειγμα μπλε.παντελόνι

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε τακτικοί και οργανωμένοι ώστε να μπορούμε μετά να αναζητούμε και να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε. Έτσι πρέπει να δημιουργούμε μέρη όπου εκεί θα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά τα μέρη ονομάζονται «φάκελοι» και τους ονομάζουμε ανάλογα τι περιέχουν. Για παράδειγμα, έναν φάκελο που μέσα βάζουμε τις φωτογραφίες μας θα τον ονομάσουμε «φωτογραφίες» ενώ έναν φάκελο με τις εργασίες μας θα τον ονομάσουμε «εργασίες». Οι φάκελοι μπορούν να περιέχουν και υποφακέλους. Έτσι, ο φάκελο «εργασίες» μας μπορεί να περιέχει υποφακέλους όπως «μαθηματικά», «γλώσσα», «ιστορία» κτλ.

Ένας φάκελος έχει κι αυτός ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο και είναι σαν αυτό

Άρα:

  1. Χρησιμοποιώ τις συσκευές και τα προγράμματα για να κάνω μια εργασία.
  2. Για να μην τη χάσω την αποθηκεύω δίνοντάς την ένα όνομα και έτσι δημιουργώ ένα αρχείο.
  3. Αυτό το βάζω σε ένα συγκεκριμένο μέρος που λέγεται «φάκελος» και αυτόν του δίνω πάλι ένα χαρακτηριστικό όνομα.

Ερώτηση 1:

  1. Πόσους φακέλους περιέχει ο φάκελος «Τα έγγραφά μου» και ποιους;
  2. Πόσους φακέλους περιέχει ο φάκελος «Πληροφορική» και ποιους;

Ερώτηση 2: Στη παρακάτω εικόνα, πόσα είναι τα αρχεία και πόσοι οι φάκελοι;

Ελέγξτε τις γνώσεις σας με το παρακάτω κουίζ

Δείτε τα παρακάτω βίντεο από τον εκπαιδευτικό πληροφορικής Δημήτριο Παππά για
Δημιουργία νέου φακέλου

Αντιγραφή αρχείου

Αποκοπής αρχείου

Διαγραφή φακέλου

Μετονομασία φακέλου

Στο σπίτι μας υπάρχουν κουτιά, ντοσιέ, συρτάρια που περιέχουν διάφορα πράγματα. Οργανώνουμε τον χώρο μας και τα πράγματά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να γνωρίζουμε πάντα που είναι το καθετί και έτσι να μπορούμε εύκολα να το βρούμε όταν το χρειαστούμε.
Όπως τοποθετούμε τα πράγματά μας μέσα σε συρτάρια, ντουλάπες, ντοσιέ κτλ και τα οργανώνουμε έτσι έχουμε φακέλους στον υπολογιστή, ταμπλέτα και κινητό τηλέφωνο ώστε να μπορούμε να αποθηκεύσουμε εκεί τα αρχεία και τις εφαρμογές μας και στη συνέχεια να μπορούμε να βρούμε εύκολα ό,τι θέλουμε.

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορώ να κάνω με τους φακέλους στον υπολογιστή όπως:
  • Δημιουργία
  • Μετονομασία
  • Αντιγραφή
  • Μετακίνηση
  • Διαγραφή
Μέσα από τη διαδραστική εφαρμογή μπορείτε να δείτε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε φακέλους στο λειτουργικό σύστημα των Windows ακόμα και αν δεν έχετε υπολογιστή σπίτι σας! Δείτε την ΕΔΩ

Πηγή: https://nataliageorgitziki.blogspot.com

Leave a Reply