Αλβανία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα   Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Πώς πάει η αλβανική οικονομία;

Δυστυχώς, η Αλβανία δεν έχει αρκετά χρήματα για να ανακαινίσει πολλά κτίρια και πόλεις.

Η οικονομία της Αλβανίας είναι προσανατολισμένη στην αγορά, καπιταλιστική, μόλις από το 1998. Πριν από αυτό, η οικονομία της χώρας, η οποία είχε ως πρότυπο εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια σοσιαλιστική οικονομία σχεδιασμού. Η οικονομία της Αλβανίας γνωρίζει σήμερα τακτική ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά, η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Για κάθε 100 άτομα, επτά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το υψηλό επίπεδο ανεργίας στη χώρα, το οποίο αφορά περίπου 12 στους 100 ανθρώπους (από το 2020).

Έργα οδοποιίας πραγματοποιούνται στο Kukes, μια μικρή πόλη στη βόρεια Αλβανία.

Σημαντικοί οικονομικοί τομείς

Η αλβανική οικονομία κερδίζει τα περισσότερα από το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και υποδημάτων διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ, αλλά και ο τουρισμός αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Οι τηλεπικοινωνίες είναι επίσης ένας σημαντικός τομέας υπηρεσιών.

Χρήματα κερδίζονται επίσης στην Αλβανία μέσω της εξόρυξης μεταλλευμάτων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές ξένες εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους, όπως τα παπούτσια, στην Αλβανία. Ωστόσο, οι άνθρωποι εκεί κερδίζουν πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, για παράδειγμα.

Τα πρόβατα είναι σημαντικά ζώα εκτροφής στην Αλβανία. Δίνουν γάλα, κρέας και μαλλί.

Πολλοί άνθρωποι στην Αλβανία βρίσκουν εργασία στη γεωργία, συγκεκριμένα περίπου 37 στους 100. Ωστόσο, η χώρα κερδίζει σχετικά λίγα χρήματα από αυτόν τον οικονομικό τομέα. Μόλις το 20% του συνολικού εισοδήματος της Αλβανίας προέρχεται από τη γεωργία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν σχεδόν καθόλου σύγχρονα μηχανήματα για να κάνουν τη γεωργία πιο παραγωγική και κερδοφόρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα γεωργικά έσοδα έχουν μειωθεί στο μισό. Αυτό δείχνει ότι ο οικονομικός τομέας της γεωργίας γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικός.

Πόλη και ύπαιθρος: μεγάλες αντιθέσεις στην Αλβανία

Η διαφθορά στην Αλβανία βλάπτει την οικονομία και συνεπώς ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ειδικότερα στις πόλεις της Αλβανίας, η οικονομία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει πιο εύποροι. Βγάζουν περισσότερα χρήματα, μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση και είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Σε πολλά απομακρυσμένα χωριά, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφοτερικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκώς ανεπτυγμένες υποδομές της Αλβανίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι στα χωριά θέλουν επίσης να συμμετάσχουν στην οικονομική ανάπτυξη, γι' αυτό και πολλοί αποφάσισαν να μετακομίσουν στις πόλεις ή στο εξωτερικό. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει πλέον στις πόλεις.

Αλβανός πολιτικός καταδικάστηκε για διαφθορά

Στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη διαφθορά στην εξουσία.Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαμίρ Ταχίρι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2019 για κατάχρηση του αξιώματός του για την προστασία κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Το επίπεδο διαφθοράς στην Αλβανία είναι συγκρίσιμο με εκείνο ασιατικών χωρών όπως το Νεπάλ ή το Βιετνάμ. Στην Ευρώπη, η Αλβανία είναι ίσως η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά.

Τι μπορεί να κάνει η οικονομία της Αλβανίας στη συνέχεια;

Ο τουρισμός είναι σημαντικός. Μεγάλες εταιρείες και ξενοδοχειακές αλυσίδες επενδύουν πλέον στη βαλκανική χώρα. Από τη μία πλευρά, αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά τα κέρδη συχνά καταλήγουν στις εταιρείες. Και αν μια χώρα εξαρτάται υπερβολικά από έναν οικονομικό τομέα όπως ο τουρισμός, αυτό μπορεί να κρύβει μεγάλους κινδύνους σε κρίσεις - όπως η κρίση με τον κοροναϊό.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αλβανία;

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Αλβανία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, αυτή η εξάρτηση καθίσταται προβληματική στα ολοένα και πιο ξηρά καλοκαίρια. Ωστόσο, η Αλβανία επενδύει επίσης στην ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια. Η τελευταία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο.

Θα ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ;

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022. Αλλά αυτές θα διαρκέσουν ακόμη αρκετό καιρό. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμη και στην οικονομία. Η διαφθορά και η εγκληματικότητα, που συχνά συνδέονται με αυτό, αποτελούν τα κύρια εμπόδια.

 

Αφήστε μια απάντηση