Αλβανία προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα    Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

 

Albanien auf GlobusΗ Αλβανία είναι μια μικρή χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο. Η χώρα είναι πολύ λοφώδης και βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι τα Τίρανα. Η Αλβανία είναι μια πολύ φτωχή χώρα. Διαθέτει ένα ποικίλο φυσικό περιβάλλον.

Η Αλβανία βρέχεται από την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος και έχει πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Στην Αλβανία δεν ζουν ούτε τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Οι αλβανικές πόλεις βρίσκονται κυρίως στις ακτές της χώρας. Τα ψηλά βουνά αποτελούν μέρος των Αλβανικών Άλπεων.

Ο καιρός στην Αλβανία, εξαρτάται από το αν βρίσκεστε σε βουνό ή σε μία παράκτια περιοχή. Στα βουνά, τα οποία έχουν ύψος πάνω από 2000 μέτρα, μπορεί μερικές φορές να χιονίσει το χειμώνα. Από την άλλη, υπάρχουν περιοχές στην Αλβανία όπου είναι πολύ ζεστά.

Οι κάτοικοι της χώρας ονομάζονται Αλβανοί και κατηγοριοποιούνται σε διάφορες εθνολογικές ομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί μιλούν αλβανικά.

Πολλά μέρη στην Αλβανία είναι μη ανεπτυγμένα. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για πολλά άγρια ζώα, καθώς οι λύκοι και οι αλεπούδες μπορούν ακόμη να επιβιώσουν εδώ, ενώ υπάρχουν ακόμη και αρκούδες, αν και ο αριθμός τους μειώνεται σταθερά. Πολλά διαφορετικά είδη πουλιών ζουν επίσης στην Αλβανία.

Πολλοί άνθρωποι στην Αλβανία εργάζονται στη γεωργία και κερδίζουν πολύ λίγα χρήματα. Συχνά υπάρχει έλλειψη σύγχρονων μηχανημάτων. Οι διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στην Αλβανία είναι πολύ μεγάλες. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην Αλβανία είναι η διαφθορά, η οποία βλάπτει την οικονομία.

Η ιστορία της Αλβανίας είναι πολυτάραχη. Έγινε ανεξάρτητη ως βασίλειο το 1912. Το 1955 έγινε μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η χώρα κυβερνήθηκε από έναν δικτάτορα τον πολιτικό Ενβέρ Χότζα. Μετά το τέλος του κομμουνισμού, η χώρα τα πήγε πολύ άσχημα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν. Η οικονομία αναπτύσσεται αργά και η κατάσταση των ντόπιων βελτιώνεται.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Αλβανία άνοιξε πολιτικά και προσπάθησε να εμπλακεί περισσότερο στη διεθνή κοινότητα. Εν τω μεταξύ, ο τουρισμός αναπτύσσεται επίσης και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Έκταση 28.748 τχμ
Κάτοικοι 2,8 εκατομμύρια
Γλώσσα Αλβανικά
Πρωτεύουσα Τίρανα
Μεγαλύτερο ποτάμι Δρίνος (285 χμ)
Υψηλότερο βουνό Κόραμπ (2764 μ)
Νόμισμα Λεκ

Σημαία της Αλβανίας

Albanien UmrissΗ σημαία της Αλβανίας είναι ένας δικέφαλος αετός, χρώματος μαύρου στη μέση της σημαίας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας. Η αλβανική σημαία ανάγεται στον ευγενή Αλβανό Γεώργιος Καστριώτη, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Σκεντέρμπεης. Ο Σκεντέρμπεης θεωρείται εθνικός ήρωας επειδή μεταξύ 1443 και 1468 ηγήθηκε εξεγέρσεων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία άρχισε να υποτάσσει τα αλβανικά εδάφη. Η σημαία που υψώθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των λεγόμενων "αντιτουρκικών" εξεγέρσεων αποτέλεσε αργότερα τη βάση για τη σημερινή σημαία. Ο δικέφαλος αετός χρησιμοποιείται ως ενωτικό σημείο αναφοράς ενός πληθυσμού με χριστιανούς και μουσουλμάνους. Υιοθετήθηκε με τη σημερινή της μορφή στις 7 Απριλίου 1992. Στις προηγούμενες σημαίες της υπήρχε δίπλα από τον δικέφαλο αετό ένα αστέρι ((1946–1992), ένα σφυροδρέπανο (1944–1946) και άλλα.

Εθνικός Ύμνος

Γύρω απ' τη σημαία ενωμένοι
Με μια επιθυμία κι ένα σκοπό,
Όλοι σ’ εκείνη να ορκιστούμε
Να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία
Απ’ τον πόλεμο μονάχα εκείνος λιποτακτεί,
Που έχει γεννηθεί προδότης,
Οποίος είναι άνδρας δεν φοβάται,
Άλλα πεθαίνει, πεθαίνει ως μάρτυρας!

Στα χεριά τα όπλα θα κρατήσουμε
Να υπερασπαστούμε την πατρίδα σε κάθε γωνιά,
Τα δικαία μας δεν τ’ αποχωριζόμαστε
Εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση.
Διότι δια του στόματος του Ύψιστου έχει ειπωθεί
Ότι τα έθνη κείτονται καταγής,
Άλλα η Αλβανία θα ζήσει
Για ‘κείνη, για ‘κείνη πολεμάμε εμείς!

Ω σημαία, σύμβολο ιερό,
Σ’ εσένα ορκιζόμαστε εδώ,
Για την Αλβανία, την πατρίδα, την ιερή ,
Για την τιμή και την δοξασία σου.

Λεβέντης, άνδρας αποκαλείται και τιμάται
Εκείνος που στο βωμό της Πατρίδας θυσιάστηκε
Αιώνια αξέχαστος θα ‘ναι
Πάνω στη γη, πάνω στη γη ως ένας Άγιος!

 

Αφήστε μια απάντηση