Αλβανία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα     Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Η εκπαίδευση στην Αλβανία στο παρελθόν

Το να μπορείς να γράφεις και να διαβάζεις ήταν και δεν είναι δεδομένο στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Αλβανία, το σχολικό σύστημα της χώρας επεκτάθηκε. Κύριος στόχος της κυβέρνησης ήταν να μορφωθεί ο πληθυσμός. Με άλλα λόγια, ήθελαν να διασφαλίσουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μάθαιναν να διαβάζουν και να γράφουν. Τη δεκαετία του 1950, περίπου 15 στους 100 ανθρώπους πήγαιναν σχολείο, κάτι που δεν ακούγεται πολύ, αλλά ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία. 40 χρόνια αργότερα, ήταν περίπου 23 στους 100. Δυστυχώς, εκτός από μαθήματα όπως τη Γλώσσα και τα μαθηματικά, στα σχολεία διδάσκονταν και προπαγάνδα υπέρ του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε μια προσπάθεια να επηρεαστούν πολιτικά οι άνθρωποι.

Προβλήματα με την εκπαίδευση

Πολλές σχολικές πανεπιστημιουπόλεις στην Αλβανία έχουν καταρρεύσει. Δεν μοιάζει καθόλου με διασκέδαση και παιχνίδια εδώ.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η σχεδιασμένη οικονομία στην Αλβανία δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο θα επιθυμούσε κανείς. Το κράτος δαπανούσε όλο και λιγότερα χρήματα για κοινωνικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Όταν η χώρα πέρασε από τη σχεδιασμένη οικονομία στην οικονομία της αγοράς, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου χρήματα για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί ή για να εξοπλιστούν και να ανακαινιστούν τα σχολεία. Μέχρι σήμερα, το κράτος δεν έχει αρκετά χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί είναι συχνά πολύ ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου διδακτικό υλικό.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένων εκπαιδευτικών. Τα σχολεία της Αλβανίας συχνά δεν έχουν επαρκείς εκπαιδευτικούς, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία της Αλβανίας συχνά δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση για να διδάξουν αποτελεσματικά.

Τέλος, υπάρχει ακόμα η ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας εξακολουθεί να είναι σχετικά συγκεντρωτικό και οι μαθητές δεν έχουν πάντα την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευση τους.

Σχολείο στην Αλβανία σήμερα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας έχει υποστεί πολλές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στα διεθνή πρότυπα.

Μερικές από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι οι εξής:

  • Η εισαγωγή της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών.
  • Η εισαγωγή του 3-ετούς γυμνασίου.
  • Η εισαγωγή του επαγγελματικού λυκείου.
  • Η εισαγωγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αλλά ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά

Προσχολική εκπαίδευση

Στην Αλβανία, η προσχολική εκπαίδευση είναι τόσο ιδιωτική όσο και δημόσια. Η προσχολική εκπαίδευση στην Αλβανία είναι προαιρετική και παρέχεται από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Αλβανία διαρκεί 9 χρόνια. Στην Αλβανία, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τη βασική εκπαίδευση.

Βασική εκπαίδευση

Η βασική εκπαίδευση στην Αλβανία είναι υποχρεωτική να παρακολουθείται και διαρκεί 9 χρόνια. Αυτό το εκπαιδευτικό επίπεδο αναπτύσσει τις δημιουργικές, σωματικές, κοινωνικές, πρακτικές και πνευματικές δεξιότητες των μαθητών. Αυτό το εκπαιδευτικό επίπεδο περιλαμβάνει 2 κύκλους:

Στοιχειώδης κύκλος: Ο κύκλος αυτός καλύπτει τις τάξεις 1 έως 5.

Κύκλος κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Ο κύκλος αυτός καλύπτει τις τάξεις 6 έως 9

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αλβανία δεν είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει το Γυμνάσιο και τα σχολεία επαγγελματικής ή τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γυμνάσιο: Αυτά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαρκούν 3 χρόνια.

Επαγγελματική και τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης διαρκεί 2-5 χρόνια, ανάλογα με τον τομέα σπουδών.

Εξετάσεις: Στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές πρέπει να δώσουν εξετάσεις για το κρατικό απολυτήριο προκειμένου να γίνουν δεκτοί στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αλβανίας.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι επιλέξιμοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αλβανία.

 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αλβανία προσφέρεται από τα ακόλουθα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- Πανεπιστήμιο, ακαδημία και ανώτερα ινστιτούτα. Υπάρχουν δημόσια καθώς και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αλβανία.

Πολύ λίγοι μαθητές, πολύ λίγα σχολεία

Δεν μπορούν όλα τα παιδιά στην Αλβανία να πάνε σχολείο.

Όπως και σε άλλες φτωχές χώρες, η καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από μόνη της δεν αρκεί δυστυχώς για να εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν πράγματι στο σχολείο. Ενώ 82 στα 100 παιδιά εξακολουθούν να φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, λιγότερα από τα μισά από αυτά, δηλαδή μόνο περίπου 43 στα 100 παιδιά, εξακολουθούν να φοιτούν στο σχολείο στην ηλικία των 15 ετών. Αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, πολλά παιδιά ζητιανεύουν ή εργάζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις, οι λίγες αίθουσες διδασκαλίας σε πόλεις όπως τα Τίρανα είναι εντελώς υπερπλήρεις και ένας δάσκαλος πρέπει μερικές φορές να διδάσκει 40 έως 50 παιδιά ταυτόχρονα.

Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων στην Αλβανία;

Επειδή πολλά σχολεία και πανεπιστήμια στην Αλβανία είναι τόσο ανεπαρκώς εξοπλισμένα, όλο και περισσότεροι πλούσιοι Αλβανοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολλά χρήματα για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους. Για το σκοπό αυτό, μικρές ομάδες ιδρύουν τα δικά τους ιδιωτικά πανεπιστήμια, για παράδειγμα. Ένας νόμος στην Αλβανία ορίζει ότι τα μισά από όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ιδιωτικά. Εκ πρώτης όψεως, αυτό αποτελεί ανακούφιση για το κράτος, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνει το ίδιο για τα σχολεία. Μακροπρόθεσμα, όμως, επιφέρει και προβλήματα.

Η Αλβανία βρίσκεται σήμερα σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και οι καλά μορφωμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Αλλά αν τα πανεπιστήμια ιδιωτικοποιηθούν, δεν θα είναι πλέον δωρεάν και δεν θα μπορούν όλοι να πληρώσουν τα δίδακτρα. Επομένως, οι φτωχές οικογένειες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί στην Αλβανία διαμαρτύρονται για την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση στη χώρα, ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να φοιτήσουν σε σχολείο ή πανεπιστήμιο.

Αν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συχνά καλά εξοπλισμένα, κοστίζουν επίσης χρήματα. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτά τα δίδακτρα.

Υπάρχουν επίσης υποτροφίες για παιδιά από φτωχές οικογένειες ή φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος πληρώνει τα δίδακτρα, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος.

Leave a Reply