Αλβανία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα   Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Τι είναι χαρακτηριστικό για την Αλβανία: Ένα ιερό βουνό

Αυτός είναι ο τόπος προσκυνήματος των Μπεκτασήδων στο όρος Tomorr στην Αλβανία.

Το ιερό βουνό της Αλβανίας είναι το βουνό Τομόρ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της Αλβανίας με το Μαυροβούνιο. Το Τομόρ είναι ένα ψηλό και άγριο βουνό, με κορυφή στα 2.512 μέτρα. Είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, καθώς και για τις θρησκευτικές του παραδόσεις.

Το Τομόρ έχει μια μακρά ιστορία ως τόπος λατρείας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το βουνό ήταν το σπίτι του θεού Απόλλωνα. Οι Βυζαντινοί χριστιανοί ίδρυσαν μοναστήρι στο Τομόρ τον 14ο αιώνα. Το μοναστήρι αυτό είναι γνωστό για την εικόνα της Παναγίας του Τομόρ, η οποία θεωρείται ως θαυματουργή.

Σήμερα, το Τομόρ είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο για τους Αλβανούς ορθόδοξους χριστιανούς. Κάθε χρόνο, χιλιάδες προσκυνητές ανεβαίνουν στο βουνό για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

Αλλά δεν είναι ανεβαίνουν μόνο Χριστιανοί, αλλά και Μπεκτασήδες, ένα τάγμα Αλεβιτών (θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες με δεκάδες εκατομμύρια μέλη). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τάφος ενός συγγενή του Προφήτη Μωάμεθ που ονομάζεται Αμπάς Αλί βρίσκεται στη νότια άκρη του Τόμορρ. Αυτός ο τάφος αποτελεί τόπο προσκυνήματός τους

Γυναίκες που ντύνονται άντρες

Η φωτογραφία δείχνει μια «μπουρνέσα» στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι γυναίκες που ντύνονται άνδρες στην Αλβανία είναι γνωστές ως "orce" ή "Burrnesha". Είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που συναντάται κυρίως σε ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας. Οι orce είναι γυναίκες που έχουν δώσει όρκο αγνότητας και ζουν και συμπεριφέρονται σαν άνδρες. Έχουν πάρει ανδρικό όνομα, ντύνονται με ανδρικά ρούχα, κάνουν ανδρικές δουλειές και συμμετέχουν ως άνδρες σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής.

Οι "orce" ή "Burrnesha". είναι συνήθως αποδεκτές από την κοινωνία στην Αλβανία. Θεωρούνται ως άνθρωποι που έχουν ισχυρή προσωπικότητα και θέληση. Ωστόσο, μερικές φορές αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να τους αρνηθούν την είσοδο σε εστιατόρια ή μπαρ που απευθύνονται αποκλειστικά σε άνδρες.

Γιατί μερικές γυναίκες στην Αλβανία το κάνουν αυτό;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες γίνονται orce. Μερικές φορές είναι επειδή έχουν χάσει τον πατέρα ή τον αδελφό τους και πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα της οικογένειάς τους. Άλλες φορές είναι επειδή θέλουν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι θα είχαν ως γυναίκες. Και μερικές φορές είναι απλώς επειδή αισθάνονται πιο άνετα να ζουν ως άνδρες. Επίσης στην Αλβανία, κάθε γυναίκα πρέπει να παντρεύεται τουλάχιστον μία φορά. Αν μια γυναίκα δεν το κάνει, η ίδια και η οικογένειά της θεωρούνται ατιμασμένοι. Ωστόσο, αν μια γυναίκα γίνει burrnesha και έτσι, ως ένα βαθμό, άντρας στην κοινωνία, παρακάμπτει το γάμο. Έτσι, αν μια γυναίκα στην Αλβανία δεν θέλει ή δεν επιθυμεί να παντρευτεί, η ζωή ως burrnesha προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Επιπλέον, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, οι γυναίκες δεν έχουν σχεδόν καθόλου δικαιώματα και καταπιέζονται (βλ. επίσης Προβλήματα).

Καταφύγια στην Αλβανία

Ένα από τα πολλά καταφύγια είναι αυτό στις Αλβανικές Άλπεις στη Βαλμπόνα.
Bunk'Art 1

Όποιος ταξιδεύει στην Αλβανία θα παρατηρήσει τα πολλά καταφύγια στο τοπίο. Αυτά χτίστηκαν  όταν η Αλβανία ήταν κομμουνιστική δικτατορία.  και έχτισε τα καταφύγια για να μπορέσει να οχυρωθεί με ασφάλεια στην Αλβανία σε περίπτωση πολέμου.

Στην Αλβανία, υπάρχουν πολλά καταφύγια, γνωστά ως “μπούνκερ”, τα οποία κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, κυρίως μεταξύ 1972 και 1984. Περίπου 20.000 καταφύγια κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εκείνη την εποχή, η χώρα φοβόταν πολύ μια εισβολή ξένων στρατευμάτων. Αυτά τα καταφύγια είναι αμυντικές στρατιωτικές οχυρώσεις που σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν ανθρώπους και υλικά από βομβαρδισμούς, βολές πυροβολικού ή άλλες επιθέσεις1. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά τα καταφύγια σε όλη την Αλβανία, σε παραλίες, βουνά και πεδιάδες. Μετά το 1991, πολλά από αυτά τα καταφύγια έχουν αναπτυχθεί για διάφορες χρήσεις.

Bunk'Art 2

Μερικά από τα πιο γνωστά καταφύγια στην Αλβανία είναι:

  • Bunk'Art 1: Ένα υπόγειο μουσείο που βρίσκεται στα Τίρανα. Το μουσείο αυτό παρουσιάζει την ιστορία των καταφυγίων στην Αλβανία και την επίδρασή τους στη ζωή του αλβανικού λαού.
  • Bunk'Art 2: Ένα άλλο υπόγειο μουσείο που βρίσκεται στα Τίρανα. Το μουσείο αυτό παρουσιάζει την ιστορία της κομμουνιστικής εποχής στην Αλβανία.
    • Καταφύγιο 0774: Ένα μυστικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα. Το καταφύγιο αυτό ήταν σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τον Ενβέρ Χότζα και τους στενούς του συνεργάτες σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

    Εκτός από αυτά τα γνωστά καταφύγια, υπάρχουν πολλά άλλα μικρότερα καταφύγια σε όλη την Αλβανία. Τα καταφύγια αυτά βρίσκονται συχνά σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια.

    Σήμερα, πολλά από τα καταφύγια στην Αλβανία έχουν εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή τουριστικά αξιοθέατα.

Διαμάχη για τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας

Μητέρα Τερέζα.

Η Μητέρα Τερέζα είναι καθολική αγία. Έζησε από το 1910 έως το 1997 και ήταν μοναχή στην Ινδία. Έγινε παγκοσμίως γνωστή για την παροχή βοήθειας σε φτωχούς και άρρωστους ανθρώπους. Γεννήθηκε στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Είχε συγγενείς από την πλευρά της μητέρας της στο Κοσσυφοπέδιο και άλλους από την πλευρά του πατέρα της στην Αλβανία. Αυτές οι τέσσερις χώρες (Ινδία, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία) μάχονται τώρα για τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας. Το 1921, μετακόμισε στην Ινδία, όπου ίδρυσε το τάγμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας.

Η διαμάχη για τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας ξεκίνησε το 2009, όταν η Ινδία απέρριψε το αίτημα της Αλβανίας να επιστραφούν τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας στην Αλβανία, την πατρίδα της.

Η διαμάχη για τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Αλβανία συνεχίζει να ζητά την επιστροφή των λειψάνων, ενώ η Ινδία παραμένει σταθερή στην απόρριψη του αιτήματος.

Η διαμάχη αυτή έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα και στις δύο χώρες. Στην Αλβανία, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η Μητέρα Τερέζα είναι μια εθνική ηρωίδα και ότι τα λείψανά της ανήκουν στην Αλβανία. Στην Ινδία, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η Μητέρα Τερέζα είναι μια διεθνής προσωπικότητα και ότι τα λείψανά της ανήκουν σε όλο τον κόσμο.

Η Αλβανία κήρυξε την ημέρα της αγιοποίησής της (19 Οκτωβρίου) ως τραπεζική αργία. Η ίδια η Μητέρα Τερέζα σχολίασε την καταγωγή της σε ένα απόσπασμα: "Είμαι Αλβανίδα στο αίμα, Ινδή στην εθνικότητα, Καθολική στην πίστη και ανήκω σε όλο τον κόσμο". Η ίδια είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στο μοναστήρι που ίδρυσε στην ινδική πόλη Καλκούτα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση