Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Χαρακτηριστικά Καθημερινότητα Προβλήματα Παιδιά και σχολείο Φαγητά
Πού βρίσκεται η Αλβανία;
Η Αλβανία βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Βαλκανική χερσόνησο. Συγκεκριμένα, η Αλβανία βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος στα δυτικά και την Αδριατική θάλασσα στα βόρεια. Και τα δύο αποτελούν μέρος της Μεσογείου και επομένως η Αλβανία είναι μία από τις μεσογειακές χώρες. Συνορεύει με το Μαυροβούνιο στα βόρεια, το Κόσοβο στα βορειοδυτικά, τη Βόρεια Μακεδονία στα ανατολικά και την Ελλάδα στα νότια. Η Αλβανία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε την Αλβανία και τις γειτονικές της χώρες στον διπλανό χάρτη.
Πώς είναι η Αλβανία;
Με 28.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Αλβανία είναι μια αρκετά μικρή χώρα. Η χώρα κατοικείται από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Με μέσο υψόμετρο 708 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Αλβανία είναι μία από τις πλέον ορεινές χώρες στον κόσμο.Έχει ορεινό τοπίο που καλύπτει περισσότερο από το 70% του συνολικού εδάφους της. Υπάρχουν πολλές κορυφές που φτάνουν σε ύψος άνω των 2.000 μ. Τα βουνά διατρέχουν τη χώρα από τον βορρά προς τον νότο. Στα δυτικά υπάρχουν και πεδιάδες, κατά μήκος των ακτών. Οι περισσότερες πόλεις και οικισμοί βρίσκονται στις πεδιάδες και όχι στους πολύ ψηλούς λόφους της χώρας. Οι πόλεις έχουν εξαπλωθεί κυρίως κατά μήκος των αλβανικών ακτών. Υπάρχουν κάποια ορεινά χωριά στα οροπέδια, αλλά η ζωή εκεί δεν είναι εύκολη, γι' αυτό και δεν ζουν πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές.
Βουνά και νερά στην Αλβανία;
Τα ψηλά βουνά στη βόρεια Αλβανία αποτελούν μέρος των Αλβανικών Άλπεων. Το ψηλότερο αλβανικό βουνό (και Βαλκανικό), το Κόραμπ, φτάνει σε ύψος τα 2764 μέτρα και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με το Βόρειο Μαυροβούνιο σε μια οροσειρά που έχει ίδιο όνομα με το βουνό. Άλλες οροσειρές της Αλβανίας είναι τα Κεραύνια Όρη, οι Δειναρικές Άλπεις, τα βουνά της Πίνδου και η οροσειρά Σκεντέρμπεη. Με μήκος 285 χιλιομέτρων, ο Δρίνος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αλβανίας Πηγάζει από τα βουνά των Άλπεων και εκβάλλει στην Μεσόγειο θάλασσα. Ο Δρίνος έχει σημαντικό ρόλο στην ύδρευση και τη γεωργία της περιοχής, και παράλληλα παρέχει εντυπωσιακά τοπία καθώς διασχίζει τα οροπέδια και τα βουνά της Αλβανίας. Άλλο σημαντικό ποτάμι είναι ο Αώος. Σας είναι γνωστό το όνομα; Μα φυσικά μια και το ποτάμι αυτό είναι και ελληνικό. Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο (Ήπειρο) και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Βορειοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.
Από λίμνες σημαντικές είναι η λίμνη Σκόδρας (το 1/3 της στην Αλβανία και η υπόλοιπη στο Μαυροβούνιο), η Οχρίδα (το 1/3 της στην Αλβανία και η υπόλοιπη στη Β. Μακεδονία) και φυσικά η Μεγάλη Πρέσπα (1/4 στην Αλβανία και η υπόλοιπη Ελλάδα και Β. Μακεδονία).
Ποιο είναι το κλίμα της Αλβανίας;
Ο καιρός και η θερμοκρασία στην Αλβανία εξαρτώνται κυρίως από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεστε και από την απόσταση από τη θάλασσα. Έτσι έχει κυρίως μεσογειακό κλίμα κατά μήκος της ακτογραμμής του Ιονίου και της Αδριατικής, ενώ προς τα εσωτερικά και προς τα βόρεια το κλίμα μεταβάλλεται σε ηπειρωτικό κλίμα. Στα βουνά, όπως το Κόραμπ, σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, κάνει πολύ περισσότερο κρύο απ' ό,τι στις πιο επίπεδες παράκτιες περιοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό το χειμώνα. Όταν χιονίζει πολύ, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αποκόπτονται εν μέρει από τον έξω κόσμο. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ του κλίματος της Αλβανίας και της Μακεδονίας μας.
Η πρωτεύουσα της Αλβανίας
Πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920 είναι τα Τίρανα που έχουν ιστορία 4 περίπου αιώνων και ιδρύθηκαν το 1614 από τον Τούρκο στρατηγό Σουλεϊμάν Πασά Μπαρτζίν.Ο Σουλεϊμάν Πασά ήταν ένας Οθωμανός διοικητής και στρατηγός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αλβανίας κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στα Τίρανα βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αλβανίας. Πολλοί κρατικοί οργανισμοί έχουν την έδρα τους εδώ. Τα Τίρανα είναι επίσης το κέντρο της Αλβανίας όσον αφορά τον πολιτισμό. Πολλά κτίρια μαρτυρούν την πολυτάραχη ιστορία της χώρας.
Υπάρχουν πολλές αντιθέσεις στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα. Εδώ θα βρείτε υπέροχα κτίρια, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τη σοσιαλιστική εποχή (βλ. επίσης ιστορία και πολιτική), καθώςκαι απλές καλύβες. Στους δρόμους, παραδοσιακές άμαξες με γαϊδούρια σέρνονται δίπλα στις πολυτελείς λιμουζίνες.
Ο επίσημος πληθυσμός της πόλης είναι λίγο πάνω από 600.000, αλλά εκτιμάται ότι στα Τίρανα ζουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καταγράφηκαν, οπότε υποθέτουμε ότ
ι είναι 900.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 1/3 περισσότεροι. Πολλοί πλούσιοι ζουν στην πόλη, ενώ πολλοί φτωχοί ζουν στα περίχωρά της. Συχνά έχουν μετακομίσει από την ύπαιθρο στην πόλη για να βρουν δουλειά εκεί (αστυφιλία).
Τα Τίρανα έχουν πολλά αξιοθέατα, όπως την πλατεία Σκερντεμπέη, τον πύργο του ρολογιού, το μουσείο Bunk'Art (πρώην καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου που λειτουργεί πλέον ως υπόγειο μουσείο σύγχρονης τέχνης και ιστορίας σε πολλούς ορόφους), την εκκλησία της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, το τελεφερίκ Dajti Ekspres και πολλά άλλα
Πού ακριβώς βρίσκονται τα Τίρανα ;
Τα Τίρανα βρίσκονται στη μετάβαση από την επίπεδη ακτή σε ένα λοφώδες τοπίο, στο κεντρικό τμήμα της Αλβανίας. Ο ένας ποταμός που τη διαρρέει ονομάζεται επίσης Τίρανα, ενώ ο άλλος είναι ο ποταμός Λάνα ο οποίος είναι μικρότερος. Υπάρχουν αρκετές τεχνητές λίμνες στην περιοχή. Σημαντική είναι και η τεχνητή λίμνη των Τιράνων, η οποία δημιουργήθηκε το 1956.