Βατικανό καθημερινότητα

Συνοπτικά    Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Ποιος είναι ο Πάπας;     Καθημερινότητα Πάπα

Η καθημερινότητα στο Βατικανό

Το βράδυ επικρατεί ησυχία στο Βατικανό.

Πώς είναι η ζωή στο Βατικανό; Πολλοί κάτοικοι του Βατικανού είναι αξιωματούχοι της εκκλησίας όπως -εκτός από τον Πάπα- καρδινάλιοι ή ιεράρχες. Αλλά και άλλοι άνθρωποι ζουν στο Βατικανό. Είναι μάγειρες, προσωπικό καθαριότητας, πωλητές, βενζινοπώλες ή σερβιτόροι. Υπάρχουν επίσης κηπουροί, ράφτες, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί αυτοκινήτων.

Εκτός από την ελβετική φρουρά, την ασφάλεια διασφαλίζουν η χωροφυλακή και η πυροσβεστική. 110 άνδρες ανήκουν στην ελβετική φρουρά, 130 στη χωροφυλακή και 20 στην πυροσβεστική. Κάθε βράδυ που κλείνει η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, δύο πυροσβέστες μπαίνουν στον τρούλο για να κάνουν έλεγχο.

Και τι γίνεται με τα παιδιά στο Βατικανό;

Πρόκειται για έναν Ελβετό φρουρό στη νυχτερινή του βάρδια.

Εάν ένας πολίτης του Βατικανού έχει παιδί, το παιδί λαμβάνει επίσης την υπηκοότητα του Βατικανού. Ωστόσο, πρέπει να πάνε σε νηπιαγωγείο ή σχολείο στη Ρώμη, γιατί κανένα από τα δύο δεν είναι διαθέσιμο στο Βατικανό.

Οι άνδρες χάνουν επίσης την υπηκοότητα του Βατικανού σε ηλικία 25 ετών και οι γυναίκες την χάνουν όταν παντρεύονται. Ένα έως πέντε μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι παιδιά Ελβετικών Φρουρών. Μα πώς γίνεται, μπορεί να σκεφτείτε, μια και είπαμε ότι για να γίνει κάποιος μέλος της ελβετικής φρουράς πρέπει να είναι ανύπαντρος. Όμως έχουν δικαίωμα να παντρευτούν μετά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ελβετικής φρουράς, οι φρουροί που θέλουν να παντρευτούν πρέπει να έχουν υπηρετήσει για έναν ελάχιστο αριθμό ετών (συνήθως περίπου πέντε χρόνια) πριν να υποβάλουν αίτηση γάμου. Ο γάμος πρέπει επίσης να εγκριθεί από το ανώτερο διοικητικό στέλεχος της φρουράς.

Η παπική χορωδία αγοριών της Καπέλα Σιστίνα ακούγεται τακτικά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ωστόσο, τα αγόρια της χορωδίας δεν μένουν στο Βατικανό, αλλά σε ένα οικοτροφείο περίπου 800 μέτρα μακριά.

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ φαίνεται εδώ το 2004. Στέκεται πάνω σε ένα ανοιχτό Fiat Popemobile. Διακρίνεται επίσης η πινακίδα κυκλοφορίας των οχημάτων του Βατικανού SCV 1. Διετέλεσε Πάπας από το 1978 έως το 2005.

Τι πινακίδες έχουν τα αυτοκίνητα στο Βατικανό;

Υπάρχουν ιδιωτικά και εταιρικά αυτοκίνητα. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα γράφουν στην πινακίδα  Città del Vaticano. Υπάρχουν περισσότερα από 100 εταιρικά αυτοκίνητα. Η πινακίδα τους είναι SCV για το Stato della Città del Vaticano.

Και υπάρχει και το Popemobile. Ο Πάπας το χρησιμοποιεί αυτό σε δημόσιες εμφανίσεις. Δεν υπάρχει όμως μόνο ένα, αλλά μια ολόκληρη σειρά Popemobiles.

Το Βατικανό έχει συνολικά 12 Popemobiles, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του Πάπα σε δημόσιες εκδηλώσεις και εκδρομές. Τα Popemobiles είναι ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν ασφάλεια και άνεση στον Πάπα.

Τα Popemobiles κατασκευάζονται από διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes-Benz, Fiat και Iveco. Τα περισσότερα Popemobiles είναι θωρακισμένα και διαθέτουν ανέσεις όπως κλιματισμό, ηχοσύστημα και τηλεόραση.

Τα Popemobiles έχουν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τον Πάπα Ιωάννη XXIII το 1962.

Ο Πάπας το χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια των ακροατηρίων της Τετάρτης και έρχεται μαζί του και σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Τα Popemobiles που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον Πάπα εκτίθενται σε μουσεία ή αποθηκεύονται στο Βατικανό.

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να οδηγείτε το πολύ 30 χιλιόμετρα την ώρα στο Βατικανό.

Αφήστε μια απάντηση