Βατικανό χώρα

Συνοπτικά    Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Ποιος είναι ο Πάπας;     Καθημερινότητα Πάπα

Πού βρίσκεται το Βατικανό;

Το Βατικανό είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Επισήμως, η μικρή χώρα ονομάζεται "Κράτος της Πόλης του Βατικανού". Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό απλώς ως το κράτος του Βατικανού ή εν συντομία Βατικανό. Το Βατικανό βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης και επομένως αποτελεί θύλακα της Ιταλίας.

Τι είναι το Βατικανό;

Το Βατικανό είναι η έδρα του Πάπα, δηλαδή του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας είναι επίσης ο αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Το Βατικανό

Ο τρούλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου το χειμώνα

Το Βατικανό βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης. Επομένως, το κράτος του Βατικανού βρίσκεται στην πρωτεύουσα μιας άλλης χώρας. Δεν έχει το ίδιο πρωτεύουσα ούτε είναι η ίδια η πρωτεύουσά του.

Το Βατικανό περιβάλλεται εν μέρει από τείχος. Το πιο διάσημο κτίριο στο Βατικανό είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου με τη μεγάλη πλατεία μπροστά της, την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Οι στοές της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου σχηματίζουν τα σύνορα με την Ιταλία. Ο τρούλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου είναι ορατός όχι μόνο από το Βατικανό, αλλά και από πολλά σημεία της Ρώμης. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στον κόσμο. Περίπου 20.000 άνθρωποι έρχονται εδώ κάθε μέρα.

Από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, έχετε υπέροχη θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μπροστά της. Οι κιονοστοιχίες (οι στοές) είναι τα σύνορα με την Ιταλία.

Άλλα κτίρια περιλαμβάνουν τα Μουσεία του Βατικανού και το Αποστολικό Παλάτι. Εκεί ζει ο Πάπας και εκεί βρίσκεται η Καπέλα Σιξτίνα, όπου εκλέγεται ο νέος Πάπας. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι μάλλον αντιαισθητική από έξω. Στο εσωτερικό της, ωστόσο, είναι παντού ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες, τόσο στους τοίχους όσο και στην οροφή.

Δημιουργία του Αδάμ (ή η Γέννηση του Αδάμ)

Ο πιο διάσημος πίνακας στην Καπέλα Σιξτίνα είναι η Δημιουργία του Αδάμ (ή η Γέννηση του Αδάμ). Είναι έργο του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε και την οροφή του παρεκκλησίου.

Ωστόσο, οι κήποι του Βατικανού καταλαμβάνουν περισσότερο από το μισό της κρατικής έκτασης. Εδώ υπάρχει πολύ γκαζόν, αλλά και δέντρα και παρτέρια. Μπορείτε επίσης να δείτε στους Κήπους του Βατικανού από τον τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

 

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κτίριο του Βατικανού. Η επίσημη ονομασία της εκκλησίας είναι Άγιος Πέτρος στο Βατικανό. Μια εκκλησία χτίστηκε εδώ ήδη από το 324 στη θέση όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου. Ο Άγιος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Ρώμης και οι πάπες οι διάδοχοί του. Καθώς η παλιά εκκλησία (Παλαιός Άγιος Πέτρος) ήταν σε κακή κατάσταση, αποφασίστηκε να χτιστεί μια νέα. Η κατασκευή άρχισε το 1506. 120 χρόνια αργότερα, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ολοκληρώθηκε!

 

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου σε αριθμούς

Ύψος στην κορυφή του πύργου: 133,30 μέτρα (m)

Μήκος (εξωτερικά): 211 μέτρα

Μήκος του κυρίως ναού: 186,30 μέτρα

Ύψος του κυρίως ναού (κεντρικό κλίτος): 46 μέτρα

Εμβαδόν δαπέδου: 20.139 τετραγωνικά μέτρα (m²)

Όγκος κτιρίου: 1.200.000 κυβικά μέτρα (m³)

Εσωτερική διάμετρος του θόλου: 41,50 μέτρα

Εξωτερική διάμετρος του θόλου: 58,90 μέτρα

Πλάτος του εγκάρσιου κλίτους: 137,85 μέτρα

Πλάτος του κυρίως ναού (κεντρικό και πλευρικό κλίτος): 58 μέτρα

Έτος κατασκευής: 1506-1626

Χρόνος κατασκευής: 120 χρόνια

Χώρος: 20.000 άνθρωποι χωράνε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Καθημερινοί επισκέπτες: 20.000

Τόπος ταφής για πόσους πάπες: 23

Τοποθεσία: στο Βατικανό

 

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο;

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο; Ανάλογα με το τι μετράτε. Διαθέτει το μεγαλύτερο κτίριο (μετρούμενο εξωτερικά) και το μεγαλύτερο κλίτος (ο επιμήκης χώρος ανάμεσα σε δύο κιονοστοιχίες ή σε κιονοστοιχία και τοίχο σε κτήρια ρυθμού βασιλικής) στον κόσμο. Ωστόσο, το τέμενος στην Κόρδοβα της Ισπανίας και η Βασιλική της Παναγίας στη Βραζιλία είναι μεγαλύτεροι όσον αφορά το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου. Η βασιλική στο Γιαμουσσούκρο στην Ακτή του Ελεφαντοστού είναι μεγαλύτερη όσον αφορά το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου.

 

 

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου ολοκληρώθηκε το 1667 μετά από έντεκα χρόνια κατασκευής. Η ίδια η πλατεία του Αγίου Πέτρου είναι μια οβάλ πλατεία που περιβάλλεται από κιονοστοιχίες ή στοές. Οι κιονοστοιχίες αποτελούν τα σύνορα με τη Ρώμη. Προς τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η πλατεία του Αγίου Πέτρου μετατρέπεται σε μια τραπεζοειδή πλατεία που υψώνεται προς την εκκλησία, γνωστή ως Piazza Retta. Ολόκληρη η πλατεία είναι ευρέως γνωστή ως πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Στο κέντρο της βρίσκεται ο οβελίσκος του Βατικανού. Προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο και μεταφέρθηκε στη Ρώμη το 37 μ.Χ. Εκεί στήθηκε σε ένα τσίρκο. Μεταφέρθηκε στη νέα του θέση μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το 1586.

 

Φωτογραφία
Η Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου

Έργα τέχνης στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Υπάρχουν πολλά πολύτιμα έργα τέχνης στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Υπάρχουν 778 κίονες, 395 αγάλματα και 44 βωμοί στο εσωτερικό της! Ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης είναι το άγαλμα του Αγίου Πέτρου. Είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Ο Άγιος Πέτρος δείχνει τη χειρονομία της ευλογίας. Πολλοί επισκέπτες αγγίζουν το πόδι του, καθώς λέγεται ότι αυτό φέρνει καλή τύχη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πόδι του είναι έντονα χρωματισμένο. Η Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου βρίσκεται σε ένα πλάγιο διάδρομο. Η Πιετά απεικονίζει τη Μαρία να θρηνεί για τον Ιησού.

 

Leave a Reply