Βατικανό Πάπας

Συνοπτικά    Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Ποιος είναι ο Πάπας;     Καθημερινότητα Πάπα

wer ist der papst
Ο Πάπας Φραγκίσκος ευλογεί τα παιδιά.

Ποιος είναι ο Πάπας;

Ως σήμερα (αρχές 2024)Πάπας είναι ο Φραγκίσκος (Jorge Mario Bergoglio). Είναι ο 266ος Πάπας.Γεννημένος στην Αργεντινή το 1936, ο Φραγκίσκος εξελέγη Πάπας τις 13 Μαρτίου 2013, και είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας, ο πρώτος Ιησουΐτης Πάπας, και επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.. Ο Χόρχε αποφάσισε να γίνει ιερέας σε ηλικία 21 ετών. Το 1998 διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της γενέτειράς του και το 2001 έγινε καρδινάλιος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γίνει γνωστός για την προσέγγισή του προς τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, το περιβάλλον, και την επικοινωνία με τους πιστούς. Επίσης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση του καταστολιστικού συστήματος της Καθολικής Εκκλησίας και για την αντιμετώπιση των περιπλανώμενων. Ο Πάπας προσελκύει ευρεία δημοσιότητα για την ανοικτή του στάση και τη σύγχρονη προσέγγιση προς τη θρησκεία και τις κοινωνικές υποθέσεις.

Ο Φραγκίσκος διαδέχτηκε τον Πάπα Βενέδικτο XVI. στο ανώτατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Βενέδικτος εγκατέλειψε το αξίωμα μετά από δικό του αίτημα για λόγους ηλικίας. Μια τέτοια παραίτηση είναι πολύ σπάνια και τελευταία συνέβη το 1294. Οι περισσότεροι πάπες υπηρετούν μέχρι το θάνατό τους.

Η σύνοδος των καρδιναλίων για την εκλογή νέου πάπα ονομάζεται κονκλάβιο (βλ. επίσης ιστορία). Στο κονκλάβιο του 2013, ο Μπεργκόλιο εξελέγη νέος Πάπας στον πέμπτο γύρο ψηφοφορίας τη δεύτερη ημέρα.

Ποια είναι τα καθήκοντα του Πάπα;

Τα καθήκοντα του Πάπα είναι ευρεία και ποικίλα. Ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας είναι υπεύθυνος για την ηγεσία της Εκκλησίας, την ερμηνεία του δόγματος και της διδασκαλίας της Εκκλησίας, και την προώθηση της πίστης και της ηθικής σε όλο τον κόσμο. Επίσης είναι υπεύθυνος για τη διακυβέρνηση του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της διπλωματίας και της οικονομίας.

Ο Πάπας ονομάζεται επίσης Επίσκοπος Ρώμης, Άγιος Πατήρ ή Πονίφεξ Μάξιμος. Αυτός ο τίτλος προέρχεται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

 

Αφήστε μια απάντηση