Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Γιατί οι Βέλγοι μιλούν διαφορετικές γλώσσες;
Στο Βέλγιο ζουν περίπου έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το νότιο τμήμα της χώρας είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένο. Περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βόρεια φλαμανδική περιφέρεια. 3,5 εκατομμύρια ζουν στη νότια περιφέρεια της Βαλλωνίας και λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο στην πρωτεύουσα Βρυξέλλες. Η πλειονότητα του πληθυσμού των Βρυξελλών είναι Βαλονέζοι.
Οι Ιταλοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα κατοίκων με διαφορετική εθνικότητα, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, στη συνέχεια από τους Μαροκινούς και άλλες εθνικότητες.
Οι Φλαμανδοί μιλούν ολλανδικά και οι Βαλονέζοι γαλλικά. Η Φλάνδρα είναι η περιοχή του Βελγίου που συνορεύει με τη Βόρεια Θάλασσα. Μια μικρή μειονότητα στα ανατολικά της χώρας μιλάει γερμανικά. Στο παρελθόν, υπήρχαν συχνά διαμάχες μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει μερικές φορές και σήμερα. Ο λόγος έγκειται στην ιστορία της χώρας. Το Βέλγιο υπάρχει ως κράτος μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα από το 1830.
Όταν το Βέλγιο ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 1830, οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούσαν ακόμη γαλλικά. Αλλά από το 1963, όλες οι γλώσσες του Βελγίου - τα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά - απολαμβάνουν ισότιμο καθεστώς. Παρεμπιπτόντως, 60 στους 100 Βέλγους μιλούν ολλανδικά, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό.
Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι στο Βέλγιο;
Το Βέλγιο είναι μια πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική χώρα, με πολίτες που έχουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Eurobarometer το 2019, το 55% των Βέλγων δηλώνει ότι είναι χριστιανοί (κυρίως καθολικοί), το 40% δε δηλώνει κανένα θρήσκευμα, το 5% δηλώνει ότι είναι μουσουλμάνοι και το 1% δηλώνει ότι ανήκει σε άλλες θρησκείες (π.χ. βουδισμός, ιουδαϊσμός, παγανισμός
Ο καθολικισμός έχει μακρά παράδοση στο Βέλγιο και οδήγησε σε διαμάχη με τον προτεσταντικό βορρά τον 19ο αιώνα. Αυτό οδήγησε και στην απόσχιση μεταξύ τους.