Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Βελγικές σοκολάτες
Η βελγική σοκολάτα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την υψηλή της ποιότητα, τη πλούσια γεύση και την απαλή της υφή. Η βελγική σοκολάτα παράγεται με αγνά υλικά και παραδοσιακές μεθόδους, γεγονός που της δίνει τη μοναδική της γεύση.
Η ιστορία της βελγικής σοκολάτας χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί εισήγαγαν τη σοκολάτα στη χώρα. Η σοκολάτα γρήγορα έγινε δημοφιλής στο Βέλγιο και η βιομηχανία της σοκολάτας άρχισε να αναπτύσσεται.
Στον 19ο αιώνα, οι Βέλγοι σοκολατοποιοί άρχισαν να πειραματίζονται με νέες συνταγές και μεθόδους παραγωγής. Αυτά τα πειράματα οδήγησαν στην ανάπτυξη της σύγχρονης βελγικής σοκολάτας, με την πλούσια γεύση και την απαλή υφή της.
Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες απαιτούν χρόνο και μεράκι. Η σοκολάτα λιώνει, αναμιγνύεται και ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να διατηρηθούν τα αρώματα και η γεύση του κακάο.
Η βελγική σοκολάτα διατίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών, από απλές μπάρες έως περίπλοκες δημιουργίες με γέμιση, επικάλυψη ή γαρνιτούρα
Βάφλες και πατάτες τηγανιτές
Οι βελγικές βάφλες είναι ένα δημοφιλές γλυκό στο Βέλγιο και σε όλο τον κόσμο. Είναι ψημένες σε ένα ειδικό σχήμα βάφλας, που τους δίνει το χαρακτηριστικό τους σχήμα με βαθιές τσέπες. Οι βελγικές βάφλες είναι συνήθως πιο λεπτές και πιο αφράτες από τις αμερικανικές βάφλες.
Οι βελγικές βάφλες έχουν μακρά ιστορία στο Βέλγιο. Η πρώτη αναφορά σε βάφλες στο Βέλγιο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Οι βάφλες ήταν αρχικά ένα απλό γλυκό που έτρωγαν οι αγρότες για πρωινό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι βάφλες έγιναν πιο δημοφιλείς και εξελίχθηκαν σε μια ποικιλία γευστικών και δημιουργικών εκδόσεων.
Σήμερα, οι βελγικές βάφλες είναι ένα δημοφιλές γλυκό σε όλο τον κόσμο.
Οι Βέλγοι φημίζονται για τα γλυκά τους. Εκτός από τις βάφλες, υπάρχει επίσης ένα πολύ ιδιαίτερο άλειμμα από μήλα, αχλάδια και χουρμάδες.
Και το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών βρίσκεται παντού στο Βέλγιο: οι
τηγανητές πατάτες. Συνήθως τηγανίζονται σε καυτό λίπος βοδινού κρέατος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι για χορτοφάγους. Στο Βέλγιο, υπάρχει ένα σνακ μπαρ που προσφέρει πατάτες σχεδόν σε κάθε γωνία και δεν έρχονται μόνο με κέτσαπ, αλλά συνήθως υπάρχουν πάνω από 15 σάλτσες για να διαλέξετε. Στους Βέλγους αρέσει επίσης να τρώνε πατάτες τηγανιτές με μύδια. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι τόσο εύκολο για έναν αμερικανικό όμιλο μπιφτεκιών να εδραιωθεί στο Βέλγιο, καθώς σε κάθε γωνία θα βρείτε ένα κατάστημα με πατάτες τηγανιτές σε κάθε γωνία.
Βελγικές σάλτσες και ένα πολυβόλο;!
Οι σάλτσες που σερβίρονται με τις πατάτες τηγανιτές ποικίλλουν στο Βέλγιο. Κυμαίνονται από τη σάλτσα ταρτάρ με σκόρδο, τη σάλτσα Andalouse, τη σάλτσα Brazil ή τη σάλτσα Samurei μέχρι τη σάλτσα Bernaise ή ακόμη και την απλή σάλτσα chasseur.
Μια σπεσιαλιτέ είναι η βελγική mitraillette - που σημαίνει πολυβόλο - αλλά ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με όπλα. Το πολύ-πολύ, θα μπορούσε να περάσει για θερμιδική βόμβα. Βασίζεται σε μια μπαγκέτα, η οποία κόβεται, αλλά όχι τελείως . Στη συνέχεια, τοποθετούνται στο κέντρο κρέας και πατατάκια, ενδεχομένως επίσης τυρί και σαλάτα, καθώς και μία από τις δημοφιλείς σάλτσες. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορείτε να το φάτε ζεστό ή κρύο.
Οι Βέλγοι λατρεύουν επίσης τις πατάτες με τη μορφή πατατάκια, τα οποία διατίθενται σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στο Βέλγιο απ' ό,τι εδώ.
Η κουζίνα της Φλάνδρας
Βάφλες, πραλίνες και πατάτες τηγανιτές βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του Βελγίου. Εκτός από αυτό, η κουζίνα μπορεί να χωριστεί σε κουζίνα της Φλάνδρας, κουζίνα της Βαλλονίας και περισσότερο σε γερμανική κουζίνα. Χαρακτηριστικό για τη Φλάνδρα είναι ότι υπάρχει πολύ ψάρι καθώς και κρέας. Η χωματίδα, η γλώσσα και οι γαρίδες αλιεύονται τοπικά και άλλα είδη ψαριών προέρχονται από τη Βόρεια Θάλασσα. Τα μύδια προέρχονται επίσης από τη Γαλλία.
Το μενού περιλαμβάνει επίσης μοσχάρι, χοιρινό, άλογο, κουνέλι και κοτόπουλο, τα οποία συχνά μαρινάρονται στη δημοφιλή βελγική μπύρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά καλλιεργούνται στη Φλάνδρα, αλλά δεν τρώγονται τόσο πολύ στην ίδια τη χώρα. Στη Φλάνδρα πιστεύεται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο κατάλληλα για τη διατροφή των κατσικιών. Ωστόσο, τα σπαράγγια και το ραδίκι είναι δημοφιλή.
Τα δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν το hutsepot, ένα στιφάδο με διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, το mosselen met frietjes, τα γνωστά μύδια με πατάτες, ή το pens, που είναι μαύρη πουτίγκα ή λευκό λουκάνικο που σερβίρεται με βραστά μήλα ή πουρέ πατάτας. Τα παιδιά προτιμούν το rijstpap. Πρόκειται για ρυζόγαλο αρωματισμένο με βανίλια και συχνά σερβίρεται με σουλτανίνα.
Κουζίνα της Βαλωνίας
Η κουζίνα της Βαλωνίας είναι έντονα επηρεασμένη από τη γαλλική κουζίνα. Τα τυπικά πιάτα περιλαμβάνουν κουνέλι βραστό σε μπύρα και φρικασέ κοτόπουλο με σφολιάτα. Η σαλάτα Salade Liègeoise πήρε το όνομά της από τη βελγική πόλη της Λιέγης. Τα Moules-frites, δηλαδή οι πατάτες με μύδια, είναι επίσης πολύ δημοφιλή εδώ. Το τυρί είναι επίσης αγαπημένο μετά το γεύμα.