Βουλγαρία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Τα βουλγαρικά βουνά καλύπτονται από δάση σε χαμηλά υψόμετρα.

Φύση στη Βουλγαρία

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) της Βουλγαρίας καλύπτεται από δάση. Αυτό αναπτύσσεται κυρίως στις πλαγιές των βουνών. Τα φυλλοβόλα δέντρα βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ τα κωνοφόρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα, είναι πιο συνηθισμένα σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Συνήθη είδη δέντρων είναι η οξιά, η βελανιδιά και ο σφένδαμος. Κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας με το μεσογειακό κλίμα αναπτύσσονται ελαιόδεντρα και πουρνάρια.

Από τα 2000 μέτρα περίπου και πάνω, το κλίμα γίνεται αλπικό. Αυτό σημαίνει ότι εκεί αναπτύσσονται μόνο χόρτα και βρύα. Οι πεδινές περιοχές της Βουλγαρίας στους ποταμούς Δούναβη και Έβρου είναι στέπες όπου αναπτύσσονται κυρίως χόρτα και μόνο λίγα δέντρα. Ωστόσο, οι πεδινές περιοχές χρησιμοποιούνται επίσης για γεωργία.

Ποια ζώα ζουν στη Βουλγαρία;

Πρόκειται για σπερμόφιλο (σκίουρο εδάφους). Του αρέσουν οι στέπες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου σκάβει τα λαγούμια του. Είναι ένα από τα ζώα της Βουλγαρίας.

Υπολογίζεται ότι 900 έως 1200 καφέ αρκούδες ζουν ακόμη στη Βουλγαρία. Ο λύγκας είναι επίσης ένα ζώο που κατοικεί στη χώρα. Ο αριθμός τους λέγεται ότι είναι περίπου 700. Οι λύκοι, οι αλεπούδες, οι ασβοί, οι αγριόγατες, τα ελάφια και τα ζαρκάδια επίσης ζουν εδώ. Στα μικρά θηλαστικά περιλαμβάνονται ο τυφλοπόντικας, ο σκαντζόχοιρος, ο σπερμόφιλος, ο σκίουρος, ο δασομυωξός, το ποντίκι του χιονιού και ο δενδρομυωξός. Ο κοιλώνας τίγρης έχει εντυπωσιακό τρίχωμα. Συνολικά 93 είδη θηλαστικών έχουν καταμετρηθεί στη Βουλγαρία.

Αυτή η σμαραγδένια σαύρα φωτογραφήθηκε στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, στο φυσικό καταφύγιο Ropotamo

Φυσικά, υπάρχουν και πουλιά στη Βουλγαρία - περισσότερα από 350 είδη έχουν ήδη καταμετρηθεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πετροπέρδικες, οι σβαρνίστρες και οι αυτοκρατορικοί αετοί. Το φθινόπωρο, αμέτρητοι πελαργοί, στικταετοί, μελίγκρες και πελεκάνοι μεταναστεύουν κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Η μετανάστευση των πουλιών εκεί πήρε το όνομά της από τον αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο Via Pontica. Τα πουλιά μεταναστεύουν από τη Σιβηρία μέσω των Βαλκανίων προς τα νότια - και επιστρέφουν την άνοιξη.

Οι λίμνες και τα ποτάμια δεν φιλοξενούν μόνο πολυάριθμα ψάρια, αλλά και βίδρες, νεροχελώνες, θαλασσοπούλια και νερόφιδα. Η Μαύρη Θάλασσα φιλοξενεί φώκιες και δελφίνια, όπως το ρινοδέλφινο. Ωστόσο, βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Συνολικά, ο πληθυσμός των ψαριών έχει επίσης μειωθεί απότομα λόγω της ρύπανσης.

Στη Βουλγαρία έχουν δημιουργηθεί τρία εθνικά πάρκα για την προστασία της φύσης. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Εθνικό Πάρκο Ρίλα στα νοτιοδυτικά. Τα άλλα δύο είναι το Εθνικό Πάρκο Πιρίν και το Εθνικό Πάρκο των Κεντρικών Βαλκανικών Ορέων.

Ζώα στη Βουλγαρία

Η τίγρη τίλτις πήρε το όνομά της από τη γούνα της.
Αυτός η γερακίνα ζει στη Βουλγαρία.
Το ποντίκι του χιονιού είναι ένα ποντίκι που ζει στα βουνά.
Μια μικρή σπίθα έκανε μεγάλη ψαριά!
Ο αυτοκρατορικός αετός είναι κάτοικος της στέπας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σβαρνίστρα

 

 

Δενδρομυωξός

 

 

 

 

Δασομυωξός (Glis glis)

 

 

 

Leave a Reply